Att köpa en ny telefon - tips!

November 12, 2019

Är du en Appleanvändare? Eller kanske du planerar på att bli? Då går du säkert (precis som många andra) och trånar efter nya iPhone 11? När du köper en ny mobil är det såklart viktigt för dig att den viktiga informationen följer med till den nya telefonen helt och hållet, för att slippa dubbeltelefoner. Många blir osäkra på om de faktiskt har fått över allting och om de kan radera allting från den gamla telefonen, vilket ofta resulterar i flera gamla mobiler liggandes i byrålådan istället för att återvinna eller ge bort dem.

Är du en sådan som byter från en iPhone till en annan så är detta otroligt smidigt och enkelt. Samma sak om du ska flytta från en Android till en ny Android. De har smidiga lösningar inbyggda som gör det väldigt enkelt för dig att köpa en ny. Har du en iPhone gör du enkelt en säkerhetskopia i iCloud som du sedan kan ladda ner på din nya enhet när du loggar in med ditt Apple-ID. På så sätt slipper du att manuellt föra över massa saker, utan allting kommer att föras över automatiskt. Med en Android fungerar det i princip på samma sätt, om inte enklare, med ditt Googlekonto. När du då loggar in på ditt konto i din nya telefon kan du enkelt ladda ner den informationen som du vill ha direkt från molnet. 

Men det är mer än bara kontakter, bilder, videor, kalendern m.m. som man vill få med sig från den gamla telefonen. Det är köpta appar och andra viktiga och känsliga saker så som Mobilt BankID, Swish, mobilbanken osv. Sådana här saker är kopplade till telefonen och behöver alltså laddas om när du köper en ny telefon. 

Swish och Mobilt BankID

Av säkerhetsskäl kan du inte flytta ett BankID från en mobil till en annan. Det du behöver göra är att installera det på nytt. Egentligen gör du precis på samma sätt som när du laddade ner den för första gången. Du laddar ner appen som vanligt i Appstore eller i Google Play. Därefter får du gå in på din bank (enklast är att göra det på internetbanken via en dator) för att beställa ett nytt. På bankens hemsida kommer du då få en kod som du skriver in i BankID-appen för att koppla ihop den med dig. Kom också ihåg att spärra ditt gamla BankID i samband när du beställer ett nytt. 

Swish hör ihop med ditt telefonnummer. Så om du behåller samma telefonnummer kan du enkelt bara ladda ner appen och skriva in det så fungerar det precis som innan (detta förutsatt att du haft Swish på din tidigare telefon såklart). Se bara till att ha laddat ner BankID på telefonen innan då den appen krävs när du använder Swish. Om du istället har ett nytt telefonnummer måste du precis som med BankID:et logga in i din internetbank för att beställa ett nytt Swish-konto. På din banks sida kommer det stå steg för steg hur du gör för att ladda ner det. 

Andra saker som du kommer få fixa med din nya telefon är också alla de tillbehör du har anslutna till den. Du kanske har högtalarsystem i hemmet som du automatiskt kopplas upp på i din telefon när du är hemma? Kanske har du trådlösa hörlurar, Apple TV-kontroll på telefonen eller liknande. Alla dessa Bluetooth-enheter behöver du ansluta dig ännu en gång till då de är uppkopplade till den specifika telefonen.

Att byta till en ny telefon är något som många känner en ångest inför. Många drar sig för att byta då den nuvarande fungerar och just för anledningar som att saker och ting kanske kan försvinna. Men har du koll på det som jag har nämnt här ovan är det inget som du behöver oroa dig för. Det kan ta lite tid att första gången ställa in allting som krävs, men kom ihåg att det bara är något som krävs av dig en gång. 

Vill du ha hjälp?

Känner du fortfarande att det är krångligt, tråkigt eller att du inte har tid? Då kan du alltid vända dig till oss så hjälper en av våra TechBuddies dig med det. Det innebär också att du kan vara 100 % säker på att allting har förts över på rätt sätt av en person som är expert på området. Boka en TechBuddy här.

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!