Vill du ha tillgång till WiFi hela semestern? Här är de bästa tipsen!

September 24, 2019

Att ha internet i sommarstugan och på utlandssemestern är ofta ett krav för många. Många letar efter hotell med bra wifi uppkoppling och håller alla tummar att det inte kommer ta 1 timme att ladda flödet på Facebook eller Instagram när de väl kommit fram. Samma sak med sommarstugan - kanske vill du streama filmer på Netflix regniga sommardagar? Eller vara säker på att mobilsurfen inte tar slut när du är ute i skogen och verkligen behöver GPS:en för att hitta hem. Ofta har man inte obegränsad surf på telefonen och du bör istället se över vilka alternativ som finns inför semestern, framförallt om du ska vara där några veckor.

Först och främst är det värt att nämna att det nu har lagstadgats att mobiloperatörerna inte längre får dra extra avgifter för dataroaming i EU-länder. Det här innebär att du ska kunna betala exakt samma pris inom EU som du skulle gjort hemma. För att det här ska gälla behöver du uppfylla en del villkor (som de flesta av oss faktiskt uppfyller). Ett av de kraven är att man ska befinna sig mer hemma än utomlands, det är alltså en tillfällig tjänst och inte något som ska användas permanent. Värt att nämna är att dessa kraven skiljer sig åt en del mellan de olika operatörerna och vilka specifika villkor som gäller just för dem. En del låter sina användare enbart använda en del av sin surfpott inom EU-länder och det baseras ofta på hur mycket surf du har i ditt abonnemang och hur mycket det kostar. Därför är det bra att inför din utlandssemester kolla upp hos just hos din operatör för att vara säker på vad som gäller just där. När du passerar landgränsen kommer du också få ett SMS med information kring vilka priser som gäller just dig.

För att internetdela från din iPhone går du in på Inställningar -> Mobilnät.

Så förutom att hoppas att ditt hotell har bra internet kan du nu också använda dig av din vanliga mobilsurf så länge du befinner dig inom EU. Det kan ju vara en otrolig frihet när du befinner dig ute på upptäcksfärd att veta att du alltid kan vända dig till kartor.

Hur ska du göra för att få internet i sommarstugan då?

  • För att veta att du väljer rätt operatör bör du alltid börja med att kolla in de olika operatörerna och dess täckningsområden. Olika operatörer täcker alla områden olika bra och ligger din sommarstuga lite off är detta extra viktigt. På de olika operatörernas hemsidor finns det en täckningskarta där du kan se hur de täcker olika områden i Sverige.
  • Som sagt har de flesta av oss en surfpott i sin telefon. Det här kan du internet-dela till din dator, ipad eller vad du nu kan tänkas vilja ha internet till. Det fungerar både med iPhone och Android och är väldigt smidigt. Du ansluter precis som till ett vanligt wifi, alternativt att du ansluter via USB eller Bluetooth. Viktigt att hålla koll på är hur stor surfpott du har och vad du har tänkt använda den till. Har du väldigt mycket surf räcker det här gott och väl.
  • Köp ett mobilt bredband vilket finns hos de flesta mobiloperatörer. Du kan dessutom få en lite bättre deal om du köper det hos samma operatör som levererar ditt bredband hemma eller din mobiloperatör. Du väljer själv hur många GB du vill ha, och vilket du ska välja beror på vad du har tänkt att använda det till. Att streama film är det som drar i särklass mest surf, och är det här ditt primära syfte bör du välja ett abonnemang med mer surf. Vill du däremot bara gå in och titta sociala medier då och då eller hålla koll på de senaste nyheterna kan du med fördel gå ner några GB. Det finns alltid möjlighet att köpa till extra surf vid senare tillfälle om du så vill.
  • Har du fiber draget till ditt sommarhus? Då kan du bara ta med din router som du har hemma, koppla in den tillsammans med strömkabeln och nätverkskabeln och det fungerar på samma sätt som hemma. Det här är ju det absolut smidigaste om du ändå har den internetmöjligheten i din stuga.

Kom ihåg! När du väljer alternativ eller surfmängd är det alltid ditt behov som styr vad du ska välja. Är filmstreaming ditt primära syfte bör du välja ett alternativ med mycket surf. Tycker du att det är svårt att veta vad som passar dig? Då kan du alltid vända dig till oss på TechBuddy så hjälper vi dig hitta rätt!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!