Så kan du få snabbare och billigare bredband

April 30, 2021
En modern router

En snabb och stabil bredbandsuppkoppling har seglat upp som en av de viktigaste frågorna under pandemin. Med mer jobb på distans och färre möjligheter till sociala aktiviteter spenderas mer tid i hemmet än någonsin, och bredbandsuppkopplingen blir nästan lika viktigt som el och vatten. 

Bredbandsmarknaden – en djungel

Eftersom våra TechBuddies hjälper till med frågor och support kopplat till WiFi, Router & Nätverk får vi ibland frågor som rör bredbandet. Som konsument kan bredbandsmarknaden ibland kännas som en djungel. 

Eftersom bredbandsleverantörernas utbud och priser skiljer sig på adressnivå så har det tidigare varit svårt att svara på på vilken uppkoppling som finns på adressen och ta reda på vilka leverantörer som finns och vilka hastigheter man kan få. Men nu finns det hopp!

Bredbandsval.se är en ny gratis jämförelsetjänst för bredband som har tagit fasta på hur snårig bredbandsdjungeln kan vara. Sajten hjälper dig hitta, jämföra och beställa det bästa bredbandet på din adress. 

Genom att söka på din adress på Bredbandsval.se får du snabbt svar på vilket bredband du kan få samt vilka leverantörer, hastigheter och erbjudanden du kan välja mellan. Bredbandsval.se ger dig en översikt av de leverantörer som är tillgängliga på din adress, oavsett om du har bredband via fiber, TV-uttaget eller telefonjacket.

Tips!

Testa att söka på din adress och se vilka bredband du kan beställa! Det enda du behöver göra är att skriva in din adress och veta vilket behov du har, något som kanske inte alltid är så självklart.

Så väljer du rätt bredband

Hastigheten på bredbandsuppkopplingen delas in i nedströmshastighet (ta emot data) och uppströmshastighet (skicka data) och i svenska hushåll är det vanligt att välja ett abonnemang med 100/100 Mbit/s.

Förenklat kan man säga att de tre viktigaste frågorna att tänka igenom, och som påverkar hur snabbt bredband man behöver är:

  • Hur många i hemmet använder bredbandsuppkopplingen?
  • Hur många uppkopplade enheter har hushållet?
  • Vad kommer bredbandet användas till?

Om du bor ensam behöver du i regel inte lika höga hastigheter som en större familj. Använder du dessutom mest din internetuppkoppling för e-post, sociala medier och vanliga hemsidor behöver du i regel inte lika höga nedladdningshastigheter medan streaming av videos via tjänster som exempelvis SVT Play, Netflix m.fl. kräver högre hastigheter. 

Följande tabell ger en fingervisning om vilken hastighet som kan krävas beroende på vad bredbandet används till.

Tabell som visar vilken hastighet som krävs, beroende på dina behov. Källa: brebandsval.se

De flesta hushåll är fullmatade med uppkopplade enheter, utan att man tänker på det. Det är smarta TV-apparater, klockor, laptops, mobiltelefoner etc. Ju fler uppkopplade enheter man har i hushållet, desto högre behov. Detta då alla enheter konkurrerar om samma internetuppkoppling. Det kan även vara en idé att se över din router om du inte bytt på ett tag.

Något som växer i popularitet, och som också påverkar behovet av en snabbare internetuppkoppling är spel online/gaming. 

Sammanfattning

Har du inte testat att jämföra bredband så kan det vara klokt att göra det. På Bredbandsval.se kan du se vilka bredbandshastigheter just du kan få och vilka erbjudanden som finns på din adress och beställa nytt bredband direkt. Ofta kan man både spara pengar och få snabbare bredband. De flesta svenska hushåll har en internetuppkoppling med 100/100 Mbit/s men om bredbandsuppkopplingen används av flera personer kan högre hastigheter krävas, precis som om hushållet har många uppkopplade enheter. Om någon i familjen är “gamer” kan det vara läge att kolla på abonnemang som 250/100 Mbit/s och snabbare.

Lycka till!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!