Tips för distansundervisning

March 5, 2021
Undervisning på distans i hemmet

Coronapandemins utbrott har tvingat skolsystemet i många länder att genomgå en digital omvandling. Istället för att gå i skolan sker numera det mesta av lärandet hemma. Att göra bytet till undervisning på distans har gett oss många nya utmaningar. I detta blogginlägg har TechBuddy-teamet sammanfattat vad som är viktigt i distansundervisning.

Hemmakontor & distansundervisning

Medan barn och ungdomar studerar hemma arbetar samtidigt många föräldrar också hemifrån. Även om det finns många paralleller mellan hemmakontor och hemundervisning har elever andra behov än vuxna - det finns stora skillnader mellan utrustning och vardag. Granskningar från Skolinspektionen visar att motivationen minskar rejält med distansundervisning. I många fall saknas motivation, lugn och organisation. Det finns däremot några snabba tips som kan motverka detta.


Utrustning för distansundervisning


En viktig del i distansundervisning är att ha rätt utrustning på plats. I många fall finns det officiella rekommendationer från skolor om vilken hårdvara som är bäst för undervisningen. Det kan dock också vara värt att eventuellt investera i en enhet av högre kvalitet som sedan kan användas länge. Naturligtvis måste behoven på respektive skolnivå också beaktas här.

Smartphones & surfplattor

I teorin kan en smartphone också användas i distansundervisning för att delta på lektioner, seminarier och till och med för att samarbeta i dokument eller på presentationer. Men det borde vara undantaget. Skärmen på smartphones är alldeles för liten för att vara användbar för att jobba med. Smartphones är naturligtvis bra för att kommunicera via chatt, titta på videor och lyssna på musik. Det bör dock inte vara det primära ”arbetsverktyget” inom distansundervisning.

Surfplattor är däremot ett utmärkt sätt att komma igång med den digitala världen. De är lätta att använda och behöver inte bara användas i undervisning. Urvalet är mycket stort - från billiga nybörjarmodeller till mer avancerade.

Oavsett vilken surfplatta du väljer är det definitivt värt att köpa till ett tangentbord (och om möjligt en mus) - det gör ditt arbete vid surfplattan mer ergonomiskt. Du kan också lära dig att skriva med 10-finger-systemet och skriva mycket snabbare än på skärmen.

Bärbara datorer och laptops

Ibland räcker det dock inte med en surfplatta. I vissa fall måste surfplattan bytas ut mot en bärbar dator eller laptop. En laptop har många fördelar jämfört med en stationär dator. Den kan tas med till skolan och kan också förvaras enkelt när den inte används. Stationära datorer (PC) är sällan meningsfulla. Även om de ofta erbjuder bättre prestanda för mindre pengar, måste de vara utrustade med skärm, tangentbord och mus. De behöver också en permanent plats och kan inte bara tas med till en annan plats.


2-i-1-enheter (laptop med pekskärm)


Microsoft erbjuder en bra blandning av surfplatta och bärbar dator med sina Surface-plattor. Alla Surface-enheter är utrustade med en pekskärm och erbjuder en fullständig PC-upplevelse med Windows. Surface Pro är till exempel en ultralätt blandning av laptop och surfplatta med avtagbart tangentbord. Surface Book har en avtagbar pekskärm och Surface Go är en minimalistisk surfplatta med ett avtagbart tangentbord, som också fungerar som ett fodral. Dessa enheter är väl lämpade för undervisning, eftersom de kan användas med finger, penna och tangentbord och mus. Precis som med en Apple iPad kan du helt enkelt använda en digital penna för kreativa uppgifter, skisser eller anteckningar.


Rätt programvara?


Medan programvaran för videokonferenser och virtuella klassrum specificeras av skolor och lärare har du i de flesta fall ett fritt val när det gäller lärande och läxor. Många skolor, men också hela regioner och länder, använder Microsoft Office 365-lösningar. Detta inkluderar Microsoft Teams (en komplett inlärningsplattform), alla Office-applikationer och till och med sociala inlärningsplattformar.

Men det finns också många andra lösningar som kan användas för att skapa att göra-listor, samla anteckningar eller brainstorma tillsammans. I följande tabell presenterar vi olika verktyg - många av dem finns till och med gratis.

Tillämpningsområde Program
Videochatt • Zoom
• Microsoft Teams
• Skype
• Google Meet
Anteckningar • Microsoft OneNoteGoogle Anteckningar
Evernote
Notion
• Apple Anteckningar
To-Do-listor Microsoft To Do
Todoist
Trello
Apple Påminnelser
Google Tasks
Presentationer Microsoft PowerPoint
Google Slides
• Canva
• Keynote
Quiz Kahoot
Typeform
Interact

Utmaningar med distansundervisning


Oavsett om undervisningen sker två veckor i månaden på distans, eller hela tiden, skapar distansundervisning nya utmaningar i vardagen. Det viktigaste är att fråga dig själv om du vill se den här tiden som en möjlighet, eller bara "överleva" den.

Om du känner dig överväldigad kan det vara bra att under en kort tid distansera dig från undervisning och definiera hur du ska lägga upp ditt arbete så att det går så bra som möjligt. Ingen är ensam i nuvarande situation - vi har alla våra egna utmaningar med att jobba och studera på distans.

Separat arbete och fritid

Det är sällan fallet att jobb och undervisning på distans förbättrar balansen mellan arbete och privatliv. Om du tillbringar merparten av din tid hemma bör du se till att separera jobb och fritid så gott det går. Detta gäller även för distansundervisning, eftersom även studenter behöver en tydlig linje mellan sitt “jobb” och privatliv.

Det är med andra ord bra att skapa en dedikerad arbetsplats - även för barn. Så att skolans uppgifter inte är allestädes närvarande är det värt att skapa en dedikerad arbetsplats - även för barn. I bästa fall är detta inte köksbordet, utan ett separat, litet bord med så ergonomisk utrustning som möjligt. Den kan också vara i sovrummet. En sak att tänka på här är att du bör kunna "gömma undan" arbetet när du inte jobbar eller studerar, så att det inte alltid ligger synligt framme.

Regelbundna raster

Precis som att det bör finnas en "fysisk" skillnad mellan jobb och fritis hemma, bör det även finnas en skilnad i tid. Därför kan det vara bra att blocka av ti för skolan. Vanligtvis finns det ett schema att utgå ifrån - men speciellt för läxor och skolprojekt bör du också skapa en tidsram. När du studerar hemma kan det vara frestande att bara göra uppgifterna på kvällen. En tydligt strukturerad daglig rutin hjälper till att undvika oplanerade nattskift. En delad kalender skapar tydlighet - digital eller traditionellt analog.

Att ta regelbundna raster är också viktigt i detta sammanhang. Du bör planera en fem minuters paus var 25: e minut eller en 10-minuters paus var 50: e minut. Denna arbetsmetod är också känd som Pomodorotekniken. Det har visat sig öka produktivitet och säkerställer regelbundna pauser. Naturligtvis bör hälsosamma mellanmål och tillräckligt med vatten också vara en del av dessa pauser.


Skapa variation

Det är svårt att hitta en bra balans mellan distraktion och variation, särskilt för barn. Även om du gärna överlämnar ansvaret till lärarna här är det viktigt att skapa variation (och utrymme för "meningsfull" distraktion) med din tid hemma.

Vad sägs om en naturdokumentär på Netflix? Eller en YouTube-video om ett vetenskapligt ämne? Eller en podcast? Tack vare Internet finns det nästan oändliga möjligheter att fortsätta undervisning, även utanför skolböcker.

Om du spenderar mycket tid framför skärmen bör du planera för regelbunden träning. När skolan inte längre är en fysisk plats att gå till försvinner också en stor del av den dagliga motionen. Därför bör du regelbundet planera lite tid för sport och träning utomhus. Det är bäst att börja med målet om 10 000 dagliga steg eller använda ett av träningsprogram.


Virtuella studiegrupper

Att upprätthålla social interaktion är extremt viktigt, särskilt för barn när ma inte kan träffas fysiskt. Även om barn redan är i kontakt via sociala medier och liknande, kan det vara bra att organisera studiegrupper varje vecka via Zoom (eller annan programvara). I dessa grupper kan barn och föräldrar prata om utmaningar och försöka övervinna dem tillsammans.

Distansundervisning - här för att stanna?

Distansundervisning kommer att följa med oss ​​även efter pandemin. Trenden att kunna lära sig var och när som helst har accelererat betydligt de senaste månaderna. Framför allt kan universitet och högskolor använda distansundervisning för att ge sina elever eller studenter möjlighet att utvecklas vidare, oavsett tid och plats. År 2025 förväntas e-undervisningsmarknaden vara värd 300 miljarder dollar, tack vare tekniska utvecklingar som interaktiva videor, hologram, artificiell intelligens samt virtuell- och förstärkt verklighet.

Vägen till problemfri distansundervisning är - särskilt för grundskolor - mycket ojämn. Med tillgängliga resurser kan du skapa en bra inlärningsmiljö och framför allt en ram för barn som främjar vidareutbildning och utveckling.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!