Skillnaden mellan accesspunkter och WiFi-repeater - och vilken är bäst?

January 29, 2021
Vad är skillnad mellan en WiFi-repeater och en accesspunkt?

Vi är nog många som kan känna igen följande situation: du har din router i din hall, och där är uppkopplingen riktigt bra. Men ju längre bort du rör dig i ditt hem, till vardagsrummet eller köket exempelvis, ju sämre blir uppkopplingen och hastigheten. Sanningen är att routrar har en kort räckvidd, och för att få bättre signal och uppkoppling i ditt hem behöver du ta till lite extra hjälp.

Låt oss introducera: Accesspunkter och WiFi-repeater. Båda är utformade att öka din WiFi-signal, men på olika sätt. I det här inlägget hittar du allt du behöver veta om dem, vad skillnaden mellan dem är och vilken du ska välja.

Skillnaden mellan accesspunkter och WiFi-repeater

Gemensamt för både accesspunkter och WiFi-repeatern är att de förbättrar WiFi-signal och förlänger räckvidden. Däremot gör dem det på olika sätt - ena är trådlös och den andra är trådbunden.

Utöka räckvidden på ditt nätverk hemma med en repeeater.
Genom att ansluta en WiFi-repeater till ditt nätverk kan du utöka räckvidden på ditt nätverk.

Vad är en WiFi-repeater?

WiFi-repeatern ansluter till din router, och tar emot och skickar vidare den trådlösa signalen. Antennerna på repeatern tar emot sigalen, och sänder ut den över ett större område än din router hade nått. Den repeterar alltså endast signalen, och blir som en liten router.

Installationsprocessen för en WiFi-repeater är ofta enkel, och ofta medföljer en app som för processen simpel. Den stora utmaningen är att placera den på en optimal plats i ditt hem. En regel du kan gå efter är att placera repeatern mellan platsen du vill surfa på och din router.

Nackdelen med en repeater kan däremot vara att den, trots att den ökar räckvidden för WiFi-signalen, inte gör signalen starkare. Den kan tvärtom göra den något svagare, vilket kan vara bra att änka på om du streamar mycket film eller laddar ner tunga filer på internet.

Genom att ansluta en accesspunkt med kabel till din router kan du förlänga WiFi-räckvidd och öka WiFi-signalen.

Vad är accesspunkter?

Accesspunkter är ett bra alternativ att förbättra räckvidden på WiFi:t hemma. Precis som WiFi-repetaren skickar den ut WiFi-signalen och placeras på valfri plats i ditt hem. Skillnaden är att accesspunkter är trådbundna, och måste alltså sitta ihop med routern med en kabel.

Att installera en accesspunkt är inte särskilt svårt och processen skiljer sig från modell till modell, men vanligtvis loggar man in i dess gränssnitt och gör konfigurationen därifrån på fem minuter.

En nackdel med accesspunkter är just att den är trådbunden. Om man inte gillar kabeldragning är alltså accesspunkter inte det bästa valet. Däremot är accesspunkter det absolut bästa sättet att utöka räckvidden på nätverket. Den utökar mer än bara täckningen, den förbättrar även signalen.

Vilken bör du välja - accesspunkter eller WiFi-repeater?

Om du vill utöka räckvidden på ditt WiFi-nätverk till endast några få rum, kan en WiFi-repeater vara rätt val. Vill du däremot utöka WiFi-signalen och räckvidden, bör du överväga att kika på accesspunkter. Kabeldragningen är värt det - du får nämligen både bättre räckvidd och signal.

Hur kommer jag igång och installerar accesspunkter eller repeaters?

Vi på TechBuddy hjälper dig gärna med behovsanalys och installation av både accesspunkter och repeaters. Våra tekniker finns över hela Sverige och har god kunskap om trådlösa nätverk. De vet vad som passar dig och ditt hem, och installerar sedan det på nolltid.

Boka en TechBuddy idag - alltid låga priser och med RUT-avdrag. På plats eller på distans.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!