Så rengör du dina teknikprylar bäst

March 12, 2020
Rengör din teknik på bästa sätt

Idag vet vi hur viktigt det är att vi är noga med vår handhygien för att inte bli sjuk - oavsett om det handlar om den nya coronaviruset eller något annat. Men vår mobil då? Eller dator, fjärrkontroll eller hörlurar? Dessa är minst lika viktiga att rengöra då de kommer i kontakt med både dina händer och ansikte flera gånger om dagen. Viktigt är dock att komma ihåg att de är känsliga och kräver speciell rengöring. Hur rengör man dessa prylar på ett effektivt och samtidigt skonsamt sätt?

Du behöver:

- Mikrofiberduk alt. kaffefilter

- Dammvippa

- Vatten och tvål alt. handsprit

- Frivilligt: Dammsugare med borstmunstycke

- Frivilligt: Vinäger

Mikrofiberduk för skärmar

En mikrofiberduk är en lite investering som är mycket skonsam mot dina skärma och anpassade för att rengöra dem. Ofta har folk redan dessa dukar, eller liknande, liggandes hemma - det medkommer ofta när du köper nya glasögon. Har du ingen duk hemma går det bra att använda ett kaffefilter istället. En dammvippa fungerar utmärkt för TV:n eller högtalaren. Kom ihåg bara att extra känsliga ytor (det kan vara t.ex. kameralinsen) helst inte ska putsas direkt med en duk. Du kommer då dra runt på dammet och annan smuts som lätt kan repa den. Istället bör du först blåsa bort allt smuts för att sen putsa den.

Tangentbord, laptops och datormöss

På din laptop kan det vara svårt att komma åt mellan tangenterna med nämnda verktyg ovan. Ett bra verktyg du kan använda dig av är en dammsugare, helst med ett borstmunstycke. Du får då upp smuts och smulor som kan ha ramlat ned mellan och under tangenterna som ligger och stör dem. Är det fläckar mellan tangenterna som inte försvinner? Använd dig av en tops för att verkligen få bort smutsen. En vanlig datormus rengör du bäst genom att fukta en pappershandduk med lite handsprit. För att rengöra trackpads ska du använda en torr mikrofiberduk eller kaffefilter.

Desinficera skärmar

Det bästa och mest skonsamma att rengöra alla dina produkter med är alltid vatten och lite tvål. Vatten och tvål tillsammans med en luddfri trasa hjälper dig att ta bort fläckar mycket bättre än man kan tro. Var försiktig runtomkring öppningar i produkten, det får aldrig komma in vatten i din dator, mobil eller liknande. Du kan även använda dig av handsprit + pappershandduk för att rengöra skärmen - se till att du endast fuktar pappret. Om du använder någon sorts spray för att rengöra - spraya inte direkt på skärmarna! Ha det här som regel för alla skärmar. Spraya istället på din trasa och se till att den endast är lite fuktig - absolut inte blöt. Torka sedan av produkterna med den fuktiga trasan. Se dock till att inte trycka för hårt på skärmen då det kan skada den.

Smartphones och surfplattor

Var försiktig när du städar din smartphone eller surfplatta - den kan nämligen ha beläggningar, till exempel ID-fingerprint på Apples iPhone, som gör att du inte kan behandla den som en vanlig skärm. På dessa beläggningar ska du nämligen helst inte använda några medel alls. En mikrofiberduk eller ett kaffefilter är därför din bästa vän här. Stäng av din smartphone eller surfplatta, fukta duken lätt med vatten och tvål och börja putsa.

Fjärrkontroller

En fjärkontroll samlar på sig mycket smuts och bakterier. Du rengör den på bästa sätt genom att fukta en mikrofiberduk (eller kaffefilter) med tvål och vatten som du sedan putsar fjärrkontrollen med. Om du vill kan du fukta en pappershandduk med vinäger och svepa över kontrollen för att döda bakterier. Tillsist torkar du av kontrollen med en torr mikrofiberduk (eller kaffefilter). Se till att alltid ta ut batterierna innan du börjar rengöra.

Kom ihåg!

- När du ska rengöra dina produkter bör du alltid stänga av dem först och koppla ifrån strömkabeln. Har din produkt löstagbara batterier tar du alltid ut dem också. Detta för att inte skapa någon kortslutning i produkten om vatten skulle råka komma in. Den här punkten ska du alltid tänka på. Det är också bra i syfte att inte råka trycka ner oönskade knappar eller så.

- Spraya aldrig starka kemikalier direkt på skärmarna. Det starka medlet är inte anpassat för de känsliga skärmarna och genom att använda dem förstör du dina produkter och de kommer inte alls hålla lika länge.

- Tvätta händerna med tvål och vatten noga och ofta - på så sätt slipper du rengöra din teknik lika ofta.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!