4 tips - så får du bättre WiFi-täckning i hela huset

Tips & Guider

February 17, 2020

En av frågorna som ofta ställs till oss Buddies är hur våra kunder kan få bättre WiFi-täckning i hemmet. Du känner säker igen problemet; du har din router placerad i vardagsrummet och täckningen där är makalös. Går du dock in nästa rum, köket till exempel, så börjar du se, och känna, hur mycket sämre mottagningen och därmed hastigheten blir. Framförallt i vår tidsålder när ”Internet of Things”, det vill säga när även kylskåpet och tvättmaskinen blir smart och kopplas upp till wifi, blir större, våra hem smartare och till och med bilen vill vara uppkopplat är det nog smidigast för oss, om vårat WiFi räcker dit det behövs. Här kommer några grundläggande tips för att få bättre WiFi-täckning hemma:  

Placera din router mer centralt i fastigheten.

I de flesta hushållen befinner sig fiberuttaget, och därmed routern, i närheten av ytterväggen. Kablarna som brukar följa med själva routern är sällan längre än två meter. Därav befinner sig routern oftast på en icke-central plats. Routern skickar ut den trådlösa signalen åt alla håll med ungefär samma styrka. Placerar man routern vid ytterväggen, så utnyttjar man inte hela dess potential och den faktiska räckvidden förminskas eller skickas utomhus eller ställen där täckningen är överflödig.

Om man dock besöker en välsorterad datorbutik finner man nätverkskablar på 15 meter för under 300kr. När du är hemma igen är det bara att ta routern från strömmen, dra ut kabeln som sitter i WAN och flytta den till en central plats i fastigheten. Nu tar du den långa kabeln och ersätter den gamla i bredbandsuttaget. Sedan tar du den andra änden och kopplar in det i routerns WAN-uttag. Nu kan du starta om routern igen och den ska fungera som förr med skillnad att denna nu är mera central och täcker ett större område.
Tycker man det är fult med kablar i huset (vilket vi alla gör) finns det kabelkanaler för en liten slant som praktiskt gömmer det hela. Dessa finns i alla möjliga färger. Nu täcker din router ett större område i huset. Vem säger att bättre WiFi behöver vara dyrt? 😊

Ungefär såhär ser kopplingarna ut mellan router och accesspunkten.
Ungefär såhär ser kopplingarna ut mellan router och accesspunkten.
Accesspunkter

Är man en fan av kabeldragning så är accesspunkter i de flesta fallen det bästa alternativet för att förbättra WiFi-täckningen hemma.

Hur en accesspunkt fungerar går enkelt att förklara; I princip är en sådan bara en ytterligare antenn som skickar ut wifi-signalen som kan placeras på valfritt ställe och kräver enbart att vara trådbunden till routern. Här finns det många modeller, från accesspunkter med liten räckvidd upp till accesspunkter tänkt för företag som klarar av att hantera stora mängder uppkopplade enheter. Och helt ärligt, accesspunkterna som är tänkta till företag brukar i de flesta fallen vara en tick bättre enligt min erfarenhet. Detta beror på att de klarar av att hantera större mängder av uppkopplade enheter och hålla en jämn hastighet.
Att installera en accesspunkt är inte särskilt svårt och skiljer sig från modell till modell, men vanligtvis loggar man in i dess gränssnitt och gör konfigurationen därifrån på 5 minuter.

Ungefär såhär ser kopplingen ut mellan internet, router och repeatern.
Ungefär såhär ser kopplingen ut mellan internet, router och repeatern.
Repeater - “trådlösa accesspunkter”

Vill man däremot slippa kablar är en repeater det rätta valet. Den enkla förklaringen för vad en repeater gör är att den tar emot och skickar vidare en trådlös signal. Det är viktigt att tänka på att en repeater inte förstärker, utan repeterar signalen, alltså som en minirouter. 😊 Det finns alla möjliga modeller och utföringar av repeatrar i alla prisklasser, det gäller bara att hitta det bästa erbjudandet för just dig baserat på avståndet till routern och hur stort område den ska behöva täcka.

Den största utmaningen brukar vara att placera repeatern på rätt ställe. Tumregeln brukar vara att den ska sitta mittemellan routern och platsen där klienterna, alltså där du vill ha WiFi, befinner sig. Dagens teknik har blivit så enkelt att det medföljer en app hos de flesta repeaters vilket gör det lätt att installera en sådan (annars är ni alltid välkomna att kontakta TechBuddy om ni behöver hjälp).  

Ungefär såhär ser kopplingen mellan mesh-routrar och internet ut.
Ungefär såhär ser kopplingen mellan mesh-routrar och internet ut.
Mesh-nätverk - den bästa lösningen

Har du någonsin suttit på ena sidan av huset och signalen har trots repeater inte varit tillräcklig bra? Då kan ett mesh-nätverk vara lösningen på ditt problem (eller om du vill sätta den bästa lösningen direkt). Den grundläggande principen är att man använder sig av många små routrar fördelat i huset istället för att använda en. Dina trådlösa enheter väljer sedan helt sömlöst den bästa så kallade “satelliten”.

De små routrarna bildar tillsammans ett stort nätverk med snabbare hastighet och stabilare uppkoppling. Idag finns det många märken som tillverkar sådana; Asus Lyra eller AirTies är bara några utav många mesh-nätverk. Och det bästa är att man inte behöver kunna programmera eller vara IT-kunnig, nej, det är ganska lätt att sätta upp ett mesh-nätverk. De flesta modeller har en egen applikation som hjälper dig att komma igång och berättar hur du bäst positionerar de olika enheterna. Den enda nackdelen är priset då de flesta ligger någonstans mellan 1000-5000kr. Men se det som en investering i framtiden; snabb och bra täckning på alla ställen där det behövs.

För att summera:  

1) Placera din router så centralt i hemmet som möjligt för bästa möjliga täckning.  

2) Använd accesspunkter för att få en bättre signal i stora utrymmen och om du inte är rädd för kablar  

3) Placera en repeater mellan din router och där du vill ha bättre täckning

4) Investera i ett mesh-nätverk där du har flera småroutrar istället för en stor; för bäst täckning och snabbast uppkoppling.  


Är du intresserad av att uppgradera ditt hemmanätverk och är osäker vad som kan vara den bästa lösningen? Boka en TechBuddy och vi hjälper dig med att komma igång. 🙂 Vill du läsa mer av ‘Marcels legendariska guider’? Klicka här!

boka en buddy