4 tips - så får du bättre WiFi-täckning i hela huset

Tips & Guider

February 17, 2020

En av frågorna som ofta ställs till oss Buddies är hur våra kunder kan få bättre WiFi-täckning i hemmet. Du känner säker igen problemet; du har din router placerad i vardagsrummet och täckningen där är makalös. Går du dock in nästa rum, köket till exempel, så börjar du se, och känna, hur mycket sämre mottagningen och därmed hastigheten blir. Framförallt i vår tidsålder när ”Internet of Things”, det vill säga när även kylskåpet och tvättmaskinen blir smart och kopplas upp till wifi, blir större, våra hem smartare och till och med bilen vill vara uppkopplat är det nog smidigast för oss, om vårat WiFi räcker dit det behövs. Här kommer några grundläggande tips för att få bättre WiFi-täckning hemma:  

Placera din router mer centralt i fastigheten.

I de flesta hushållen befinner sig fiberuttaget, och därmed routern, i närheten av ytterväggen. Kablarna som brukar följa med själva routern är sällan längre än två meter. Därav befinner sig routern ofta på en icke-central plats. Routern skickar ut den trådlösa signalen åt alla håll med ungefär samma styrka. Placeras routern vid ytterväggen, utnyttjas inte hela dess potential och den faktiska räckvidden förminskas, skickas utomhus eller skickas till ställen där täckningen är överflödig.

I välsorterade datorbutiker finner man nätverkskablar på 15 meter för under 300 kr. När du är hemma igen är det bara att ta routern från strömmen, dra ut kabeln som sitter i WAN och flytta den till en central plats i fastigheten. Ta den långa kabeln och ersätt den gamla i bredbandsuttaget med den. Sedan tar du den andra änden och kopplar in det i routerns WAN-uttag. Nu kan du starta om routern igen och den ska fungera som förr, med skillnaden att den är mera central och täcker ett större område.

Tycker man det är fult med kablar i huset (vem gör inte det?) finns det kabelkanaler för en liten slant som praktiskt gömmer det hela. Dessa finns i alla möjliga färger.


Ungefär såhär ser kopplingarna ut mellan router och accesspunkten.
Ungefär såhär ser kopplingarna ut mellan router och accesspunkten.
Accesspunkter

Är man en fan av kabeldragning är accesspunkter, i de flesta fallen, det bästa alternativet för att förbättra WiFi-täckningen hemma. Hur fungerar en accesspunkt? En accesspunkt är i princip en antenn som skickar ut WiFi-signalen, som kan placeras på valfritt ställe och som enbart kräver att vara trådbunden till routern. Det finns många olika modeller, från accesspunkter med liten räckvidd upp till accesspunkter tänkt för företag och som klarar av att hantera stora mängder uppkopplade enheter samtidigt som de håller en jämn hastighet.

Att installera en accesspunkt är inte särskilt svårt och processen skiljer sig från modell till modell, men vanligtvis loggar man in i dess gränssnitt och gör konfigurationen därifrån på fem minuter.Ungefär såhär ser kopplingen ut mellan internet, router och repeatern.
Ungefär såhär ser kopplingen ut mellan internet, router och repeatern.
Repeater - “trådlösa accesspunkter”

Vill man däremot slippa kablar är en repeater ett bra val. En repeater tar emot och skickar vidare en trådlös signal. Alltså förstärker den inte signaler, utan repeterar den - lite som en minirouter. Det finns alla möjliga modeller av repeatrar i alla prisklasser, det gäller bara att hitta det bästa erbjudandet för just dig baserat på avståndet till routern och hur stort område den ska täcka.

Den största utmaningen brukar vara att placera repeatern på rätt ställe. En tumregeln brukar vara att den ska sitta mittemellan routern och platsen där du vill ha WiFi. Installationsprocessen är relativt enkel, och ofta medföljer en app vilket gör det lätt att installera. 


Ungefär såhär ser kopplingen mellan mesh-routrar och internet ut.
Ungefär såhär ser kopplingen mellan mesh-routrar och internet ut.
Mesh-nätverk - den bästa lösningen

Har du någonsin suttit på ena sidan av huset och signalen har inte varit tillräcklig bra? Då kan ett mesh-nätverk vara lösningen på ditt problem. Ett mesh-nätverk använder sig av flera, små routrar fördelade runt omkring i din bostad, iställer för en. De små routrarna bildar tillsammans ett stort nätverk med snabbare hastighet och stabilare uppkoppling, och väljer sömlöst den bästa så kallade “satelliten” att koppla upp sig till.


Idag tillverkar många olika varumärken och leverantörer mesh-nätverk; Asus Lyra eller AirTies är bara några utav många. För att installera och sätta upp ett mesh-nätverk behöver man inte kunna programmera eller vara IT-kunnig. De flesta modeller har en egen app som hjälper dig komma igång och berättar hur du bäst placerar de olika enheterna. Den enda nackdelen är priset, som ofta är relativt högt. Det kan däremot ses som en investering i framtiden; snabb och bra täckning på alla ställen där det behövs.

För att summera kan du göra följande för att förbättra WiFi-täckningen hemma: 

1) Placera din router så centralt i hemmet som möjligt för bästa möjliga täckning.  

2) Använd accesspunkter för att få en bättre signal i stora utrymmen och om du inte är rädd för kablar  

3) Placera en repeater mellan din router och där du vill ha bättre täckning

4) Investera i ett mesh-nätverk där du har flera småroutrar istället för en stor; för bäst täckning och snabbast uppkoppling.  


Är du intresserad av att uppgradera ditt hemmanätverk och är osäker vad som kan vara den bästa lösningen? Boka en TechBuddy och vi hjälper dig med att komma igång.

Är du intresserad av att uppgradera ditt hemmanätverk och är osäker vad som kan vara den bästa lösningen? Boka en TechBuddy som hjälper dig komma igång. Du kan få hjälp i hemmet eller via telefon som distanssupport. 

Boka en tekniker
📬 Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs våra nya guider först!
Tack!
Något gick snett! Testa igen.