Ensamma tillsammans - bästa chatapparna

March 27, 2020

Är du fast där hemma en lång tid? De första dagarna känns kanske härliga, men sen kommer utmaningen med att klara en vardag enbart hemifrån.
Många frågar: Om jag behöver stanna hemma e lång tid, hur ska jag klara av ensamheten? Men faktum är att man inte behöver vara ensam solo - an kan vara ensamma tillsammans. Vi ska förklara vad det betyder.

Ensamma tillsammans

Kan teknik hjälpa dig att fortsätta ha ett socialt liv? Svaret är ja. Och vi på TechBuddy vill gärna hjälpa till på den fronten. Vi ska titta närmare på hur teknik för kommunikation kan hjälpa dig att hålla igång socialt.

Det finns teknik för så många olika sätt att kommunicera, och man kan själv välja vad som känns bäst. Föredrar man att bara kunna skriva till varandra finns chattar. Om man vill prata med någon annan kan man välja att ha röstsamtal över internet. Ifall man mest vill dela med sig av saker man läst och hört finns sociala medier. Och för att ha möjligheten att se varandra finns videochatt. Vi ska nu se närmare på dessa kommunikationsmöjligheter, och i nästa del kommer vi sen utforska biten med hur man kommer igång med videochatt mer i detalj.

Chatta

I slutet av 90-talet började program som gjorde att man kunde skriva till varandra live bli populära. Då hade e-post blivit ett vanligt sätt att kommunicera. Men att kunna kommunicera i realtid via textmeddelanden var ett stort steg framåt. En gammal kändis är chattprogrammet ICQ. Vilka chattjänster är vanliga idag? Det finns verkligen en uppsjö. Vi ska ta upp några exempel som vi vet att många använder sig av. Det blir då så enkelt som möjligt för att kunna koppla upp sig mot så många andra som möjligt. Beroende på sättet att chatta finns det många olika termer för det, såsom direktmeddelanden, textmeddelanden, meddelande-app och chattprogram. För enkelhets skull håller vi oss till termen meddelande-app.

Whatsapp.

WhatsApp

Väldigt många använder WhatsApp eftersom den är lättanvänd och är kompatibel med olika slags mobiltelefoner. En stor fördel är att så många har den installerad, så man behöver ofta inte övertyga sina vänner att skaffa den -många har den redan. Därför är det lätt att få kontakt med så många som möjligt. Förutom att kunna skicka textmeddelanden, kan man också dela filer, bilder, video, ha röstsamtal och videosamtal. Värt att poängtera är att Whatsapp är fokuserad på mobiltelefoner. De har nu WhatsApp Web som gör att man kan använda WhatsApp i datorn, men endast i webbläsaren. Funktionen kräver även att man ger sitt godkännande från mobiltelefonen. Men det finns tredjepartsprogram som gör att man kan koppla sin dator och surfplatta till WhatsApp. En annan detalj är att Facebook äger appen. Så även om tjänsten är krypterad, gäller Facebooks egna regler om hur de behandlar din data.

Ladda ner WhatsApp här: Android; iOS

Facebook Messenger

Facebook har också en egen meddelande-app som heter Messenger. Gillar man att använda Facebook lämpar sig Messenger bra. Den är enkel att använda och det går lätt att kontakta sina Facebook-vänner med den. Liksom många andra meddelande-appar finns det möjlighet att göra sina textmeddelanden roliga genom att tex använda gratis klistermärken och GIF:s (små loopade videorsnuttar) i dem.

I sammanhanget kan vi nämna chatbots som är vanliga på Facebook. Har du märkt att det finns chattjänster på många företags hemsidor? Även TechBuddy har en sådan. Det har blivit ett smidigt sätt att snabbt kunna kontakta företag.

Ladda ner Messenger här: Dator; Android, iOS


Signal

Vi tänkte lyfta en meddelande-app som inte är knuten till Facebook. Signal är en meddelande-app från Open Whisper Systems. Den fokuserar på total integritet, chatt-kryptering och säkerhet. Denna app har en näst intill militärgraderad kryptering. Den har stöd för textmeddelanden, röstsamtal och gruppmeddelanden. Enligt företaget har  Edward Snowden berömt den här appen.

Ladda ner Signal här: Dator; Android; iOS 


Discord.

Discord

Discord var från början mest designad för gamers, men på sista tiden har många företag fått upp ögonen för den. Med Discord kan man nämligen chatta privat i grupper, och ha röstchatt medan man spelar tillsammans. Men man kan också skapa communities (meddelandegrupper) med olika trådar i (olika specifika inriktningar, intressen och syften).

Ladda ner Discord här: Dator; Android; iOS


Slack

Liksom Discord är det många företag och organisationer som använder denna meddelande-app. Den passar utmärkt som företagschatt och till team och arbetsgrupper. Den har en enkel och tydlig design, som ger ett snyggt och proffsigt intryck. Till vänster har man sina kanaler och snabbmeddelanden längst ner. Slack kommer också med en butler: Slackbot. Den skulle kanske kunna liknas vid en kusin till Siri och Alexa, men chattbaserad. Slackbot kan meddela dig om påminnelser och kan programmera den så att den svarar på vissa kommandon. Det är multiplattform, vilket innebär att den finns för både Windows, Mac OS, iOS, Android, Linux och även i webbläsare. Så det går lätt att komma åt Slack vad man än använder. Det är också en rätt så enhetlig design, så man känner snabbt igen sig.

Ladda ner Slack här: Dator; Android; iOS


Snapchat

Snapchat har inte haft fokus på textmeddelanden, utan meddelanden i form av bilder och videor. Den har droppat i popularitet, men var tidigare en stor hit bland unga och kändisar. Det som utmärkte Snapchat var att den självförstörde meddelanden. Så om man skickade en snap, i form av bild eller video, försvinner den efter en stund när den är mottagen. Snapchat utmärkte sig också genom att man kunde lägga till roliga filter på sina videosnaps och fotoredigering för bilder. Detta är något som nu har blivit en vanlig integrerad del av många meddelande-appar. Du kan läsa mer om Snapchat här.

Detta är som sagt bara ett axplock. Sett till antalet internationella användare är andra populära meddelande-appar Line (som är populär i Asien), Viber (som är sprängfylld med funktioner), WeChat (som är stor i Kina), GroupMe (som fokuserar på gruppchatt). 

Röstsamtal

Under början av 00-talet började IP-telefoni bli populärt. Man kunde nu ha röstsamtal fast inte via telefonlinan, utan via en internetuppkoppling. När mobiltelefonerna blev smarta och började använda mobildata växte det fram appar som inriktade sig på databaserade röstsamtal. Har man en Apple-produkt kan man använda Facetime för både röst- och videosamtal. Facetime finns förinstallerat i Apple-produkter. Har man en Android-enhet använder sig många av WhatsApp. Vill man göra röstsamtal från sin dator kan man använda tex Skype. Den berättar vi mer om i ett annat inlägg - Ensamma tillsammans - bästa apparna för videochattande.

Sociala medier

På 00-talet började de sociala nätverken (även kallat sociala medier) verkligen växa fram. En del minns kanske Hamsterpaj och MySpace. Idag är kanske Facebook, Twitter och Instagram mest känt. Instagram är bra om man vill dela med sig av de bilder eller videoklipp man själv skapat. Twitter är bra om man snabbt vill nå ut med något främst i textformat. Facebook är bra om man vill kunna dela lite vad som helst, eller chatta.
Andra kända sociala nätverk är Pinterest där man kan dela med sig av specialintressen. LinkedIn är bra om man söker jobb. Tumblr är inriktat på bloggande. 

Den stora fördelen med sociala nätverk är att man snabbt kan dela med sig av saker man sett och hört. Men som alltid måste man givetvis vara källkritisk så att man inte för vidare falska rykten. Det är speciellt viktigt nu när det florerar många teorier och rykten kring smitta. Så dubbelkolla gärna källan innan du delar med andra.

Olika sociala medie-appar.

TechBuddys roll

Vi vill betona att vi på TechBuddy inte har information om smittan eller rekommendationer för vad man bör göra i en sådan här samhällssituation. Vi hänvisar till myndigheterna, och vi följer också deras rekommendationer. Det är viktigt att få korrekt information. Tillförlitliga källor som många vänder sig till är Folkhälsomyndigheten och MSB och respekterade dagstidningar och nyhetskanaler. Till TechBuddy kan man vända sig för att kunna få hjälp med tekniken man har hemma och vi lär gärna ut hur man får bästa nytta av den.


Teknikstrul men isolerad hemma? Boka distanssupport!

Vi erbjuder nu möjligheten att boka distanssupport med en TechBuddy, som ett alternativ till våra hembesök. Kanske jobbar du hemifrån och nätverket krånglar? Eller upplever du kanske problem med datorn, eller TV:n som hindrar dig från att hålla dig uppdaterad? Slipp frustrationen och teknikångesten. Boka TechBuddy distanssupport här. Du får hjälp inom 24h.

Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!