Den ultimata guiden om datorer för seniorer

December 10, 2020

Datorer är nu i princip helt nödvändiga för att vi ska kunna ta oss genom vardagen, och inte bara för de yngre generationerna. Studier visar att 54% av personer över 75 år använder internet.

"Silversurfare" har goda skäl att vara anslutna. Numera är datorer ett sätt att hålla kontakten med familjen, antingen via Skype, Zoom eller sociala medier.

När det gäller de bästa datorerna för seniorer kan det vara svårt att hitta rätt - speciellt om du inte är särskilt teknisk. Därför har vi gjort undersökt marknaden för att ge dig en bättre uppfattning om vad du ska leta efter. Här är fem fantastiska datorer för seniorer!

Saker som silversurfare ska tänka på vid köp av en dator

Här är några av de saker du bör tänka på när du letar efter en ideal dator.

Vad kommer datorn att användas till?

Detta är det första du bör göra - tänk på vad du ska använda datorn till innan du fattar ett beslut. I många fall är det inte nödvändigt med en dyr, avancerad dator, särskilt om du bara behöver den för dagliga uppgifter som surfning, e-post, videosamtal och eller streaming av filmer och serier.

”Utanför boxen”-funktionalitet

För de flesta seniorer - och även yngre - är den bästa datorn redo att användas direkt ur lådan = inget krångel med att behöva installera program etc. Om din lokala butik inte erbjuder en dator med "utanför boxen"-funktionalitet tillsammans en tekniskt kunnig person inte finns till hands, kommer en TechBuddy mer än gärna erbjuda sin expertis!

Möjliga fysiska begränsningar

Moderna datorer har flera funktioner för personer med fysiska begränsningar, från inbyggda text-till-tal-program som gör det möjligt att läsa text högt, till anpassningsbara skärmar med extra stora ikoner (PC och Mac) och stora tangentbord. Beröringskänsliga skärmar med pennor ger också bättre funktionalitet för många äldre användare.

Kamerakvalitet

Om du bara vill kunna ringa videosamtal med vänner och familj är en enkel uppsättning med en högupplöst kamera på minst 1080p perfekt. De flesta bärbara datorer och allt-i-ett-datorer har inbyggda webbkameror av hög kvalitet, vilket ger dig kristallklar bildkvalitet.

Storlek och upplösning

Om du vill ha en liten dator som enkelt kan transporteras är en surfplatta eller bärbar dator perfekt. För störst bärbarhet, välj en bärbar dator med en skärm på minst 14 tum som väger högst 2 kg. För en ännu mer transportabel version, välj en surfplatta som är 7–8 tum och väger mindre än 1 kg. Desktops är perfekta för dem som vill ha en stor, tydlig skärm och ett förenklat gränssnitt, särskilt när det gäller videosamtal eller till exempel att titta på filmer och TV-program. Många stationära datorer är allt-i-ett-enheter idag - inga fler massiva prylar tar upp massor av utrymme.

Bra skärmupplösning är viktigt för att se saker i detalj - helst 1024x768 eller högre. Men de med dålig syn kan faktiskt föredra en mindre upplösning med större text och ikoner. I det här fallet kommer 800x600 (skärmens skala kan justeras i datorns inställningar - en TechBuddy kan hjälpa) att fungera mycket bättre. En bra idé är att testa, antingen på en vän eller familjemedlems dator eller i datorbutiken, för att se till att du får den perfekta skärmstorleken och upplösningen.

Prestanda och hastighet

Om du vill se till att din dator är snabb måste du titta på två huvudsakliga saker: RAM ('random access memory') och processorn. Det förstnämnda är dina dators 'kortvariga' minne, som gör din dator bättre vid multitasking (dvs. när den kör flera program samtidigt). Processorn är ett chip i din dator som laddar och hämtar information - i princip berättar det för alla andra datordelar vad de ska göra. För att uppnå hög datorprestanda och hastighet behöver du båda - tillräckligt med RAM och processorkraft. Hur mycket exakt? För den genomsnittliga användaren är allt från 8 GB till 16 GB RAM och en processor mellan 2,3 GHz och 3,5 GHz tillräckligt för daglig användning.

Lagringsutrymme

För dem som främst vill använda datorn för att surfa på internet och ringa videosamtal bör 128 GB lagringsutrymme räcka. För dem som vill lagra massor av familjefoton, videor och nedladdningar av sina favorit-tv-program bör 256 GB vara perfekt. Du kan också alltid lägga extra lagringsutrymme genom att köpa en extern hårddisk eller lagra några av dina filer i ett säkert, privat utrymme på internet via en molnlagringstjänstr som Dropbox och Google Drive. Det senare alternativet är också ett utmärkt sätt för äldre att enkelt dela foton och videor med sin familj.

Bra kundsupport

Oavsett om du gör det själv eller om någon gör det åt dig, ska det vara en positiv upplevelse att kontakta kundtjänst. Det är naturligtvis inte alltid fallet, men datortillverkarna med större namn erbjuder hjälpsam kundsupport, inklusive Apple, Microsoft, Samsung, Lenovo och Dell.

Och glöm inte, TechBuddy finns alltid för att erbjuda support och råd om alla märken och enheter.

Vilken är den bästa datorn för seniorer?

Från enkla surfplattor till toppmoderna bärbara datorer och stationära datorer, här är de bästa datorerna för silversurffare 2020.

Bäst för bärbarhet - ASUS Vivobook

Med en 14-tums pekskärm - inklusive en penna - är den här bärbara laptopen en väldigt lättanvänd dator, speciellt för dem som inte vill använda ett tangentbord. Bäst av allt är att datorn kan, med en enkel vändning av skärmen, omvandlas till en fristående surfplatta.

Bäst för skärm- och viktförhållande - HP 17-BY1053DX

Denna bärbara dator har en fantastisk vikt- och storleksförhållande - skärmen är väldigt stor, 17,3 tum, och väger endast 370 g. Den är också väldigt enkelt att använda och har en superklar 1600 x 900 upplösning HD-skärm för kristallklara bilder och video.

Bästa allt-i-ett - HP 24 ”allt-i-ett

Med den här datorn kommer allt-i-ett - perfekt för att spara utrymme och hålla det enkelt. Den stora widescreen-skärmen är perfekt för högupplösta videosamtal och bilder. Den har pekskärmsfunktioner och kommer med en mus för de som föredrar att klicka och dra, samt ett vitt tangentbord, som båda är trådlösa för ökad enkelhet och komfort.

Bäst för prestanda - Apple MacBook Pro

För de som letar efter en högteknologisk dator för videosamtal kan det här vara det bästa som pengar kan köpa. Den är verkligen inte billigt, men med en högupplöst skärm, kristallklart ljud och utmärkt Apple-kundsupport får du mycket för pengarna. Dessutom kommer dina Zoom-samtal med barn och barnbarn vara fantastiska.

Bäst för att hålla det enkelt - Samsung Galaxy Tab S5e 10.5 SM-T720

För vissa är enkelhet det bästa. Samsung Galaxy Tab är utformad för minimalt krångel och maximal tillfredsställelse. Surfplattan gör det möjligt för seniorer att videochatta, skicka röstmeddelanden och dela foton med strålande enkelhet.

Det finns många bra alternativ där ute för äldre datoranvändare. Så oavsett om du letar efter en högteknologisk, superslank surfplatta för att kunna videochatta med barnbarnen eller en budgetdator för att skicka e-post och dela familjebilder, finns det något för alla.

Ta kontakt med TechBuddy

Om du har fler frågor om att välja rätt dator eller om du behöver support för att bli ansluten, kontakta TechBuddy!

Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!