7 tips för att bli mer produktiv när du jobbar hemma

March 19, 2021
Så blir du mer produktiv i hemmakontoret

Alternativa arbetsmodeller som hemarbete eller distansarbete blir allt vanligare. Nya undersökningar och studier visar att vi är mer produktiva när vi jobbar hemma än på kontoret. Men det kan ändå vara bra att planera sin tid i hemmakontoret och göra övningar för att öka sin motivation och blir mer produktivi.

💡 Bra att veta: Hemmakontor och hemarbete innebär arbete som sker inom vårt eget hem. Distansarbete som begrepp används när arbete i allmänhet utförs utanför kontoret - till exempel på ett kafé, i parken eller på semester.

Om du vill kunna jobba produktivt hemma eller på distans, finns det några saker du kan tänka på. I det här inlägget ger vi dig 7 värdefulla tips som maximerar ditt hemmakontors produktivitet.

Skapa en tyst, avslappnad och ergonomisk arbetsmiljö


Det som låter banalt underskattas ofta av många människor, men det gör det inte mindre sant och viktigt. För att vara produktiv när du jobbar hemma är det viktigt att säkerställa en tyst arbetsmiljö. Alla onödiga avbrott kan störa ditt "flow".

Om det är möjligt kan du sätta upp ett litet kontor med dina redskap och tillbehör samt ge familjemedlemmar eller andra du bor med dina arbetstider när du inte vill bli störd.

Glöm inte att säkerställa en så ergonomisk arbetsplats som möjligt. För maximal komfort bör du ha en egen kontorsstol, ett bord med tillräckligt med utrymme och en stor skärm med ett externt tangentbord och en mus (om du arbetar från en bärbar dator). Ett bra alternativ till detta kan vara ett stående skrivbord, eftersom för mycket sittande kan vara skadligt för din ergonomi.

Håll dig till rutiner

Oavsett om din arbetsplats är hemma eller på ett kontor, bör du försöka hålla fast vid dina dagliga rutiner när du jobbar hemma. Att gå upp en viss tid varje dag, ta en varm eller kall dusch och äta en balanserad frukost är den perfekta starten på en arbetsdag. Klä dig på rätt sätt för ditt jobb och undvik mjukiskläder och träningsbyxor. Då är du alltid väl förberedd om du skulle behöva hoppa in i ett videosamtal spontant.

Håll dig till fasta arbetstider och ta pauser

Även om människor som arbetar hemifrån ofta antas prestera mindre än på ett kontor, är det ofta motsatsen. Se därför till att ta pauser och träna regelbundet.

Arbetsblock på mellan 40 och 50 minuter med efterföljande pauser på mellan 5 och 10 minuter är idealet (denna teknik kallas också för Pomodoro-tekniken). Din arbetsdag ska även börja och sluta vid fastställda tider. Detta hjälper också till att bättre skilja det professionella och privata från varandra.

För bättre tidshantering rekommenderar vi att du trackar din tid. På det här sättet kan du hålla reda på vad du spenderar din tip på. Det finns också en mängd gratis program som Toggl och prylar som TimeFlip2 som gör det lättare för dig att hålla koll på din tid.

För att du ska kunna arbeta fokuserat i ditt hemmakontor bör du hålla dig till fasta arbetstider och pauser.Undvik distraktioner

Din produktivitet på hemmakontoret (men också på kontoret) kommer att öka märkbart om du undviker all form av distraktion. I synnerhet kan den privata mobiltelefonen bli en riktig effektivitetsdödare. Om du fortsätter att kolla Twitter, Facebook och liknande kommer du i slutet av dagen att ha gjort mindre än du ursprungligen planerade. Det är bäst att sätta din mobiltelefon i tyst läge under arbetsdagen. En TV som är på i bakgrunden har också en negativ påverkan på din produktivitet. Musik är tillåtet, så länge den har en inspirerande eller motiverande effekt på dig. Försök att separera hushållet och jobbet så mycket som möjligt. Lämna till exempel tömning av diskmaskinen till efter jobbet.


Pålitligt WiFi och internet

En stabil internetanslutning med hög datahastighet är den digitala länken mellan dig och din arbetsgivare. Om du överför stora mängder data och ofta måste delta i videokonferenser eller möten, är en snabb internetanslutning och en kraftfull router mycket viktigt.

En trådbunden LAN-anslutning är mindre benägen för störningar och är i allmänhet att föredra framför WLAN. För att kunna arbeta på distans måste du även ibland ta till mobilt internet - din mobiltelefon kan fungera som en mobil åtkomstpunkt, men håll alltid koll på din datamängd så att du inte tar slut på den direkt.

Routerns placering och optimerat WiFi

Om du är beroende av WiFi eftersom det inte finns något uttag för routern i din dator, finns det några enkla knep för att optimera ditt trådlösa internet.

Försök att välja en central plats för routern i din lägenhet eller hus. Detta gör att du bättre kan distribuera signalstyrkan för ditt WiFi till de enskilda rummen. Källaren är till exempel den värsta möjliga platsen att placera sin router i. Tjocka väggar, väggar och tak försvagar signalen avsevärt.

Du kan naturligtvis uppnå den mest stabila WiFi-anslutningen om routern placeras direkt i anslutning till ditt hemmakontor. Ju färre saker emellan routern och din enhet, desto bättre.


Installera repeater eller ett mesh-nätverk

Om signalstyrkan på ditt WiFi fortfarande är för svagt kan du avsevärt öka din routers räckvidd med hjälp av en så kallad "repeater". Repeatern kan anslutas till praktiskt taget alla lediga uttag och enkelt anslutas till ditt WiFi. Du uppnår optimalt resultat när repeatern är ungefär halvvägs mellan routern och slutenheten. Mesh-nätverk är ännu bättre än repeater. Med ett mesh-nätverk bygger ett starkt och omfattande WiFi-nätverk i hela huset.


Våra tekniker hjälper dig!

Vill du utrusta ditt hemmakontor och få ut det bästa av dina tekniska prylar? Våra TechBuddys hjälper dig gärna! Vi har tekniker i hela Sverige och har hjälpt över 70 000 nöjda kunder. Självklart är våra tjänster RUT-berättigade. Boka en TechBuddy här.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!