6 tips för att välja ett bra domännamn

May 25, 2021
Så väljer du ett bra domännamn

Att välja domännamn (webbadress) till din hemsida eller webbutik kan låta enkelt, men för att få bästa möjliga effekt av din valda webbadress spelar många delar in. Nedan listar vi 6 tips som är viktiga att tänka på när du väljer domännamn.

1. Gör domännamnet lätt att hitta

Om du redan har registrerat ett företagsnamn är det ett klokt val att låta domännamnet överensstämma med det. Det gör det lättare för nuvarande och blivande kunder att hitta dig på webben.

Om du inte har startat ditt företag än tipsar vi om att registrera ditt företagsnamn som ett domännamn innan du registrerar det hos Bolagsverket. Både billigare och smidigare än att behöva registrera ett helt namnbyte för ditt företag.

2. Håll domännamnet enkelt

Tänk på att namnet ska vara lätt att komma ihåg, uttalas så som det skrivs och representera ditt företag på ett lämpligt sätt.

Om stavningen av ditt företagsnamn kan uppfattas på olika sätt utifrån hur det uttalas rekommenderar vi att du registrerar alla olika varianter (t ex loopia.se och lopia.se). Du kan peka alla domännamn till din hemsida om du vill, då hamnar besökaren på rätt sida även om domännamnet stavats fel i webbläsaren.

3. Välj ett tydligt domännamn

Undvik förkortningar i ditt domännamn (om inte företaget är känt som en förkortning förstås, som t ex SJ eller SAS). Det skapar bara förvirring och gör det svårare att hitta dig på webben.

Tänk på att om ditt företagsnamn innehåller t ex “och”, “&” eller “-” kan det vara en bra idé att registrera två varianter för att enklare hittas på webben. Ett med specialtecken/konjunktioner och ett utan, t ex loopia-webbhotell.se och loopiawebbhotell.se samt kalleochlinasforetag.se och kallelinasforetag.se.

4. Välj ett sökmotorvänligt domännamn

Utöver ditt företagsnamn kan du också registrera domännamn som innehåller ett av företagets viktigaste sökord och på så vis rankas högre i sökmotorer. Använd Google Trender eller en liknande tjänst för att ta reda på vad dina kunder söker på när de letar efter det som din sajt innehåller. Viktigt att tänka på är att domännamnet måste låta naturligt, t ex loopiawebbhotell.se och inte loopiawebbhotelldomännamn.se.

Tänk på att det kan vara svårare att etablera ditt företagsnamn och varumärke på webben om du enbart registrerar dina sökord som domännamn. Den bästa lösningen är därför att registrera båda delarna.

5. Komplettera domännamnet med felskrivningar och fler toppdomäner

För att få fler besökare och potentiella kunder till din hemsida (och samtidigt skydda företagsnamn eller varumärken) kan du komplettera domännamnet med:

  • de vanligaste toppdomänerna (t ex .se, .nu och .com)
  • vanliga felskrivningar och stavfel (t ex loopia.se och lopia.se)
  • med och utan svenska tecken (t ex mindomän.se och mindoman.se)

Du kan peka alla olika varianter till en och samma hemsida om du vill, då hamnar besökaren på rätt sajt även om domännamnet stavats fel i webbläsaren.

6. Registrera domännamnet direkt innan någon annan hinner före

Vem som helst kan när som helst registrera ett domännamn och det namn som för bara en stund sen var ledigt kan redan nu vara upptaget. Registrera därför domännamnet så fort du bestämt dig för att försäkra dig om att det blir ditt.

Blogginlägget är skrivet av Loopia som är Sveriges största webbhotell och domänregistrar. Hos Loopia hittar du allt du behöver för att snabbt och enkelt komma igång med din egen hemsida och e-post. 

Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!