En stor grupp i samhället riskerar digitalt utanförskap

May 24, 2022

I den årliga undersökningen från Internetstiftelsen om svenska folkets internetvanor, "Svenskarna och internet" 2021 framgår det att det finns en stor grupp i samhället som riskerar ett utvidgat digitalt utanförskap. Internetstiftelsen beskriver det utvidgade utanförskapet som saknad kunskap för att nyttja internets olika funktioner.

Det är tydligt att de äldre fortfarande är den största gruppen i samhället som lever i digitalt utanförskap. Var femte pensionär använder inte internet och av de som inte använder internet tycker 20 % att tekniken är för krånglig medan 19 % upplever att det känns otryggt. TechBuddys mission är att göra tekniken mindre krånglig och mer tillgänglig för alla, både yngre som äldre.

En del känner inte till flera samhällsviktiga digitala tjänster eller kan inte använda tjänsterna utan hjälp. Många har problem med att på egen hand installera mobilt BankID som är en nödvändighet för att identifiera sig på nätet och betala online. Oavsett om du har svårt att hänga med i den snabba digitala utvecklingen eller helt enkelt bara vill få mer tid över till annat så står våra Buddies redo att hjälpa till med tekniken för att integrera fler i det digitala samhället.

Tänk själv att inte kunna betala räkningar med ett klick, inte kunna skicka en bild på barnbarnet till dina vänner eller att behöva deklarera analogt och få skatten senare än alla andra. Man blir inte bara utstött från det digitala samhället, utan även från samhällsviktiga funktioner och tjänster.

"I Sverige år 2021 är det digitala livet lika vardagligt som det verkliga livet."

TechBuddy har sedan 2016 hjälpt över 100 000 kunder med deras tekniska problem. Många av våra kunder är just äldre som behöver hjälp med att installera internet och viktiga appar som BankID. Våra TechBuddies ser utifrån varje individs behov och utbildar pedagogiskt om hur tekniken används och installeras, så att fler kan integreras i det digitala samhället och ta del av viktiga digitala samhällsfunktioner.

Att sätta sig ned i lugn och ro för att lyssna på vad det är just den här personen upplever krångligt är mycket viktigare än vad många kanske tror. Det är lätt att glömma bort att den vardagliga tekniken inte är lika självklar för alla som det är för dig eller mig, och en del upplever skam i att inte ha lika stor förståelse för den digitala utvecklingen. Vårt mål är att utrota den skammen helt och hållet och visa att teknik inte behöver vara något skrämmande, utan något roligt, tillgängligt och hållbart.


Källa: Internetstiftelsen (2021)

Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!