Vad är Augmented Reality (AR)?

March 5, 2019
Pokemon GO.png

Augmented Reality (AR) fick ett rejält uppsving i samband med Pokemon Go. Att hitta Pokemons i trädgården, eller att fiket runt hörnet är ett livs levande Pokemongym hör inte till vanligheterna. Med AR blev detta möjligt! Genom att blanda element från verkligheten med digitala element kan man i princip skapa vad som helst. På svenska brukar man översätta Augmented Reality till Förstärkt Verklighet, vilket är väldigt passande då det går ut på att lägga ett lager av digitala element över verkligheten.

Men vad är egentligen AR då? Jo, för att det ska räknas som AR så behöver tre saker uppfyllas:

1. Att det ska finnas element från verkligheten och det digitala på samma gång.
2. De ska matcha med varandra.
3. Det ska ske i realtid.

Det är precis det här som händer i Pokemon GO, du kan gå runt i stan och se hur pokemons kommer och går samtidigt som du kan ta dig till pokestops för att samla pokemonbollar eller ta över de svåraste gymmen. Känslan av att blanda verkligheten med fantasin är kittlande och gör spelet till något utöver det vanliga. Men det går ju såklart att använda det här till fler saker än bara spel.

För någon vecka sedan fick vi besök från Asus på kontoret. Vi fick då känna och klämma på deras nyaste tillskott ZenFone AR som är en telefon speciellt utvecklad för Augmented Reality. Den beräknas komma ut på marknaden till början av sommaren. I telefonen kunde vi testa lite olika appar som var kompatibla med AR.

T.ex. har BMW lanserat en AR-app som gör det möjligt att titta på bilar i sammanhang där en fysisk bil inte går in i rummet eller på andra sätt inte går att använda sig av. Med den här telefonen finns nu möjligheten att inte bara se bilen, utan också kunna gå runt den, gå närmare, öppna dörrarna och kika vad som finns där i osv. Du kan också se bilen i alla olika färger som finns. Genom de tre olika kamerorna som telefonen är utrustad med får telefonen ett tredimensionellt seende, precis som vi människor. Telefonen var riktigt häftig och om du gillade Pokemon GO kommer du verkligen älska den här! Kolla videon nedan för att en liten sneak peak på BMW-appen.  

IKEA använder sig även dom av AR. Redan 2013 kom de ut med sin digitala katalog där du som användare får möjlighet att placera ut deras möbler i ditt hem för att se hur det kan se ut. Den här funktionen tål dock att bli bättre och uppdateras då den inte fungerar helt klockrent.

Augmented Reality

AR är något som många företag som bl.a. Apple jobbar hårt med. Google har tidigare använt sig av tekniken vid utformningen av Google Glass. Det är ett par glasögon som de utformade för att kunna lägga till digitala element till verkligheten. När de släppte glasögonen till marknaden blev det en riktigt föräljningsflopp och Google valde att snabbt dra tillbaka tillverkningen av glasögonen. De har dock valt att fortsätta jobba och utveckla produkten för att återlansera den vid ett senare tillfälle.

Egentligen är det bara fantasin som kan sätta stopp för hur AR kommer att användas och utvecklas. I och med att Pokemon GO blev en sådan stor succé är det högst troligt att fler och fler hakar på trenden. Apples VD Tim Cook har pratat mycket om AR och har sagt att det är något stort som kan komma att förenkla många människors liv.

Det ska bli spännande att se hur AR kommer att utvecklas utanför spelets värld och faktiskt användas i situationer där det kan komma att förenkla situationer i vår vardag.

Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!