Vad är molnlagring?

July 25, 2019

Man hör dagligen om molntjänster, ladda upp i molnet och molnlagring. Men vad är det egentligen? Kort och gott: Molnlagring är ett smart sätt att spara sina filer så att man kan nå dem när man vill och vart man än vill, förutsatt att man har en internetuppkoppling.

Varför är det praktiskt med molnlagring?

Låt säga att man ska träffa en kompis på stan och fika. Man vill visa bilder från senaste resan. Hade det varit för 20 år sedan hade man behövt lägga det på en diskett, som rymde väldigt lite, eller så fick man ta med hela datorn. För 15 år sen kunde man bränna ner fotona på en CD-skiva. På senare år finns USB-minnen (s.k stickor) som kan lagra oerhört många bilder. Det finns också minneskort och bärbara hårddiskar. Men även om de är ganska små och portabla har man inte alltid med sig dem när man spontant vill visa sina bilder för någon, eller själv vill titta på dem.

Molntjänster har många likheter med riktiga moln. De kan ta upp filer, lagra dem, och ”regna” ner dem på önskad plats.
Molntjänster har många likheter med riktiga moln. De kan ta upp filer, lagra dem, och ”regna” ner dem på önskad plats.

En enkel illustration

Därför är molnlagring smart. Molnlagring har många likheter med riktiga moln. Ånga på jordytan från mark och vatten förs upp i ett moln. Där lagras det. Molnet flyttar sig. Och sen släpper det ner regnet på en annan plats.

På samma sätt kan molnlagring hämta upp information till sig och förvara den. Sen när man själv önskar och varhelst man befinner sig kan man be molnet regna ner informationen igen i sin mobil, platta eller dator.

Olika typer av molnlagring

Moln finns ju i olika varianter, med olika namn. Så är det också med molntjänster. Några kända molntjänster som är vanliga är Google drive, iCloud, Box, Dropbox och OneDrive. Liksom riktiga moln är alla olika stora, och kan innehålla mer eller mindre än andra. Många molntjänster har ett litet utrymme, en lagringsplats, som är gratis. Behöver man få plats med mer filer kan man uppgradera och köpa tillgång till ett större moln, och prenumerera på det utrymmet, vanligen månads- eller årsvis. Tillverkare av mobiler, plattor och datorer har ofta samarbete med olika molntjänster och brukar erbjuda en period med ett större utrymme gratis, men som man sen betalar för att behålla när provperioden går ut.

Man behöver inte bara ha ett enda moln, man kan ha fler olika. Fördelen med att ha allt samlat i ett och samma moln är främst att det är lättare att hålla reda på.

Var finns den riktiga molnlagringen?

Precis som moln är fysiska så är även molntjänster konkreta. Moln är egentligen i servrar som brukar finnas i en serverpark, en hall med massor av ”hårddiskar”. De befinner sig där företagen som äger molntjänsterna har valt att placera dem. Ofta är de placerade i flera olika länder.

En del av en serverpark -som molnet egentligen ser ut
En del av en serverpark - som molnet egentligen ser ut.


Finns det några begränsningar med molnlagring?

Har man ingen internetuppkoppling kommer man inte åt sina filer. Men allt fler molntjänster har offline-funktion, så att man sparar en version som inte kräver internetuppkoppling. En annan begränsning kan vara enheter eller servrar som inte överför så snabbt. Eller så är uppkopplingen dålig. Då kan det ta tid att hämta filen. Därför är det bra att testa olika gratis-moln och se vilken som funkar bäst.

Ibland kan nedladdningen av en fil hänga sig. Men då brukar det räcka med att logga ut ur molnet och sen logga in igen efter en stund. Så begränsningarna brukar väga upp fördelarna med hur smidigt och portabelt hela lagringen fungerar. Och som sagt, pröva gärna olika moln, för att se vilket som passar dig bäst.

Sammanfattning

  • Molnlagring är ett smart sätt att förvara sina filer så man kommer åt dem där man vill, när man vill, om man har en internetuppkoppling.
  • Det finns många likheter med vanliga moln. De kan hämta upp information och lagra den, och sen regna ner informationen till den enhet man önskar.
  • Det finns många gratis molntjänster. Pröva dig fram och se vilken som funkar bäst med dina enheter.

Behöver du hjälp med att säkerhetskopiera och hantera dina molntjänster? Boka en Buddy som kan komma hem och hjälpa dig med här.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!