Trådlöst - men varför finns det så mycket kablar?

 

Köpt nya trådlösa apparater på sistone? Har du funderat på varför i hela friden det ändå följer med så mycket kablar?

Det korta svaret är: Även om den trådlösa tekniken går framåt snabbt är det fortfarande ibland bättre med kabel. I vissa fall kan en kabel vara mer stabil och snabbare. I andra fall finns det kanske ännu inte trådlösa lösningar till vissa delar av apparaten.

  • En fördel med trådlöst: man kan koppla saker utan att behöva dra kablar mellan.

  • En nackdel med trådlöst: “radiovågorna” som det trådlösa skickas ut i, kan störas ut av andra trådlösa saker.

  • En fördel med kablar: de är mer eller mindre isolerade. Trådarna i kabeln är skyddade med ett hölje, som ibland resulterar i snabbare och stabilare anslutning.

  • En nackdel med kablar: de verkar leva i flock och samlas oftast upp i stora ormbon som är jobbiga att trassla ut.

Vad är skillnaden mellan en kabel och en sladd? Det finns många olika svar. Enligt en del är en sladd något som har kontakter i bägge ändar, och mellan dem går kabeln (som elsladden till en dator t.ex). Eller så har sladden bara kontakt i ena änden (som i en lampsladd, där kabeln sitter in i lampan, och i andra änden är kontakten). Men seriöst: det går bra att säga vilket som - alla vet vad man menar.


Nu ska vi titta på några kablar som fortfarande klänger sig kvar på trådlösa apparater.

En hederlig elsladd.

En hederlig elsladd.


Elkabel

Varför behövs den? Apparater behöver drivas av energi, och det är ju därför de flesta har en elkabel.
Sen finns det batterier, och uppladdningsbara batterier, men det brukar bara vara en tillfällig lösning. Ganska snart måste apparaten laddas, och då blir det i med elkabeln igen.

Trådlösa alternativ: Det börjar komma teknik med trådlös el, och självuppladdande energiförsörjning.

Prognos: I kabelvärlden verkar elkabeln vara den som är mest seglivad. Vi får dras med den en lång, lång tid framöver.Släktbild på några olika slags USB-kablar. Vissa är gamla och lite mer långsamma, medan ynglingarna blir allt mer raska.

Släktbild på några olika slags USB-kablar. Vissa är gamla och lite mer långsamma, medan ynglingarna blir allt mer raska.

USB-kabel

Varför behövs den? Förmodligen näst mest känd här i listan. Vi har dem till så oerhört mycket! Vi laddar apparater med dem, som mobiler, surfplattor, MP3-spelare och extrabatterier. De driver alla möjliga små apparater, som fläktar, lampor, ljusslingor, leksaker, högtalare och skivspelare.
Man ansluter massa olika saker med dem, som skrivare, tangentbord, möss, gaming-kontroller.

Trådlösa alternativ: De trådlösa lösningarna börjar så smått ta över. Många saker som förut bara brukade drivas med USB (som tangentbord, möss, skrivare och gaming-kontroller), har nu helt trådlösa lösningar. Däremot behöver de fortfarande laddas, och där kommer kabeln in i spelet igen.
Allt fler mobiler och surfplattor har trådlös laddning. Men det roliga är att enheterna som laddar trådlöst ofta själva är USB-anslutna till eluttaget.

Prognos: Även om USB-kabelns roll så smått fortsätter att minska, lär den behövas ett bra tag framöver.


HDMI-kabeln är lite känslig av sig, så därför levereras de med munkorg i form av plastskydd. Den är bara att ta av när man ska koppla in den.

HDMI-kabeln är lite känslig av sig, så därför levereras de med munkorg i form av plastskydd. Den är bara att ta av när man ska koppla in den.

HDMI-kabel

Varför behövs den? När det gäller att överföra ljud och bild mellan apparater är HDMI-kabeln kung i dagsläget. Har man en digitalbox, projektor eller en DVD-spelare brukar bild och ljud gå upp till TV:n genom en HDMI-kabel. Chromecast och AppleTV (som man kan läsa mer om i länkarna här nere) kör också på HDMI till TV:n. Ett par avdankade gamla släktingar i det här kategorin var SCART-kabeln (som man hade till videobandspelaren), och komposit-kabeln (den med gul, röd, vit sladd som man hade till videokameror innan de blev digitala) och VGA-kabeln (som gamla datorskärmar anslöts med). Ett tag fanns också DVI-kablar, när det blev allt mer digitalt, men de ser man inte heller till så ofta längre.
HDMI-kabeln är överlägsen, och kan fixa riktigt bra och hög kvalitet på både bild och ljud till schabrakstora TV-apparater.

Trådlösa alternativ: Strömmad ljud och bild (som Youtube och Netflix) går ofta på “internetsignaler”, via internetanslutningen man har. Smart-TV, som dominerar TV-marknaden har inbyggt stöd för att ta emot sådana trådlösa signaler. Många TV-apparater har också stöd för inbyggda digitalboxar (som vi kommer skriva om i en kommande artikel), och då krävs inte heller någon HDMI-kabel.

Prognos: Vi får se hur länge HDMI-kabeln kommer finnas kvar. Det beror på hur snabbt marknaden för strömmad bild och ljud går framåt.


Familjebild med ljudkablar 3,5mm och en adapter 3,5mm-6,3mm

Familjebild med ljudkablar 3,5mm och en adapter 3,5mm-6,3mm

“Hörlurskabel”

Varför behövs den? Den behövs inte alls i så stor utsträckning längre. Förut krävdes den för att koppla hörlurar till. Många musiker och D-jays använder fortfarande hörlurar med kabel, eftersom medhörning har en liten fördröjning när man lyssnar via Bluetooth (trycker man på en tangent på keyboarden dröjer det lite innan man hör ljudet från den i hörlurarna).

Trådlösa alternativ: att överföra ljud via Bluetooth (s.k blåtand) har blivit supervanligt. Överallt ser man folk som går omkring med trådlösa hörlurar, och även hemma kan man lyssna på musik i smarta högtalarsystem. Många mobiler och surfplattor har inte längre hörlursingång. Men när Bluetooth-hörlurarna laddar ur, kan det vara skönt med möjligheten att koppla en hörlurskabel. Många mobil- surfplattetillverkare har därför hörlursadaptrar.  

Prognos: Denna kabel ser vi troligen allt mindre av inom en snar framtid. Men för såna som håller på med musik, kommer den leva kvar ett bra tag till.


Nätverkskabeln liknar en telefonkabel

Nätverkskabeln liknar en telefonkabel

Nätverkskabel

Varför behövs den? Den är rackarns bra på att leverera data. I synnerhet om man är en gamer är nätverkskabeln superbra, eftersom den håller uppkopplingen med Internet snabb och stabil.

Trådlösa alternativ: Heter som bekant Wi-Fi. Och det har vi nästan överallt i luften omkring oss. Men källan till Wi-Fi är alltid en enhet som kräver ström: ett modem -det som kommunicerar och översätter Internet. Många modem har en inbyggd router i sig. Routern har som jobb att fördela “Internetsignalen” till olika enheter som vill vara ute på nätet (som datorer, smart-TV, surfplattor och mobiler). Men även om Wi-Fi-tekniken hela tiden går framåt, så beror snabbheten väldigt mycket på avståndet till routern, och att inte andra trådlösa saker stör ut signalen. Det finns många bra apparater som kan förstärka och förlänga Wi-Fi.

Prognos: Nätverkskabeln är en trygg och snabb länk till Internet. Även den grymmaste Wi-Fi-anläggningen har egentligen svårt att mäta sig med en modern nätverkskabel, när det gäller både snabbhet och stabilitet. Nätverkskabeln lär finnas kvar ett bra tag till.


En gammal kämpe

En gammal kämpe

Antennkabel

Varför behövs den? Ja, den är nästan bortglömd. Den behövs främst om man har TV via kabel, antenn eller satellit. Ännu mer bortglömd är radioantennen.

Trådlösa alternativ: Alternativen har vuxit fram, främst i form av digital-TV. Det analoga nätet (som inte kräver digital-box) släcks ner successivt över landet.

Prognos: Denna kabel är nog mest utdöd här i listan. Det är främst dem som inte kör på digital-TV som kommer fortsätta med den här kabeln.


Dessa är bara några exempel ur kabelvärlden, de som är “kändisar”. Trådlös teknik är fantastisk och det är så skönt att slippa kablar när man kan. Men samtidigt har vi sett att kablarna finns kvar som en stabil lösning när den trådlösa tekniken tryter, eller laddar ur. Alltså kommer kablarna att leva kvar, och vi kommer inte bli av med dem i första taget. Men kan man i alla fall hålla bukt på dem och kamouflera sina ormbon. Hur? Det kan du läsa i artikeln: Organisera kablar - få ordning och reda på dina ormbon.

Vill du veta mer om dina kablar hemma och hur du kan organisera dem*? Boka en TechBuddy här.

*notera att TechBuddy inte gör kabeldragningar, monterar eller spikar/borrar upp kablar i väggar.


 
TechBuddy Company