De vanligaste problemen med Macbooks och mac OS

 
problem med macbook och mac os kan vara störande.png
 

”Min macbook startar inte” eller ”min macbook fungerar ej” är innehållet i många meddelanden som vi Buddies får nästan dagligen. Och visst kan det vara jobbigt när din mac inte gör det den ska? I denna guide kommer jag att gå genom de vanligaste problemen som du kan stöta på med macOS och Macbooks.


 

Keychain frågar efter ett lösenord

Ifall du har lagt till eller raderat konton på din mac brukar följande problem dyka upp; din dator frågar dig efter lösenordet till din keychain. Du matar in lösenordet men mac:en vill inte acceptera det.

Lösning: Den enkla lösningen är denna: Öppna ”Gå”-menyn och välj ”Gå till mapp” nästan längst ner. Där skriver du ~/Library och bekräftar valet. Nu borde du hamna i en mapp med ett flertal undermappar. Letar efter den som heter ”Keychains” och ta bort mappen som består av slumpmässiga bokstäver och siffror. Töm sedan din papperskorg och starta om datorn. En del lösenord må ha försvunnit och kommer behöva sparas på nytt men du blir inte uppmanad att mata in lösenordet till din Keychain igen!


Ditt ljud slutar fungera

Du kommer hem efter en jobbdag, vill starta musik och bara ta det lugnt. Men sedan märker du att du får inget ljud… hur jobbigt är detta?

Lösning: Kontrollera följande - Är volymen inte på 0?; Kontrollera om ljudet fungera i andra appar; Starta om din mac; Kontrollera om du har hörlurar inkopplat; Uppdatera programvaran; Starta om ljudsystemet (Öppna aktivitetshanteraren, hitta ’coreaudiod’ och välj X:et för att avsluta processen vilken som sedan startas om automatiskt); kolla så att du har valt rätt ljudutgång (Öppna dina systempreferenser/inställningar, välj ljud. Välj sedan output/utgång och välj slutligen dina interna högtalare)


iCloud synkar inte som jag vill

Molntjänster… visst är de underbara? Du slipper hålla koll på dina hårddiskar, kan inte tappa bort dina USB-stickar och kan komma åt din data från nästan varsomhelst i världen. Apple erbjuder en egen molntjänst med namnet iCloud där du kan synka och säkerhetskopiera alla dina Appleprodukter. Och din mac såklart!

Lösning: Om iCloud inte synkar den data du vill kan du enkelt justera dina preferenser: Öppna Apple-menyn (Apple-loggan), välj systeminställningar och sedan iCloud. Där uppmanas du sedan att logga in med ditt Apple-ID. Om du gör det kommer du få tillgång till ett fönster där du får möjlighet att kontrollera och anpassa dina iCloud-inställningar och vad som ska synkas. Svårare än så är det inte och du kan sova lugnt på nätterna utan att vara orolig över att din data försvinner.


TimeCapsule

TimeCapsule är en router med en inbyggd hårddisk. Det vill säga att en TimeCapsule skulle kunna anses vara ditt personliga moln i hemmet. Och när molnet strular och du inte kommer åt dina säkerhetskopior kan livet bli tufft. Här kommer jag beskriva några grundläggande felsökningstips till din TimeCapsule;

Lösning: Först och främst kan det vara bra att veta vad som är fel på din TimeCapsule. Saknar den exempelvis uppkoppling bör du kontrollera att alla sladdar är korrekt inkopplade. Om du däremot är uppkopplat med din dator men ändå inte kan komma åt din data kan du ta fram ett mera specifikt felmeddelande genom att använda AirPort-verktyget på din mac. Klicka i programmet på din TimeCapsule och ett mindre fönster bör ploppa upp. Leta efter Status och klicka på den lilla pricken för att få en mera detaljerad problembeskrivning.
Om det exempelvis står att den interna hårddisken behöver en reparation kan ett första steg vara att göra en omstart på din Capsule. Vänta några minuter tills du startar den igen.
Kontrollera om du kan komma åt dina filer. Är detta ej fallet bör du verifiera dina säkerhetskopior genom att trycka options på din mac medan du klickar på TimeCapsule-symbolen längst upp på skärmen (en klocka). Välj sedan att du vill verifiera. Processen kan ta allt ifrån 5 minuter upp till flera timmar beroende på hur många filer som finns på hårddisken. Ifall du inte lyckas komma åt dina filer krävs det avancerat felsökning som vi på TechBuddy kan hjälpa dig med på plats.


 

Jag tackar återigen för att du kämpade dig igenom min lilla guide och hoppas att du lyckades lösa ditt problem. Kvarstår problemet och du vet inte vidare? Boka en TechBuddy som hjälper dig på plats.

boka en personlig tekniker för dina teknik problem

Vill du veta mer?

Teknisk+support+för+företag+och+kontor1.gif

VÅRA KUNDER BETYGSÄTTER OSS 4.8 AV 5

TechBuddy grundades i Stockholm 2016, med målet att göra teknik hållbart, roligt och tillgängligt för alla. TechBuddy bygger på delningsekonomi. Våra frilansande TechBuddies får jobba med att inspirera och guida människor inom ett område de brinner för och dessutom på deras egna villkor.

Vill du boka en tekniker som fixar dina teknikproblem i ditt hem, till ett fast pris? Tryck här!