Köket, husets hjärta: koppla upp det!

Vi har tidigare pratat om Smarta hemmet och då främst prylar som smarta TV-apparater, ljudsystem, belysning, lås osv. En annan del av hemmet som vi inte tidigare har tagit upp så mycket kring är husets hjärta - nämligen köket. Det kan vara det rum i huset som man spenderar mest tid i, bortsett från sovrummet kanske. Här kommer det hela tiden fler och fler prylar som förenklar vardagen och ditt matlagande. 

En uppkopplad kyl får nästan vem som helst att gå igång.

En grej som jag personligen ofta råkar ut för är det här med att komma ihåg vad man redan har hemma. T.ex. jag ska handla efter jobbet till kvällens middag och funderar en extra gång, ”hade jag tomatpuré hemma? Äh, jag orkar inte chansa jag köper det för säkerhets skull.” När man sen kommer hem och kollar i kylskåpsdörren ligger där 2 tomatpuré-tuber. Så uppenbarligen är det inte första gången som detta händer. Och jag tror inte att jag är ensam om sådana här händelser. En av de produkter som finns för det smarta köket är just något som hjälper till att förhindra sådana situationer: Kylskåp med kameror. Det finns flera olika leverantörer som har gjort sådana här kylar. 

Bosch är en av dem! Deras kylskåp är utrustade med två kameror: en som fotar och fångar dörren och vad som finns där, och en som riktas mot hyllorna. Varje gång kylskåpet stängs tar båda kamerorna en bild och du kan då enkelt se vad som fanns där sist någon var inne i kylen. Det här gör du direkt i den medföljande appen i din telefon. En annan bra sak med det här är att flera telefoner eller surfplattor kan vara uppkopplade till kylskåpet. Det innebär att alla personer i hushållet kan ha full koll på vad som finns hemma och inte. 

En annan tillverkare som också har hakat på tåget är Siemens. De har alla möjliga uppkopplade hushållsapparater: kylskåp, frysar, diskmaskiner, tvättmaskiner, kaffemaskiner, ugnar och torktumlare. En av de tråkigaste sakerna i hushållet om du frågar mig är att diska, så allt som underlättar den vardagssysslan välkomnar jag med öppna armar. Med en diskmaskin uppkopplad till Home Connect kan du starta diskmaskinen när du vill, och se till att den är klar när du kommer hem. Du kan också svara på några korta frågor om vilken typ av disk du har stoppat in i maskinen för att få rätt program startat. Den hjälper dig också att hålla koll på dina disktabletter åt dig. När du köper nya knappar du in i appen hur många du köpt. Varje gång diskmaskinen kör ett program noterar appen det och ger dig sedan en notis om när det är dags att köpa nya tabletter.

En annan cool pryl är även den uppkopplade kaffemaskinen. Där kan du också styra allting via appen. Just Siemens kaffemaskin har en riktigt bra funktion som är användbar när du har gäster över. Istället för att memorera alla gästers kaffeönskemål kan du, likt en riktig barista, ta alla gästers beställningar och knappa in direkt i appen. Espresso, latte, dubbel espresso, cappuccino, americano osv. Den här listan skickas sen till kaffemaskinen och du får alla exakta beställningar. Riktigt nice. 

Både Siemens och Bosch använder sig av en app som heter Home Connect. Det innebär att du kan ha produkter från de båda märkena men ändå styra dom i en och samma app. Ofta är det tillverkarnas egna appar som gäller när du köper nya produkter, men inte i det här fallet. Det gör att du får mycket större valmöjligheter när du ska köpa en ny kyl, frys eller diskmaskin. Det enda som krävs för att kunna använda Home Connect är trådlöst internet där du placerar hushållsapparaterna, självklart hushållsapparater utrustade med Home Connect och en eller flera smartphones eller surfplattor att ladda ner och styra appen ifrån. 

Med appen kan du kontrollera vad som händer hemma
Med appen kan du kontrollera vad som händer hemma

Som vi skrivit om förut är det fler och fler områden i hemmet och kontoret som kopplas upp och styrs direkt från din smarta telefon eller surfplatta. I de flesta fall handlar det om att en gång installera det för att sedan få det att fungera felfritt resten av prylarnas livstid. 


Martina Guslin