De Fem mäktigaste kvinnorna i tech-branschen

5-mäktigaste-kvinnorna-i-techbranschen-blogg.png

I december förra året släppte Forbes sin årliga lista för de mäktigaste kvinnorna i tech-branschen 2018. Vi vill idag, den 8 mars - internationella kvinnodagen, passa på att hylla och upplysa om kvinnor som är mäktiga i en bransch var kvinnor fortfarande är en minoritet. Därför har vi sammanfattat de fem mäktigaste kvinnorna på Forbes listas karriärer. Läs och inspireras!


  1. Susan Wojcicki, VD på YouTube

Susan Wojcicki är sedan 2014 VD på YouTube och har en lång karriär hos Google bakom sig. I flera år har hon toppat olika listor på mäktigaste kvinnor i tech Wojcicki började sin karriär som 11-åring, då hon sålde så kallade “spice ropes” i dörrar. 1990 tog hon examen från Harvards Universitet var hon studerade historia och litteratur. Hennes fortsatta studier inom ekonomi lades på is då hon insåg sitt stora intresse i tech. När Google startades 1998 låg deras kontor i Wojcickis garage. Vid denna tid jobbade hon dock på Intel Corporation med marketing, och först 1999 började hon som Googles första marketing manager. Då var hon Googles 16:e anställda- inte illa! Wojcicki arbetade sig upp till att bli Senior Vice President och ansvarade samt byggde bland annat AdSense, AdWords och Google Analytics. Hon ligger även bakom förslaget att byta ut Googles logo under olika högtider samt för utvecklingen av Google Bilder. Ett mycket bra CV helt enkelt. När YouTube började synas och höras mer var det Wojcicki som föreslog att Google skulle köpa plattformen. 2014 blev hon VD på YouTube, och sedan dess har antalet kvinnliga anställda på YouTube höjts från 24% till ca 30%. Susan Wojcicki är en mycket inspirerande kvinna med ett innehållsrikt CV på några av de största varumärken i världen. Vi förstå verkligen varför hon ligger i topp på Forbes lista!

2. Ginni Rommetty, VD på IBM

Ginni Rommetty, född Virginia Rometty, är ordförande, VD och koncernchef för IBM, och även den första kvinnan att vara detta i företaget. Som ung tog Rometty tog mycket ansvar för hemmet och hushållssysslor, då hennes mamma jobbade flera jobb för att kunna försörja sin familj. Genom ett stipendium från General Electronics studerade hon på Northwestern University och tog examen 1979 med toppbetyg i datavetenskap och elteknik. Hon startade sin karriär direkt som ansvarig för applikations- och systemutveckling på General Motors Institute. 1981 började hon sin karriär på IBM och hade i tio år olika tekniska positioner. Hon har gjort allt möjligt på IBM egentligen, från försäkring, försäljning och telekommunikation till framställning och hälsovård. När hon år 2002 jobbade hon som generaldirektör för IBMs globala tjänsteavdelning hjälpte hon förhandla köpet av konsultföretaget PricewaterhouseCoopers för 2,5 miljarder dollar, och IBM lanserades i servicebranschen. Hon fick även senare uppgiften att integrera PricewaterhouseCoopers och deras anställda med IBM, vilket folk kallar för hennes “big break”. 2010 blev hon IBMs vice VDoch koncernchef för försäljning, marknadsföring och strategi. Rommetty krediteras som den som ledde företaget till att bli ett dataföretag. 2012 blev hon VD och ordförande för företaget. Med andra ord har Rommetty en lång och innehållsrik bakgrund på IBM och har lett företaget till att vara det det är idag.

3. Sheryl Sandberg, COO på Facebook

Sheryl Sandberg, som är COO på Facebook, har en mycket intressant karriär, var en julfest har en stor betydelse i det hela. Sandberg har alltid varit bäst i klassen, exempelvis prisades hon för sina toppbetyg när hon tog kandidatexamen i ekonomi på Harvard College 1991. Under sin studietid grundade hon organisationen ‘Women in Economics and Government’. Efter sin Master of Business Administration 1995 började hon jobba som konsult på McKinsey & Company, för att sedan ansvara för Googles reklam-och publiceringsprodukter. Under sin tid på Google växte reklam och försäljningsteamet från fyra till 4000 anställda. Vägen till Sandbergs nuvarande jobb på Facebook startade på en julfest, var Mark Zuckerberg föreslog att Sandberg skulle ta rollen som Facebooks COO som han inte tillsatt än. Sandberg tackade ja och lämnade Google för Facebook 2008. Hennes dagliga arbete innefattar allt från försäljning, marknadsföring, affärsutveckling, personal, offentlig politik och kommunikation. 2012 blev hon den första kvinnan att sitta i Facebooks styrelse. Vid 2014 hade Sandberg sålt hälften av sina aktier i Facebook, men har fortfarande kvar en andel på 0,5% i bolaget, något som är värt 1 miljard dollar. Vi hyllar Sheryl för hennes framgångar och att hon är en förebild för många som vill göra en karriär inom tech, och hoppas att hon hittar sin väg till att bli en förebild även för de etiska delarna av ledarskap och tech.

4. Angela Ahrendts, Senior VP på Apple Inc.

Angela Ahrendts är en prisad affärskvinna som fram till april 2019 varit senior vice president på Apple Inc. Ahrendts fick en grundutbildning i merchandising och marknadsföring på Ball State University 1982, och flyttade till New York City efter det för att jobba med mode. Efter merchandisingjobb på Warnaco började hon jobba på Donna Karan 1989 med att utveckla varumärket internationellt. 1998 blev hon vice president över corporate merchandising och design på Fifth & Pacific Companies för att sedan bli senior vice president 2001 och executive vice president 2002. 2006 räddade Ahrendts Burberry från sin nedgång i prestige genom att influeras av världsklass design, till exempel Apple. Tack vare det ökade Bruberrys värde med 5 miljarder dollar. 2014 lämnade hon Burberry för att bli senior vice president för retail och online på Apple Inc. Nyligen meddelade Apple att Ahrendts ska lämna företaget i April 2019, för "nya personliga och professionella strävanden”.

5. Safra Catz, Co-CEO på Oracle

Safra Catz är co-CEO på Oracle. Hon flyttade till USA som femåring och tog 1983 och 1986 kandidatexamen från Wharton School och JD från Law School, båda på University of Pennsylvania. Efter sin examen jobbade hon på bank, till 1994 då hon blev senior vice president på Donaldson, Lufkin & Jenrette. 1997 blev hon managing director på samma bank fram tills 1999 då hon joinade Oracle Corporation. Hon blev medlem i styrelsen för att sedan bli CEO 2004. Sedan 2010 är hon tillsammans med Mark Hurd co-CEO över företaget. Hennes största merit på Oracle är att hon förvärvade programvaran Rival PeopleSoft, en övertagning på 10,3 miljarder dollar. Likt många andra kvinnor på listan har hon nämnts många gånger på listor över mäktiga kvinnor.

TechBuddy Company