Apple lanserar nya iPhones - hur påverkar de miljön?

I förra veckan lanserade Apple sina nya iPhone modeller: iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone XR. Många lockas av de enorma skärmarna och fantastiska kamerorna. Men bakom ligger en mörkare verklighet. Hur mycket påverkar nya teknikprylar miljön egentligen?


Många byter ut sin mobil varje eller vartannat år, och har därmed en stor samling mobiltelefoner som bara ligger hemma och skräpar.

Många byter ut sin mobil varje eller vartannat år, och har därmed en stor samling mobiltelefoner som bara ligger hemma och skräpar.

Varje nyproducerad mobil, med en vikt på 169 g, avger nämligen hela 86 kilogram avfall. Du hörde rätt. Det är mer än vad en elektrisk borrmaskin, ett kg nötkött och ett kg kycklingkött avger - tillsammans. Det är bland annat slagg från blysmältverk och gruvavfall som bidrar till den höga siffran.

Att i princip alla i Sverige äger en mobiltelefon är inga nya nyheter. Att det däremot säljs fyra miljoner mobiltelefoner per år, trots att 97% av befolkningen redan äger en mobil, vet inte alla. Många byter ut sin mobil varje eller varannat år, och därför har många en hög mobiler hemma som inte används.

Den största miljöboven är däremot inte mobilen, utan den bärbara datorn, som ger avfall på 1200 kilogram. Avfall som kan liknas med tyngden av en bil. Är det verkligen värt det?

Boka en TechBuddy när du är osäker på om du ska fortsätta använda din befintliga telefon, vilken telefon du ska köpa i framtiden samt hur du återvinner din telefon på bästa sätt.

Boka en TechBuddy när du är osäker på om du ska fortsätta använda din befintliga telefon, vilken telefon du ska köpa i framtiden samt hur du återvinner din telefon på bästa sätt.

Vi på TechBuddy brinner för att göra teknik hållbar. Vi vill att konsumenter ska vara informerade om elektronikkonsumtionens enorma miljöpåverkan och baksidor. Det är få som vet om baksidorna, och det är där vi kliver in som med en pedagogisk, hjälpande hand.

När du är osäker på om din mobil kan återanvändas, om den ska återvinnas eller kan säljas vidare till någon annan - ta hjälp av oss. Vi kan hjälpa dig installera nya programuppdateringar som får din sega dator att fungera normalt igen. Vi kan hjälpa dig i den stora djungeln av smartphones, och hjälpa dig välja den miljövänligaste. Tillsammans kan vi alla hjälpa vår planet och varandra.

Boka din Buddy här.

MiljöTechBuddy Company