Få ordning på apparna i din telefon

Har du massor med appar som du inte använder varje dag men ändå inte vill ta bort? Då är du inte ensam. Dock blir det lätt rörigt när apparna överstiger en viss siffra och det kan vara svårt att hålla koll på vart de ligger placerade någonstans. Då finns det lite tips och trix du kan använda dig av för att strukturera upp din mobil.

Först och främst - bestäm hur du vill sortera upp telefonen! Då finns det lite olika principer du kan följa för att det ska vara enkelt och konsekvent:

  1. Bokstavsordning: Lägg alla appar i bokstavsordning för att enkelt kunna hitta den appen du är ute efter. Det här lämpar sig väl bäst för dig som är van att använda dig av bokstavsordning i andra situationer så att det är ett invant beteende hos dig. 
     
  2. Mappar: Dela upp apparna efter användningsområde och lägg in de i olika mappar. Beroende på vilken app du är ute efter är det enkelt att hitta den mappen som den ligger i istället för att leta igenom alla appar i hela telefonen.
     
  3. Tumregeln: Lägg alla relevanta appar i nedre högra hörnet om du är högerhänt och nere i vänstra hörnet om du är vänsterhänt. Det gör att du alltid når till de apparna som är viktiga snabbt och du behöver inte hålla på att balansera hela telefonen. 
     
  4. Använd sökfunktionen: Strunta helt och hållet i allt vad ordning heter och använd sökfunktionen varje gång du vill hitta en app istället. Det fungerar också utmärkt om du har letat och letat efter en app men inte hittar den. 
Bokstavsordning kan vara ett sätt att sortera apparna i

Sortera apparna i bokstavsordning för att enkelt hålla koll. 

Apparna kan sorteras in i mappar

Mappar är bra för att dela upp apparna i olika kategorier.

För den late går det också bra att bara söka efter appar

För den lata fungerar det lika bra att bara söka genom att swipea ner från hemskärmen (på iPhone).


Flytta appen genom att klicka och hålla in på den

Hur gör man då för att sortera apparna?

För att flytta en app trycker du på den och håller den nertryckt tills alla appar börjar vibrera. Då kommer det dyka upp ett litet kryss i hörnet där du kan ta bort appen helt och hållet. För att flytta appen drar du i den och för den till den platsen du vill flytta den till. 

Vill du skapa en grupp av flera appar tar du tag i den ena och lägger den på en annan app som du vill gruppera. Det kommer då automatiskt skapa en mapp med ett namn som telefonen själv tycker passar för den nya gruppen. Du kan själv ändra detta namn genom att öppna mappen och skriva in ett nytt. Sedan flyttar du alla appar du vill ha i mappen på samma sätt. 

Vill du flytta en app till en annan sida flyttar du den till kanten åt det hållet du vill så kommer du komma över till den nya sidan. Sedan släpper du appen på den plats du vill att den ska ligga. Är sidan helt tom kommer den automatiskt hamna högst upp i vänstra hörnet. 

När du är klar med att ha flyttat apparna och du vill återgå till ”vanliga” läget (alltså att de slutar vibrera) klickar du på hemknappen en gång. Då kommer allt att stanna och du kan använda telefonen som vanligt igen!