Oroligheten kring säkerheten på nätet kryper allt längre ned i åldrarna.

comhemkollen.jpeg

Den orolighet som tidigare funnits bland de äldre åldersgrupperna kring säkerheten på internet har nu också krupit sig längre ned i åldrarna. Det visar undersökningen Com hem-kollen som Com hem som släpptes 11/6, i samband med Järvaveckan. Den främsta oron har tidigare berört ID-kapning, medan den nu istället har förflyttat sig till risken för inskränkande av den personliga integriteten, det digitala fotavtryck man lämnar efter sig på nätet, datalagring samt det ökade antalet spam-mail och risken för phishing. 

Det här är saker som även vi märker när vi befinner oss ute hos våra kunder, och det är en stor del till varför människor känner sig skeptiska, eller i vissa fall, t.o.m. rädda för teknik. Framförallt handlar det här ofta om osäkerhet och att man själv känner en kunskapsbrist i ämnet.

Det finns dock flera enkla saker att göra/tänka på för att minimera risken att utsättas för just ovan nämnda problem:

  • Bluffmail: Bluffmail har florerat länge på nätet och målet för avsändaren är ofta att låtsas komma från din bank eller kanske skatteverket och på så sätt komma åt din personliga information. Det kan vara dina bankuppgifter eller personnummer eller liknande. Hur vet man då att det är ett bluffmail? En minnesregel är att statliga myndigheter aldrig frågar om dina personliga uppgifter över mail. Känner du dig osäker, ring alltid den berörda myndigheten för att fråga.
     

  • Att handla på internet: Var kritisk med vilka sidor du handlar ifrån. Har du aldrig handlat från den sidan tidigare kan det vara bra att göra lite efterforskning innan du faktiskt gör det. Försök att hitta recensioner eller betyg av sajten, där brukar det ganska snabbt framkomma om det är en autentisk webbplats eller inte.

Såhär kan ett virus på Facebook Messenger se ut
  • Virus på Facebook: Facebook Messenger har blivit en plats där en del virus florerar och ofta ser det ut att komma från dina vänner. Ett stort virus som gick runt för något år sedan såg ut som ett Youtube-klipp du skulle trycka på, för att sedan fylla i dina inloggningsuppgifter som då kapas av viruset. För att undvika att råka ut för detta ska du aldrig trycka på något konstigt du får av “din kompis”. Samma gäller om “kompisen” frågar om pengar eller liknande.
     

  • Virus på mailen: När du får mail skickat till dig med bifogade filer kan det vara frestande att öppna. Men kom ihåg att öppna bara filer från avsändare du litar på. Det kan vara filer som tar över din dator eller vill åt din personliga information. Får du mail från okänd avsändare bör du ALLTID radera dem, på en gång.

Känner du fortfarande osäker och vill ha mer djupgående tips och råd? Boka en TechBuddy här som då kommer komma hem till dig och hjälpa till med allt du funderar över.