Summering av Siavash Habibis medverkan i WRLDS TV

I torsdags förra veckan medverkade vår Head of Business Development and Communications, Siavash Habibi, i WRLDS Creations TV. Här är en kort summering av frågor och ämnen som togs upp under samtalet. 

Siavash Habibi WRLDS TV
  1. Siavash bakgrund och hur han hamnade på TechBuddy

Habibi har ett långt och innehållsrikt CV. Historian början år 2010 då han var med och startade den främsta TV-kanalen för Farsitalare runt om i världen, Manoto TV. Därefter började Habibi som Management Consultant på The Foresight Group, ett företag som identifierar entreprenörer (eller “intraprenörer”, ett begrepp som företaget var med och myntade) i företag och ger dem möjligheten att bidra till företagets innovation och förnyelse. 

Jobb som Portfolio Manager på Water.org, Managementkonsult på Centigo och Chairman på Non-Violence Project ledde honom tillslut till att träffa TechBuddys grundare Tahero Nori på ett retreat. När han hörde Nori berätta om arbetsmarknaden och hur TechBuddy vill förändra denna blev Habibi entusiastisk och konversationer startade, vilket ledde till att han fick frågan om att följa med på TechBuddy’s resa.

2. Det digitala utanförskapet

Habibi nämner i samtalet att en halv till en miljon människor i Sverige lever i digitalt utanförskap. Ju mer staten digitaliserar processer såsom skattedeklaration och identifiering, desto fler hamnar utanför. Idag behöver man ha BankID för att verifiera sig själv, en process som är frustrerande och gör att folk fastnar. Dessa personer nedprioriteras i vissa fall, såsom att få skatteåterbäringen i augusti istället för maj för att man deklarerat analogt.

TechBuddy finns till för dessa människor, menar Habibi. TechBuddy kopplar ihop människor som är bra på teknik till människor som behöver teknisk support.

3. Det dåliga rykte gig-ekonomin har idag, och hur TechBuddy ska ändra på det

“Vi måste se till att göra det rätt. Gig ekonomin har ett dåligt rykte, många företag har använt det på ett sätt som inte är till nytta för arbetarna. Hur kan vi göra det och samtidigt ge dem den säkerhet de behöver?”. Habibi nämner även att du idag har svårt att ha gig-ekonomin som en livsstil. Du kan exempelvis inte få ett bolån eller hyra en lägenhet när du inte har bevis på att du är heltidsanställd.

“På TechBuddy är detta en viktig sak vi pratar om. Vi har diskussioner med banker om hur vi ska visa att våra heltids Buddies jobbar mycket och får en heltidslön. Kan vi visa det för bankerna borde det inte vara ett problem att få ett banklån eller hyra en lägenhet. Vi har diskussioner med fackföreningar och beslutstagare. Vi ger våra Buddies försäkringar och milersättning. Vi vill att våra Buddies ska känna sig omhändertagna, så att de i sin tur kan ta hand om våra kunder.” Habibi anser även att gig-ekonomin är här för att stanna. Det viktiga är att vi gör den rättvis och fördelaktig som alternativ. ”Gig-ekonomi är här för att stanna. Alla siffror visar på det.”

Gig-ekonomi är här för att stanna. Alla siffror visar på det.
— Siavash Habibi

4. Vad gör att våra Buddies vill vara Buddies?

Siavash Habibi WRLDS TV

“Alla lever på antagandet att människor vill ha ett heltidsjobb. Så vi frågade våra Buddies vad som gör att de vill vara en Buddy.”

Svaren? Anledning nummer ett är att det är flexibelt. Det är den största anledningen till att folk jobbar som TechBuddy och det är det som gör dem glad; att de har ett flexibelt arbete och kan välja själva när de vill jobba. 

Anledning nummer två är att de gillar att jobba med teknik. Det är även ett särskilt bra jobb för de som inte har något på sitt CV än, men som vill jobba inom teknikbranschen.

Anledning nummer tre är att de vill jobba med att hjälpa andra. De mår bra av känslan av att de hjälpt kunden.

5. Var han är om fem eller tio år

“På TechBuddy! Jag har en position jag älskar och jag ser inte att det kommer att ändras. Jag är involverad i så många delar av företaget; marknadsföring, företagets position, framtiden, planer tre och fem år framåt, och mycket mer. Jag är och vill vara involverad i många aspekter av företaget.”

Habibi hoppas att fler ansluter till TechBuddy’s plattform för att underlätta för ytterligare fler att njuta utav sin digitala vardag!

TechBuddy CompanyTechBuddy