Ähh, det är bara att slänga! Eller?

I en artikel från Svenska Dagbladet i somras skrev de om hur IT-produkter skrotades när de egentligen fortfarande kunde användas. Jag valde att kolla på mig själv och min familj för att se om det stämmer även hos oss.

Artikeln berättar om hur en studie visar på att 29 procent skrotar sina datorer regelbundet trots att flera av delarna i datorerna skulle gå att återanvändas. Ytterligare fem procent väljer att lägga undan IT-produkter där deras enda uppgift blir att samla damm. Studien kommer fram till att produkterna antingen inte används och hamnar i den ökända elektroniklådan med prylar som ingen vet vad de används till, eller att de skrotas helt och hållet. I en tidsepok där miljön allt som oftast sätts i stor fokus bör det vara dags att ifrågasätta hur vi väljer att tackla våra gamla produkter när vi väljer att gå vidare.


Jag valde att kolla på mig själv och min familj till en början. Under mitt skrivbord ligger en laptop kategori äldre som inte riktigt fungerar. Den startar och klarar av att öppna webbläsare, men den låter samtidigt som en någorlunda felkalibrerad flygplansmotor när fläktarna går på högvarv och det blir nästintill brännmärken på en när man har datorn i knät. Därför ligger den, som tidigare benämnt, under mitt skrivbord. “Vem skulle köpa den egentligen?” frågade jag mig själv när jag la den där för några år sen och jag har inte fått något svar på det än. Men frågan behöver inte vara vem som köper den, utan vad man kan göra med den. I artikeln från SvD skriver de “En fjärdedel låter utrustningen gå till återanvändning – och det är positivt.” och där finns ett gyllene exempel på vad man kan göra med produkter som inte riktigt fungerar, eller rätt och slätt de som inte fungerar alls.

Hemma hos mina föräldrar kryllar det dock av saker som är i prima kvalitet och som har många år kvar på nacken. Jag minns till exempel hur de ville visa mig en film från deras dator och började sätta upp datorn på matbordet och hur de började tränga ihop sig framför en liten skärm. När jag frågade varför de inte använde deras Apple TV sa de “Den har vi nog aldrig använt. Den funkar inte med vår TV”. Jag tittade på den, installerade om den och efter några minuter kunde vi titta på filmen bekvämt från soffan istället. De skrattade åt att de så länge haft en fantastisk teknikpryl men ändå ignorerat den och i princip planerat att skrota den.


I dagens teknikvärld är det hundra nya grejer som dyker upp och för en som inte är speciellt intresserad av teknik kan det vara oerhört jobbigt när saker och ting inte fungerar. Det finns dock väldigt ofta en lösning när saker och ting inte fungerar längre, som kan få dina teknikprylar att kännas nästan som nya igen - eller i alla fall leva ett bra tag längre.


Sådana uppdrag är vanliga för oss på TechBuddy. Vi hjälper ofta våra kunder att få ut mer av deras teknikprylar - längre. Så låt oss kolla igenom din elektroniklåda och se om vi kan ge nytt liv till dina produkter.
TechBuddy CompanyComment