Internets dag - så började det!

Idag är det för en del en måndag likt alla andra, men för en del är det firandet av “Internets dag”. Eftersom att internet är en stor del av vårt dagliga liv tänkte vi på TechBuddy berätta historien om internet.


Hur började det?

historien om internet

För exakt 49 år sedan idag gjorde universitetet UCLA i Kalifornien ett försök att skicka iväg kommandot “LOGIN” och lyckades komma två bokstäver in innan systemet kraschade. Faktumet kvarstod att två datorer nu kommunicerat till varandra för första gången och internet började så smått skapas. Det byggdes vidare och två år senare, 1971, hade man lyckats skicka iväg det första e-postmeddelandet. Under denna tid så kallades nätverket för “Arpanet” och utvecklades av det amerikanska försvaret. Att det skulle bli en vardaglig syssla för vardagsmänniskan är det inte tänkt än så länge.


Ordet internet träder fram

Fyra år efter att datorn kraschat efter ett försök att skicka iväg ordet “LOGIN” lyckades man 1973 koppla upp en dator från USA ända till vårat kära grannland Norge. Kort därefter kopplades även Storbritannien in och i samband med att nätet blir allt mer internationellt myntas även uttrycket “internet” för första gången. Det fanns även möjlighet att kommunicera med andra internetanvändare i det amerikanska systemet “Forum Planet” men det fungerade dåligt och 1978 utvecklas “KOM-systemet” på Stockholms Datamaskinscentral. 1982 kopplades det upp till “Arpanet” och har som flest 2000 användare några år senare.

World Wide Web

Vi spolar framåt lite snabbare i tiden fram till 1990 och World Wide Web. Innan dess gynnades mestadels universitet då de kunde kommunicera digitalt och skicka dokument och bilder. En svensk som inte befann sig på universitet kunde mest roa sig med ett klotterplank och simpla spel.

carl bildt och bill clinton mail

Men sen var det dags för Tim Berners-Lee. Han skapar ett system med länkar, adresser och URL:er och dokumentet fungerar nu som ett nät. Det var även fritt fram för alla att använda och den första webbplatsen skapas för ett forskingscentrum i Schweiz 1991, en webbplats som fortfarande finns att besöka idag. Året efter, 1992, kan även svenskar använda internet när Swipnet blir våran första internetleverantör. Resultat inom valen skickas även ut via e-post och Aftonbladet blir den första tidningen i Sverige som skapar en hemsida. 1994 mejlar Carl Bildt med Bill Clinton. Bildt berättar i en text på qz.com, skriven år 2016, hur han då ville skicka ett grattis-meddelande då Clinton precis avslutat bytesförbudet med Vietnam. De skickade emailet och väntade spänt i dagar på att få ett svar innan de ringde till Vita Huset för att fråga om mailet kommit fram. Det visade sig då att amerikanerna inte fått det. Anledningen? De hade inte kopplat in systemet ännu.

Tveksamheter kring framtiden

Runt millennieskiftet började många börser totalkrascha när det börjades ställa krav på faktiska resultat av investerare och Ericssons kurs går från över 800kr till ynka 16,85 kronor. Men det fanns folk som tvekade på Internet även innan millennieskiftet och Clifford Stolls artikel på Newsweek från 1995 förklarar hur han är osäker på internets framtid. Artikeln finns fortfarande att läsa och han skriver “Sanningen är att ingen onlinedatabas kommer kunna ersätta din dagstidning” och menar att det aldrig kommer vara bekvämare att läsa från en lysande skärm jämfört med en tidning. Han berättar även att flertalet forskare menar att vi i framtiden kommer köpa och läsa böcker direkt från våra datorer och avslutar meningen med “Uh, sure.”.

Han ifrågasätter också varför folk pratar om att köpa saker som flygbiljetter, reservera platser på restauranger och dylikt på nätet när hans lokala köpcenter gör mer pengar på en eftermiddag än vad internet gör på en månad. Viktigt att notera är att han givetvis vid tidpunkten har rätt, men utvecklingen fortsätter i rask takt trots tveksamheter och börskrascher.Utvecklingen fortsätter i rask takt

Trots att börsen antyder på att internet inte går framåt så visar det sig att utvecklingen inte stannar upp. 2001 lanseras Wikipedia, spel utvecklas och tävlingar kring spelen börjar formas (något det gör än idag, mer än någonsin) och MP3n skapas. Musiken blir allt mer digital i form av delningstjänster som också skapas, som Napster, The Pirate Bay och LimeWire. Här kan användare ladda ner nästintill allt utan kostnad: spel, filmer, musik och mycket annat. Det kommer ta många många år innan detta blir direkt olagligt, detta mer känt under namnet “IPRED-lagen”.

Telefoni blev revolutionerande i samband med Niklas Zennströms kommunikationstjänst Skype. Ebay trodde på idén och köpte upp Zennströms företag för flera miljarder kronor. Skype gjorde det då möjligt för folk att prata med varandra via internet utan kostnad, samtidigt som mobilsamtal vid denna tidpunkt kostade enorma summor pengar vid samtal utomlands.

Web 2.0

I början var många hemsidor tämligen fasta. Innehållet kunde ändras av den som var admin över sidan och såg likadan ut för alla. Uttrycket “Web 2.0” kom till efter att sidor dök upp mer fokuserat för att ha en säddarskrydd hemsida för varje enskild person. Inom loppet av ett år, mellan 2005 och 2006, slog giganterna YouTube, Facebook och Twitter igenom. I de tidigare åren av webben skulle alla se samma hemsida men som du säkert vet kommer du se en sak när du öppnar din Facebook, jämfört med om personen bredvid dig öppnar sin version av Facebook. Sidorna byggs på av de olika användarna, helt enkelt. Detta fanns redan så tidigt som år 2000 i Sverige i form av Lunarstorm men dessa sociala medier och slog igenom rejält och öppnade upp mängder av möjligheter i form av att connecta folk världen över.

Idag

Internet är idag mer än två datorer som tappert försöker kommunicera ordet “LOGIN” med varandra. Vi använder internet till i princip allt idag jämfört med förut. Jämfört med att sätta sig ned framför sin dator där saker och ting tog sin goda tid (jag minns än idag när jag som ung skulle titta på ett roligt videoklipp som hade börjat få spridning. Videon, cirka en minut lång, hade en disclaimer under som sa “denna video kan ta en stund att ladda!”) kan man idag koppla upp sig till en film i hög kvalitet på millisekunder.

Vi kan streama flera fotbollsmatcher samtidigt, köpa hem en film från nätet och spela upp den i full HD, vi kan skicka pengar med några knapptryck och vi kan kommunicera med folk världen över med hjälp av communities och sociala mediers stora spridning. Likt det klotterplank vi tidigare benämnde i “KOM-systemet” kan folk idag diskutera saker med folk som också är speciellt intresserade av det ämnet. Facebook låter dig gå med i och skapa grupper där du kan samtala om t.ex ditt favoritlag i hockey med folk från andra länder, på Instagram kan du följa olika hashtags och på det internationella forumet Reddit finns det garanterat en kategori som passar dig. På så sätt är vi idag, flera decennier framåt i utvecklingen, fortfarande inspirerade av tidiga tankar kring internet.


Internet har alltid utvecklats och kommer fortsätta så. Ibland ifrågasätter folk “hur mycket kan saker och ting egentligen förbättras” men jag personligen tror och hoppas på att vi om 50 år skrattar åt hur teknologin såg ut år 2018.

Så har det ju varit förr, och så lär det ju vara igen.

Men med det sagt: stort grattis internet på 49-årsdagen!

TechBuddy Company