Hur fungerar smartklockan?

En Smart klocka kan verka onödigt för många och verkligen vara en så kallad nördpryl. Jag kan själv erkänna att jag tänkte så när jag första gången hörde om det. Efter att ha haft och använt en Smart klocka under en längre tid nu har jag ändrat min åsikt helt och hållet. Det är verkligen en pryl som är något att ha och som kan förenkla vardagen i viss mån!

Smartwatch3.JPG

Ni vet säkert redan vad en smart klocka är men för att förtydliga skillnaden med ett träningsarmband/smartarmband/aktivitetsband/what ever du vill kalla det tänkte jag gå igenom det här en gång för alla. Basically kan man säga att skillnaden är att en smart klocka har ett operativsystem och aktivitetsband har det inte. Ett aktivitetsarmband har oftast inte heller en skärm utan om du vill kontrollera dina värden måste du kolla i telefonen. Dock fungerar armbandet utan telefonen men så fort du vill ha ut information behöver du koppla ihop dem.  

Smartklockan däremot har en skärm där du kan interagera direkt i klockan. Genom att koppla ihop klockan med din mobiltelefon kan du få upp notiser om allt som händer i telefonen. Mail, SMS, samtal, sociala medier, nyheter osv. På så sätt kan du snabbt avgöra om det är ett viktigt mail som du behöver svara på direkt, eller om du faktiskt kan vänta lite. Allt utan att ta upp din telefon. Har du mycket möten om dagarna, eller ett jobb där din telefon inte kan vara framme är en smart klocka perfekt. 

Själv har jag en Moto 360 från Motorola som jag använder tillsammans med min iPhone 7. Det här är en klocka med operativsystemet Android Wear. Det fungerar faktiskt förvånansvärt bra tillsammans med iOS. Klockan kopplar upp sig till telefonen med Bluetooth och drar inte alls mycket batteri av telefonen. Här är mina favoritfunktioner som jag personligen använder mig av varje dag:

Motorola-smartklocka
 • Självklart klockfunktionen: Först och främst använder jag klockan till att kolla tiden precis som med en vanlig hederlig klocka. Du kan själv ställa in hur urtavlan ser ut och även de funktioner som ska visas där. Digital eller analog klocka går även det att ställa in.
   
 • Notiser från telefonen: Så fort någon ringer mig, SMSar mig, mailar mig, gör något på mitt Instagramkonto, skriver till mig på Facebook eller om en nyhetsflash går ut får jag en notis i klockan och den vibrerar till. Det gör att jag snabbt kan få en uppfattning på om det är något viktigt eller inte. Det är framförallt användbart på gymmet, eller i möten eller liknande.
   
 • Moto Body: Det här är en funktion där jag kan hålla koll på hur många steg jag gått under dagen, hur långt, ta min puls osv. Den här funktionen finns på de flesta smarta klockor och är även den huvudsakliga funktionen som finns på aktivitetsarmband. Jag kan själv ställa in olika mål om hur långt jag vill gå per dag exempelvis. När du kommit hälften av ditt mål får du en notis om detta. Det gör att man hela tiden blir påmind om att faktiskt resa sig och gå några extra steg.
   
 • Kontrollera musiken: Du kan alltid byta låt, höja och sänka volymen, pausa & play direkt i klockan. Det är perfekt om du har kopplat ihop telefonen till din bluetooth-högtalare hemma. Pausa, höj/sänk, byt låt direkt från klockan när du inte har telefon nära till hands. Personligen gör jag det alltid när jag lagar mat, då tycker jag att den passar perfekt!
   
 • Ställa in timer: En väldigt simpel funktion som jag använder förvånansvärt ofta. Återigen är den perfekt när jag lagar mat, men även när jag kör intervaller på gymmet. Det är faktiskt ofta man vill ha en timer och här sitter den hela tiden på din handled. Riktigt enkelt!

 

Självklart finns det massor av fler funktioner och alla har nog sina favoriter, men de här ovan är som sagt mina favoriter. 

Den största nackdelen jag ser med en sån här telefon är batteritiden. Min Moto 360 håller i ungefär en dag, lite mer om jag inte har notiser på (dock tycker jag att den tappar hela funktionaliteten då). Egentligen är det inte mer komplicerat än så att man laddar den varje natt, precis som med sin smartphone, ändå känns det på något sätt jobbigare. Kanske för att en vanlig klocka inte laddas på samma sätt och därför är man inte lika accepterande till det här. Dock är det bara en liten småsak och inte något som faktiskt är ett egentligt problem 

Vill du ha hjälp att veta vilken smartklocka som passar dig bäst? Ta hjälp av en TechBuddy som hjälper dig och guidar till det bästa valet för dig. 

Martina Guslin