Säkerhet på nätet: 4 situationer när du bör vara extra uppmärksam

Surfa tryggt

Att vara medveten om säkerheten på internet är viktigt. Framförallt för att inte bli utsatt för dem såklart, men det är även skönt att ha koll på dem för att kunna känna sig lugn. Har du koll på vilka risker som finns och om även känner igen tecknen för dem är det inget du behöver gå runt och oroa dig för i onödan. Därför går jag i det här inlägget igenom 4 typiska situationer som många är rädda för att exponera sig för på internet. 

1. Att shoppa på nätet

Att shoppa på nätet är ett tillfälle som många anser vara opålitligt, vilket det också kan vara i en del fall. Dock är det även så pass utvecklat att det är ganska enkelt för dig som konsument att veta om det är säkert eller inte.

  • Först och främst, har du ett kreditkort är det alltid bra att handla direkt med det. Detta då det är kreditutgivaren som står för risken. Får du inte dina varor eller om företaget går i konkurs under tiden du väntar in ditt paket kan du alltid vända dig till kreditutgivaren för att få pengarna tillbaka. 
  • Innan du handlar på en ny sida som du inte tidigare shoppat på eller som du inte känner till kan det vara en god idé att snabbt googla recensioner. Har folk blivit lurade på en sida brukar de vara snabba med att skriva ut det på nätet, vilket gör det enkelt för dig att hitta det. Alternativt så kan du ringa direkt till deras kundtjänst för att bedöma trovärdigheten där.
  • Kolla på hemsidan om det står https i adressfältet samt om det finns ett hänglås. Då vet du att det är en säker betalsida. 
  • När du har betalat, ta alltid en skärmdump eller bild på bekräftelsen om du mot förmodan inte skulle få denna skickat till din mail. Det är ett kvitto på att du faktiskt har köpt något på den hemsidan. 
Nelly.com är en välkänd e-shop i Sverige. Där ser du att både låset och https finns med, som indikerar på en säker webbplats.

Nelly.com är en välkänd e-shop i Sverige. Där ser du att både låset och https finns med, som indikerar på en säker webbplats.

2. Att surfa på öppna nätverk

När du är på flygplatser, caféer eller andra offentliga platser finns det idag i princip alltid öppna nätverk tillgängliga. Detta är underbart för att fördriva tiden, men du bör vara medveten om vilka risker det finns för dig när du surfar på ett öppet nätverk. Den som äger nätverket kan alltid se vad du gör på internet, så länge den informationen är okrypterad. Tänk på att när du då skriver in ditt användarnamn och lösenord på okrypterade sidor finns det möjligheten för internetadministratören att se även detta. Därför är det viktigt att du inte skriver in den informationen på sådana sidor. Hur vet du om en sida är krypterad eller okrypterad då? Det här är precis samma princip som i föregående punkt. Finns ett hänglås och https i adressfältet kan du vara lugn.  

3. Internetbanken

För banker är en av de viktigaste aspekterna att det ska vara säkert både för dig och för dem själva när du vistas där. Med det sagt kan du vara ganska säker på att banken lägger mycket tid och resurser på att säkerställa att det faktiskt också är det. Dock är det viktigt att komma ihåg att det är upp till både dig och din bank att ni behandlar information på ett säkert sätt. Framförallt är det viktigt (och endast upp till dig) att det bara är du som har tillgång till information som rör ditt konto, så som lösenord, mobilt bank-id, engångslösenord på SMS, och annan liknande info. Den här informationen är något som bara du ska ha tillgång till och även något som inte ska kunna kopplas ihop till ditt bankkonto om det av misstag skulle hamna i orätta händer. 

4. Känsliga mail

Har du ett mailkonto har du säkert erfarenhet av att få mail du inte alls har bett om, eller rent av bluffmail som vill få ut något av dig. De här mailen kan vara väldigt lika, om inte identiska, som mail du får från din bank, myndigheter, försäkringsbolag eller liknande. Därför är det väldigt lätt att faktiskt gå på sådana bluffar. En viktig grej att komma ihåg är att de här typerna av bolag aldrig frågar dig om personliga uppgifter via mail. Du ska alltså aldrig lämna något sådant på mail. Får du ett sådant mail är det alltid bättre att ringa upp avsändaren för att dubbelkolla om de faktiskt kommer från dem. Om det skulle visa sig att det inte gör det hjälper du då också dem att varna sina andra kunder.

Ett bluffmail från "Blocket" som uppmanar dig att öppna en länk för att få tillbaka 360 kr till ditt konto.

Ett bluffmail från "Blocket" som uppmanar dig att öppna en länk för att få tillbaka 360 kr till ditt konto.

Ett annat bluffmail från Postnord som berättar att du måste skriva ut fraktsedeln tillhörande ditt paket för att inte bli skyldig dem 60kr/dag.

Ett annat bluffmail från Postnord som berättar att du måste skriva ut fraktsedeln tillhörande ditt paket för att inte bli skyldig dem 60kr/dag.

En annan väg som sådana här mail kan välja är att bifoga infekterade filer i mailet. När du då öppnar den bilagan angriper den din dator. Därför bör du heller aldrig öppna bifogade filer som du inte är säker på vart de kommer ifrån.

Känner du dig osäker på sådana här typer av e-mail? Kom ihåg att du är nästan aldrig ensam om att få dem. Därför finns det oftast redan information om sådana saker ute på nätet, vilket du snabbt kan få reda på genom en snabb googling. 


Martina Guslin