Apple Keynote - här är nyheterna 2017

Keynote.jpg

År efter år väntar hela omvärlden med spänning på vilka nyheter som kommer att presenteras av Apple. Så vad presenterades i år? Med ett 10års jubileum av iPhone var förväntningarna allt annat än låga. Lyckades Apple att nå upp till dem? Bedöm själv. I det här inlägget går jag igenom de 4 nya produkter som presenterades under eventet.
 

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3

Den första produkten som presenterades var en uppdaterad version av deras populära Apple Watch. Tillsammans med klockan presenterades också det nya operativsystemet watchOS 4. Som vanligt kommer du kunna använda din klocka för att ringa och skicka meddelanden till vänner och familj, fokuset har här istället legat på att göra träning och hälsa bättre. Bland annat har de startat något som de kallar Apple Heart Study. Tillsammans med läkarteam använder de sig av data från klockan för att kartlägga och upptäcka ojämn hjärtrytm. Själva klockan då. Den kommer i två olika varianter; en som fungerar på egen hand, och den andra som kräver en iPhone. Dock kommer endast den sistnämnda att släppas i Sverige till en början. Klockan är vattentålig upp till 50 meter, har en snabbare dubbelkärnig processor än tidigare, utrustad med GPS och höjdmätare. Ja, ni hör ju. Mycket som tidigare saknats.

Priset på klockan i Sverige kommer att börja på 3 695:- och finns i tre olika färger: silver, rosé och rymdgrå. 
 

Apple TV 4K

En ny generation av Apple TV som stödjer 4K HDR kvalitet presenterades även under eventet. 4K HDR ger en skarpare bild än tidigare med bättre färgåtergivning, klarare och mer realistiska färger. Dock kräver det ju också att det du tittar på besitter den här kvalitén. Vi ser hur mer och mer går mot detta så det lär inte vara något problem. Apple tar tillvara på det här också genom att jobba tillsammans med sådana plattformar som erbjuder just 4K kvalité (som t.ex. Netflix). De lovade också att alla som har köpt HD-filmer på iTunes kommer att få dessa uppdaterade till 4K om de finns tillgängliga. Siri finns självklart också på den nya Apple TV:n. Vill du se action? Be Siri om hjälp att hitta de senaste actionfilmerna. Apples egna TV-app kommer nu också bli tillgänglig i Sverige. Här ska möjligheten att se på filmer, serier och sport utökas och allt i bästa kvalitét. 

AppleTV 4K

Vill du köpa Apple TV 4K blir den din för 1 995:-
 

iPhone 8 & iPhone 8 Plus

Okej, en ny iPhone, vad det här eventet egentligen handlar om. Istället för en iPhone 7s kom alltså direkt iPhone 8. Designen på telefonen är väldigt lik iPhone 7, med skillnaden att baksidan nu precis som framsidan också är gjord av glas (precis som iPhone 4). Det här tillsammans med trådlös laddning är nog den största nyheten för iPhone 8 & 8 Plus. Att det är glas även på baksidan tycker jag personligen är väldigt snyggt, dock är det inte lika praktiskt då det nu finns ännu en skärm som kan krossas. Apple själva säger dock att glaset som används i denna telefon är det starkaste glaset som någonsin använts på en smartphone. Vi får helt enkelt hoppas på att det stämmer. Skärmen på den nya iPhone 8 har också en True Tone-teknik som gör att ljuset förändras beroende på omgivningen. Detta för att det ska bli så bekvämt som möjligt för dig att titta på skärmen.

iPhone 8

Kameran är också förbättrad. Vad jag själv verkligen vill testa är den förbättrade porträttfunktionen på iPhone 8 Plus. Porträttfunktionen som den fungerar nu är riktigt bra, men nu har Apple alltså lagt till ytterligare finesser. De kallar det för porträttljus som du kan välja mellan när du är inne i porträttläget. Det här gör att ljuset faller olika på ansiktet i de olika lägena. Riktigt spännande att testa och se om det håller vad de lovar. Istället för att behöva ladda via en kabel ska du nu alltså kunna lägga telefonen på en liten platta för att ladda den, dock finns det ett vanligt uttag i telefonen (de har alltså inte skrotat det helt och hållet) så att möjligheten att ladda med vanlig kabel finns kvar. Tekniken som används är den redan etablerade Qi som redan används av många leverantörer världen över. Det gör att det förhoppningsvis kommer finnas många ställen som det faktiskt är möjligt att ladda telefonen. IKEA t.ex. har kommit ut med en serie möbler som har inbyggda laddningsstationer med just denna teknik. Här hintade Apple också om att de själva kommer ut med en stor laddningsplatta som möjliggör att du kan ladda alla dina Apple-prylar samtidigt. Du får dock inte med någon trådlös laddare, utan det som kommer med telefonen är den vanliga laddaren. 

Priset på iPhone 8 kommer börja på 7 995:- och på iPhone 8 Plus 9 095:-. 

iPhone X

Sist men inte minst presenterade Apples VD Tim Cook den produkt som också blivit mest hypad: iPhone X (uttalas ten). Det här för att fira de 10 år som iPhone har revolutionerat telefonanvändningen och för att sätta prägeln för de nästkommande 10 åren. Det som jag direkt slogs av var att de nu har följt många andra telefontillverkare och slopat hemknappen helt och hållet. Hela telefonen består i princip av en skärm, gjord av Super Retina på 5,8 tum. Dock är den största nyheten i samband med den här telefonen såklart Face ID.

iPhone X

I och med att hemknappen slopas, görs detsamma med Touch ID. Istället tar Apple det hela till nästa nivå. De presenterar alltså Face ID. Det innebär att din telefon öppnas av ditt ansikte. Genom att de har satt in en TrueDepth-kamera på framsidan läser den av ditt ansikte i flera olika aspekter för att göra det så precist som möjligt. Den läser av ansiktet i realtid samtidigt som den jämför detta med en digital modell av ditt ansikte. Det ska vara enkelt att ställa in samtidigt som det är en hög säkerhet på tekniken. En jämförelse som de själva gjorde under eventet är att Touch ID har en säkerhet på 1 på 50.000 medan Face ID istället har en säkerhet på 1 på 1.000.000. Det är faktiskt ganska imponerade. Face ID ska fungera lika bra på ljusa dagen som mörka natten. Det ska heller inte spela någon roll om du sätter på dig glasögon, skaffar skägg eller något annat liknande. Telefonen kommer att känna igen dig iallafall. Kameran på iPhone X är även den utvecklad. Den har samma porträttinställning som iPhone 8 plus, men iPhone X har även den på selfiekameran. Hallå snygga selfies? Det är alltså många olika funktioner i Apples nya stolthet, nu är det bara att vänta och se om den lever upp till vad de lovat. 

iPhone X går att förbeställas fr.o.m. 27 oktober och kommer att börja på 11 495:-. Telefonen kommer i två färger: silver och rymdgrå. 

Utöver de funktioner och tekniker som nämnts här i inlägget finns det såklart en rad till. Om du är intresserad av att läsa mer om de på ett djupgående plan finns allt det på apple.se. Det finns ju ingen tvekan om att det är iPhone X som Apple har lagt mest krut på och som verkligen sticker ut bland produkterna. Dock måste jag säga att jag verkligen gillar att de även har utvecklat en lite ”enklare” telefon för den som inte är beredd att lägga en så stor förmögenhet på en telefon, även om iPhone 8 inte är billig den heller. Det ska bli kul och intressant att testa de nya produkterna när de kommer ut. Det är svårt att inte bli imponerad av Apple, och det här var inget undantag. 


Martina Guslin