Lagra dina semesterbilder i molnet

Förra veckan gick jag igenom 4 appar som är perfekta för dig som vill maxa dina semesterbilder. Om du missade det inlägget kan du läsa det här. Den här veckan går jag igenom hur du bör lagra dina semesterbilder både för att de inte ska ta upp allt utrymme på telefonen, men också för att du inte ska riskera att de försvinner. 

Det går såklart att föra över dina bilder till datorn eller en extern hårddisk vid semesterns slut. Här finns då risken för att de kan försvinna under semestern (om telefonen tappas bort eller går sönder) så jag skulle verkligen rekommendera någon slags molntjänst. Det är den absolut smidigaste lösningen. Men vad är egentligen en molntjänst?

Det handlar egentligen om en dator långt borta. De stora företagen bakom molntjänsterna (Apple, Microsoft m.fl.) har en stor serverhall där du kan förvara dina bilder och dokument. Genom att göra detta kan du komma åt dina bilder och dokument vart du än befinner dig, så länge du har internetuppkoppling. Ofta så får du lagra upp till 5GB gratis i de här tjänsterna, och sedan kan man köpa till utrymme vilket i sig inte är speciellt dyrt. Det kostar ofta bara några kronor för att hoppa upp ett steg. De här filerna kommer sedan ingen annan åt än du då du skyddar dem med hjälp av ett personligt användarnamn och lösenord. Därför är det otroligt viktigt att ha ett starkt lösenord (se våra bästa tips här). 

I din iPhone kan du ställa in hur du vill föra över dina bilder och videor till iCloud, så kommer du åt det från alla dina enheter.

I din iPhone kan du ställa in hur du vill föra över dina bilder och videor till iCloud, så kommer du åt det från alla dina enheter.

Hur gör man då för att använda sig av en molnttjänst? Många av de tjänster som finns på marknaden har inställningar som gör att varje gång du är ansluten till ett wifi laddas dina bilder upp automatiskt. Du kan ha inställningar som säger att du vill ha alla högupplösta bilder i molnet, och sparar en kopia med lägre upplösning på telefonen. Du kan också manuellt föra över dokument till molnet om det är något speciellt du vill förvara där.

Fördelen med att använda sig av en molntjänst är att du inte bara kommer åt dina bilder på telefonen. I och med att de ligger i molnet kan du komma åt dem från din dator, läsplatta eller på jobbet. Det tar bort det extrasteget att manuellt föra över bilderna till datorn. 

Vilken tjänst ska du använda dig av då? Det finns ju som sagt flera olika som är väldigt bra. Du bör dock använda dig av en tjänst från ett välkänt företag så som Apple, Google, Microsoft etc. De här stora företagen satsar mycket på säkerhet och du kan vara ganska säker på att dina dokument är i tryggt förvar. Nedan radar jag upp de 3 största molntjänster som fungerar bra och som du kan känna dig säker med att använda: 

  • Apple iCloud: Perfekt för dig med Apple produkter. Läs mer här.
  • Dropbox: Har blivit som en standard för sådana här molntjänster då de var så tidigt ute. Läs mer här.
  • Google Drive: Perfekt för företaget, enkelt att dela dokument mellan varandra och det finns också inbyggda kontorsprogram. Läs mer här.

Tycker du att det är krångligt att veta vilket program som passar dig bäst? Hör av dig till oss på TechBuddy så kan vi hjälpa dig att välja ett program, sätta upp det och ställa in inställningarna utefter dina behov. 


Martina Guslin