Almedalen 2017: Ur TechBuddys Perspektiv

Under förra veckan befann sig TechBuddy på Gotland och Almedalen. Det var en rolig, spännande och innehållsrik vecka där vi träffade mycket människor för att diskutera olika ämnen (vissa viktigare än andra). Här tänkte jag ta upp 3 höjdpunkter under veckan som var. 

Serendipity Challenge

I och med att TechBuddy är en startup finns det en förkärlek för andra startups. Därför drog vi hela gänget till Serendipity tältet för att mingla med alla startups som deltog i Serendipity Challenge. Det är en tävling som hålls varje år där alla bolag i startup- och tillväxtfas har möjlighet att anmäla sig. Varje år hålls finalen under Almedalsveckan där 50 bolag ställer ut och därefter får 7 bolag pitcha sina idéer framför publik och jury. 

Förutom att gå runt och prata med de olika bolagen och höra på vilka fantastiska idéer de har kommit fram till, var det otroligt roligt och spännande att sitta och lyssna på finalpitcharna. Det fanns många olika bolag på plats men de två som vann pris och som även enligt oss på TechBuddy stod ut mest från mängden var:

SaltX: Vinnare både av årets tillväxtbolag och industripriset! De har tagit fram och patenterat en teknik som gör det möjligt att lagra energi i salt på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Det här kan appliceras inom flera olika områden och är ett mer effektivt och miljövänligt alternativ till andra energikällor. I och med att det här är en av världens svåraste frågor som vi på något sätt måste lösa, är det otroligt coolt att de har hittat ett sätt att lagra energi på ett hållbart sätt. Det ska bli spännande att följa deras resa och framgångar.

SprinkleBit: En app som gör det möjligt för aktieinvesterare (både amatörer och proffs) att mötas för att diskutera och analysera investeringar, med det egna poängsystemet får alla aktier olika stora sannolikheter för att gå upp i framtiden. I appen kan du gå utbilda dig inom ämnet och öva med virtuella pengar, innan du går in med dina egna investeringar. Det blir som en social plattform med människor som alla har samma mål och intresse. SprinkleBit har ett samarbete med Swedbank och är den enda tradingappen som har godkänts av FINRA (Amerikanska finansinspektionen).

almedalen1.jpeg
almedalen2.jpeg

Fotoutställning "De betalar priset för din billiga elektronik - verkligheten bakom konfliktmineraler."

En annan av dagarna besökte vi fotoutställningen ”De betalar priset för din billiga elektronik - verkligheten bakom konfliktmineraler” som anordnades av Diakonia. Det var en riktig ögonöppnare som fick en att förstå att det som vi konsumerar och använder oss av här faktiskt påverkar något annat och några andra väldigt långt bort. Utställningen handlar om Baraks, Theophiles och Mashaures som alla tre jobbar i gruvor i Kongo-Kinshasa där mineraler som b.la. används i våra mobiltelefoner utvinns. Vi får se delar av deras verklighet som är så långt ifrån vår verklighet i Sverige som man någonsin kan komma. 

almedalen3.jpeg

Det här är ett ämne som vi brinner för väldigt mycket på TechBuddy och därför något som vi vill lära oss mer om och kommunicera ut till hela världen. När man möts av Baraks, Theophiles och Mashaures på de här bilderna och läser om deras arbetsvillkor inser man snabbt att vår konsumtion här i västvärlden inte är rättvis. Det är svårt att ta in när det händer så pass långt borta, men den här utställningen gav en hint om hur det faktiskt går till.

En av Diakonias stora budskap med den här utställningen var att vi konsumenter nästa gång bör fråga om produkter som inte innehåller konfliktmineraler. Att hitta sådana produkter vet vi är väldigt svårt, och det är svårt att veta om produkter innehåller konfliktmineraler eller inte. Därför känns det här arbetet så otroligt viktigt och vi vill fortsätta jobba inom det för att kunna erbjuda och rekommendera våra kunder rättvisa produkter. Det var en otroligt stark utställning och något som jag verkligen tar med mig från Gotland. 

HSB - Så skapar vi en hållbar delningsekonomi

Ett annat seminarie som vi deltog på var hos HSB, ”Så skapar vi en hållbar delningsekonomi”. Delningsekonomin ligger oss varmt om hjärtat då det utgör en av grundpelarna till TechBuddy. Det här försöker vi också påverka genom vår delaktighet i Shared Economy Sweden. Vi tror på att delningsekonomi kommer bli ett viktigt komplement till den svenska ekonomin i framtiden. Enligt PwC förväntas delningsekonomin globalt omsätta 335 miljarder dollar år 2025. Därför är det viktigt att sätta lagar och strukturer om hur det ska komma att se ut och fungera i Sverige i framtiden. 

I och med att det var HSB som höll det här seminariet låg fokus på bostäder och hur delningsekonomin kan appliceras där. Bland annat diskuterades projektet ”Ett tak två generationer”. Det är en nystartad förening där seniorer och studenter matchas ihop för att bo tillsammans. Seniorer har ofta ett rum över och studenter letar ofta efter en plats att bo i sin nya stad. Där kommer Ett tak två generationer in för att hjälpa till och para ihop dessa personer. Sådana här lösningar diskuterades hur de ska utvecklas och kunna appliceras i det svenska samhället. 

Utöver att diskutera var i samhället delningsekonomi kan appliceras hölls även en debatt kring hur det ska appliceras. Precis som vi har diskuterat inom Shared Economy Sweden är det väldigt viktigt att det sätts standarder, lagar och regler kring det här för att undvika svartjobb och liknande.  Praktiken har sprungit ifatt teorin och de befintliga regelverken. Debatten under seminariet berörde detta ämne med tankar och idéer för hur vi i praktiken ska se till att allting går till som det bör. Det är kul att se att ämnet tas upp mer och mer för att komma till en förändring.


signaturMartina.png
Martina Guslin