9 tips till dig & din mobil inför semestern

Snart är det sommar och sol, och semestertiderna närmar sig med stormsteg. Att ha med telefonen för att kunna föreviga alla dessa härliga minnen är en självklarhet för oss flesta. Därför bör du preppa telefonen inför sommarens alla händelser - så att den går att använda fullt ut utan att du behöver vara orolig.  

 • Se till att ha minne på telefonen. De flesta av oss vill kunna ta mycket bilder och filma när vi är ute och upplever sommaren. Det värsta som finns är att få upp meddelandet ”minnet fullt” när du precis ska ta en bild. Hur gör du då för att undvika det? Se till att ha säkerhetskopierat din telefon antingen till någon typ av molntjänst (iCloud, Google Drive eller något liknande) eller över till din dator. På så sätt kan du radera filerna i din telefon utan att de försvinner. 
Inte direkt de roligaste problemen att ta tag i under semestern...

Inte direkt de roligaste problemen att ta tag i under semestern...

 • Ha koll på dina försäkringar. Många signar upp dyra telefonförsäkringar hos sin mobiloperatör helt i onödan. Kolla istället upp vad dina redan befintliga försäkringar täcker, så som din hemförsäkring. Ofta brukar de täcka en sprucken skärm eller vattenskada. Alternativt om du har en drulleförsäkring, dessa täcker ytterligare klantiga missar du råkar göra (som att t.ex. bada med telefonen, eller tappa den i backen eller liknande).
   
 • Slappna av på riktigt. Vill du verkligen njuta av semestern och lugnet? Stäng av notiser på alla dina arbetsrelaterade appar (mail, chattverktyg, sociala medier kanske). Då kan du verkligen checka ut ordentligt och inte undermedvetet stressa upp dig över sådant som dyker upp.
   
 • Säkerhetskopiera telefonen ofta. Antagligen har du inte wifi hela tiden under semestern, varken på utlandsresan eller i sommarstugan. För att dina bilder inte ska vara borta om du tappar mobilen - se till att säkerhetskopiera den till molnet varje gång du kopplar upp dig till wifi. Då riskerar de aldrig att försvinna.
   

Ska du utomlands?

I HERE WeGo kan du ladda ner kartor när du har wifi för att sedan använda i offline läge vid ett senare tillfälle. 

I HERE WeGo kan du ladda ner kartor när du har wifi för att sedan använda i offline läge vid ett senare tillfälle. 

 • Stäng av dataroaming och mobildata. Det här punkten har du säkert redan koll på men det är värt att ta upp igen då det inte är roligt att få den där saftiga fakturan när du kommer hem. Genom att stänga av detta kan du inte ”råka” surfa på internet när du är utomlands och appar kan inte ligga och uppdatera i bakgrunden. 

 • Ladda ner kartor i din telefon. När du har wifi kan du i Google maps ladda ner kartor över de områden som du kommer vistas i. Därefter kan du söka i dem precis som vanligt. I Google Maps kan du dock inte använda dig av navigation-funktionen. Där finns en annan app som heter HERE WeGo, och där kan du bli navigerad genom stan precis som vanligt.

 • Röstmeddelanden kostar extra för dig. När någon ringer till dig är det alltid du som betalar för taxan från svenska gränsen till det land du befinner dig. Såhär är det även när någon spelar in röstmeddelanden på din telefon. För att inte riskera att någon spelar in långa meddelanden för att jävlas med dig kan du be din operatör stänga av din röstbrevlåda innan du åker utomlands.
   
 • Ska du stanna längre en längre tid? Då kan det vara en bra idé att köpa ett lokalt simkort i det land du befinner dig i. Genom att göra på det sättet är det alltid personen som ringer dig som får betala för samtalet. Vad du måste kontrollera innan du åker är att din mobil inte är låst till en viss operatör. Sådana här simkort brukar finnas att köpa i Sverige innan du åker. 

Hoppas att det här inlägget har hjälpt dig lite på traven och att du riktigt kommer njuta av din semester i sommar! 


Martina Guslin