Rengör din teknik: Såhär ska du göra!

Är din teknik ordentligt rengjord?

Bacillskräck finns hos många människor idag, vi spritar händerna var och varannan sekund. Men vår mobil då? Eller dator, fjärrkontroll eller hörlurar? Dessa är minst lika viktiga att rengöra då de kommer i kontakt med både dina händer och ansikte flera gånger om dagen. Viktigt är dock att komma ihåg att de är känsliga och kräver speciell rengöring. Hur du rengör dessa prylar på ett effektivt och samtidigt skonsamt sätt tänkte jag gå igenom i det här inlägget.

Det första att komma ihåg är att aldrig spraya starka kemikalier direkt på skärmarna. Det här är något som många gör på framförallt TV:n. När storstädningen är igång tar man fönsterputsen och torkar av skärmen med hushållspapper. Dock är detta alltså inget att rekommendera. Både det starka medlet och papprets yta är inte anpassat för de känsliga skärmarna och genom att använda dem förstör du dina produkter och de kommer inte alls hålla lika länge. 

Vad du istället bör ”investera” i (inte en speciellt stor investering) om du inte redan har det (du får det ofta med när du köper nya glasögon) är en mikrofiberduk. Den här typen av dukar är skonsamma mot dina skärmar och anpassade för att rengöra dem. En torr mikrofiberduk fungerar perfekt för att damma av dina mindre prylar. Om du istället är ute för att damma av större prylar som din TV eller högtalare i vardagsrummet passar en traditionell dammvippa utmärkt. Har du andra luddfria trasor hemma fungerar de i princip lika bra. Kom ihåg bara att extra känsliga ytor (det kan vara t.ex. kameralinsen) helst inte ska putsas direkt med en duk. Du kommer då dra runt på dammet och annan smuts som lätt kan repa den. Istället bör du först blåsa bort allt smuts för att sen putsa den.

På din laptop kan det vara svårt att komma åt mellan tangenterna med nämnda verktyg ovan. Ett bra verktyg du kan använda dig av är en dammsugare, helst med ett borstmunstycke. Du får då upp smuts och smulor som kan ha ramlat ned mellan och under tangenterna som ligger och stör dem. Är det fläckar mellan tangenterna som inte försvinner? Använd dig av en tops för att verkligen få bort smutsen. Vill du gå all in med dina rengöringsprodukter? Det finns speciella luftspray som butiker själva använder sig av för att produkterna ska se flawless ut. Dessa kan du du köpa på de flesta butiker i stil med clas ohlsson, kjell & company, biltema osv. Det är dessutom inte speciellt dyrt utan kostar ofta mindre än 100 kr. Den fungerar perfekt att rengöra tangentbordet med, ett riktigt bra tips!

Om du behöver använda någon sorts vätska för att få bort envisa fläckar - spraya inte direkt på skärmarna! Ha det här som regel för alla skärmar. Spraya istället på din trasa och se till att den endast är lite fuktig - absolut inte blöt. Torka sedan av produkterna med den fuktiga trasan. Se dock till att inte trycka för hårt på skärmen då det kan skada den. Det bästa och mest skonsamma att rengöra alla dina produkter med är alltid vatten. Vatten tillsammans med en luddfri trasa hjälper dig att ta bort fläckar mycket bättre än man kan tro. Var försiktig runtomkring öppnar i produkten, det får aldrig komma in vatten i din dator, mobil eller liknande. 

Kom ihåg! När du ska rengöra dina produkter bör du alltid stänga av dem först och koppla ifrån strömkabeln. Har din produkt löstagbara batterier tar du alltid ut dem också. Detta för att inte skapa någon kortslutning i produkten om vatten skulle råka komma in. Den här punkten ska du alltid tänka på. Det är också bra i syfte att inte råka trycka ner oönskade knappar eller så.

Som nämnt i början, det ÄR viktigt att rengöra din teknik. Det kommer också få dina produkter att hålla längre. Tänk tillbaka och fundera när du gjorde det sist, det är dags att göra det igen va?

Martina Guslin