Smarta Hemmet - Vad är det egentligen?

Det smarta hemmet, även kallat ett uppkopplat hem

Smarta hemmet har funnits på kartan ganska länge nu men inte riktigt slagit igenom på det sätt som många kanske förväntat sig. Flera undersökningar har visat att konsumenter står sig väldigt skeptiska mot konceptet Smarta hemmet. Varför det då frågar man sig. Det beror såklart på flera anledningar och det kan vara svårt att peka ut en enda anledning. En av anledningarna kan vara att man ska förlita det dyrbaraste man har (sitt hem) till tekniken. "Tänk om de slutar fungera då, vad gör jag då?”. Det här är frågor som vi ofta stöter på. Länge har också varje produkt fungerat var och en för sig själv och styrts via en app eller fjärrkontroll istället för på det klassiska manuella sättet. Det tycker många är onödigt och anser att det fungerar lika bra på det klassiska sättet. Vad man egentligen vill med Smarta Hemmet är istället att alla produkter ska kunna fungera som i ett ekosystem och dra nytta av och påverka varandra. Därför har de stora företagen nu skapat olika ramverk som tillåter utvecklare att ta fram produkter som är kompatibla under det här ramverket, så som Apple Homekit, Google Home, Telia Zone i Sverige osv. 

Såhär kan scener i Philips Hue appen se ut.

Såhär kan scener i Philips Hue appen se ut.

Någon som det ofta talas om när det kommer till Smarta Hemmet är s.k. Scener. Det är som olika förvalda inställningar som du själv ställer in. T.ex. kan det se ut såhär: Scen 1: tända/släcka alla lampor. Scen 2: sätta på kaffekokaren, Nyhetsmorgon & värma upp badrumsgolvet, Scen 3: sätta på TV:n och dra ned rullgardinerna samt släcka alla lampor. De här olika scenerna aktiveras sedan när du själv väljer att den ska aktiveras: när du går hemifrån, när du stänger av alarmet på morgonen, när du kommer hem från jobbet osv. Detta med hjälp av rörelsesensorer eller en knapp innanför dörren.

Ett smart hem hjälper dess ägare att bli mer miljövänlig, få en högre säkerhet och även att öka komforten samtidigt som det fungerar som ren underhållning. Genom att automatisera sina produkter hemma och låta dem prata med varandra kan man dra ner elförbrukningen genom att sänka värmen när t.ex. ingen är hemma, eller automatisera så att lamporna bara är på i det rummet någon befinner sig i just nu. Har du ett smart hem kan du automatisera processer för att de ska starta själva vid en viss tidpunkt eller när du är på väg hem eller liknande. Du kan ställa in i din telefon att när du passerar din brevlåda startas ”hemläget”. Du kan också styra det själv vart i världen du än befinner dig direkt via din Smartphone, läsplatta eller liknande, så länge du har wi-fi. Alltså finns det flera sätt att använda sig av det smarta hemmet.

Som nämnt ovan finns det olika områden som berörs av det smarta hemmet. De flesta associerar det med bekvämlighet. Att kunna tända och släcka lampor direkt från soffan. Sätta på kaffemaskinen från sängen. Men egentligen handlar det om mycket mer än så. Genom att koppla ihop dina smarta produkter med t.ex. ditt elavtal kan du spara en avsevärd summa pengar varje år. T.ex. kan din tvättmaskin ställas in så att den endast börjar tvätta när elpriset är som lägst. Du kan också se till att sänka värmen i de rum du inte befinner dig i, eller hela hemmet när du befinner dig på jobbet. Sedan kan systemet lära sig dina rutiner och värma upp huset i lagom tid till att du kommer hem igen. 

Dessutom kan du med Smarta Hemmet prylar få mycket mer koll på vad som händer i ditt hem och på så sätt öka tryggheten hemma. Säkerhetsaspekten är en stor del av Smarta hemmet och de produkter som finns tillgängliga på marknaden idag. T.ex. finns det massor av kameror som du kan installera innanför dörren hemma och därmed ha full koll på vem som kommer in och ut genom dörren. En del av dessa går även att koppla ihop med ett larmbolag för att direkt kunna få polis eller väktarstöd direkt om inbrott sker. Eller ha kamerorna för att kunna se när barnen kommer hem från skolan eller om de är hemma fast de inte borde det…

Logi Circle Säkerhetskamera

Logi Circle Säkerhetskamera

Netatmo Presence Utomhuskamera

Netatmo Presence Utomhuskamera

Arlo Trådlös säkerhetskamera

Arlo Trådlös säkerhetskamera

Ja som du förstår finns det massor av nytta som Smarta Hemmet produkter kan göra. Möjligheterna med dem är enorma och varje dag kommer det fler och fler produkter som kan komplettera ditt hem. Många människor associerar Smarta hemmet-prylar som något dyrt och lyxigt och det är klart att det finns många sådana produkter, men det finns även produkter som håller ett mycket lägre pris och täcker ett användningsområde. Istället för att se alla dessa produkter som något övermäktigt och onödigt bör man istället se alla de fantastiska möjligheter som de ger dig. Vet du inte vilka produkter som passar just dina ändamål är du inte ensam. Vi finns här för att vägleda och guida dig om vilka produkter som är de bästa för dig. Våra TechBuddies är experter inom det här området och kan ge dig en personlig behovsanalys.


Martina Guslin