Säkerhet på Internet: Det här bör du tänka på!

Säkerhet på internet är viktigare än vad många tror

Det finns flera olika aspekter när man pratar om säkerhet på internet. Men vad allt egentligen kommer ner till sitt egna beteende. Hur man beter sig på internet är den viktigaste faktorn när man pratar om varje persons säkerhet på nätet. Därför är det väldigt viktigt att vara påläst och ha koll på hur man bör agera och bete sig på internet. I det här inlägget tänkte jag ta upp några punkter som är viktiga att hålla koll på för att få ett säkert beteende på nätet.

Det första som man bör göra för sig själv är att sortera information i två olika kategorier: information som är hemligt och känsligt, eller information som är öppen för vem som helst att hitta. Genom att göra detta blir det ganska enkelt för dig att veta hur du ska agera i vidare steg. Sådan information som är känslig och hemlig bör du aldrig dela med dig av till någon t.ex. i mail eller på annat sätt. Det kan handla om saker som lösenord, personnummer eller bankuppgifter. Detta för att det inte ska hamna i fel händer och användas utan din vetskap. Ha därför alltid det som en grundregel.

Det är också viktigt att ha koll på vad du faktiskt tar emot via din mail. Många bluffmail fungerar som så att en fil har bifogats och uppmanas i mailet att öppnas. Ofta ser det ut som att mailet kommer från någon myndighet eller någon annan viktig avsändare. Att bara öppna mailet gör inte att du får virus på din dator. Om du dock öppnar den bifogade filen sker just detta, därför vill förövaren alltid att du ska öppna den filen. De här virusen kan senare göra att personen bakom tar del av dina bankuppgifter och stjäl pengar i samband med att du betalar dina räkningar via din internetbank. Känner du dig osäker om mailet är ett bluffmail eller inte kan du alltid ringa upp den avsändare som mailet utger sig komma ifrån (banken, skatteverket eller liknande) och fråga om de har skickat dig det här mailet. Är det för sent och du redan har blivit drabbad av ett sådant mail bör du ominstallera din dator. Detta för att få bort den infekterade koden. En viktig sak att komma ihåg är att myndigheter och liknande aldrig skickar ut känslig information via mail eller SMS. Därför kan du ha som regel att sådana mail är bluff.

Såhär ser ett klassiskt bluffmail ut, detta från Skatteverket. Där ser du tydligt hur de uppmanar dig att klicka på länken för att ta del av din skatteåterbäring. Mailet i sig ser trovärdigt ut och genom en första anblick skulle det kunna komma från Skatteverket.

Såhär ser ett klassiskt bluffmail ut, detta från Skatteverket. Där ser du tydligt hur de uppmanar dig att klicka på länken för att ta del av din skatteåterbäring. Mailet i sig ser trovärdigt ut och genom en första anblick skulle det kunna komma från Skatteverket.

Idag används smarta telefoner och surfplattor ofta på samma sätt som en dator. Även vid användandet av dessa är det viktigt att ta ställning till hur man använder sig av telefonen, då det finns stor risk även här att bli utsatt för skadlig kod. Många använder appar som Swish, mobilt bank-id och internetbanker på sin telefon dagligen. Dessa appar är fantastiska och har öppnat upp stora möjligheter för oss användare samtidigt som det är viktigt att komma ihåg att de behandlar väldigt privat information. Därför är det viktigt att tänka på hur man använder sig av appar som dessa, och även sin telefon i helhet. Här är några tips som du bör ha i åtanke när du använder din mobiltelefon:

  • Ha aldrig dina lösenord sparade i telefonen/surfplattan om de ger tillgång till känslig information i din telefon.
  • Ha alltid en pinkod på din telefon/surfplatta som hindrar obehöriga att komma in och ta del av vad du har sparat där.
  • Tänk på din telefon/surfplatta precis på samma sätt som en dator. De kan skadas precis på samma sätt.
  • Installera bara appar och program från ditt officiella app-bibliotek (så som App Store eller Google Play).
  • Får du filer bifogat till dig i form av SMS eller mail från avsändare som du inte känner igen? Öppna dem inte förens du har kollat upp avsändaren ordentligt.
Såhär ser det ut på en iPhone när du skriver in *#06# för att se ditt IMEI-nummer. Skriv ner och spara detta nummer hemma någonstans. Då har du det alltid om din mobil skulle bli stulen eller tappas.

Såhär ser det ut på en iPhone när du skriver in *#06# för att se ditt IMEI-nummer. Skriv ner och spara detta nummer hemma någonstans. Då har du det alltid om din mobil skulle bli stulen eller tappas.

Har du tappat din telefon/surfplatta? Se till att spärra den direkt. Det går att göra via tjänster som ”Hitta min iPhone” eller motsvarande för Andorid. Dock är det alltid bra att ha din telefons IMEI-nummer sparat då det kan hjälpa dig att spärra din telefon. Det finns på din kartong som du fick telefonen i, eller så kan du hitta den i din telefon genom att skriva in *#06# på din knappsats och du får då upp det 15-siffriga numret. Det här numret ger du sedan till din telefonoperatör så hjälper de dig att spärra telefonen.

En viktig aspekt, både när du surfar på din mobil/surfplatta och dator, är att alltid ha i åtanke vad för nätverk du surfar på. Ett öppet nätverk gör att i princip vem som helst kan ta sig in på din enhet. Därför bör du alltid vara försiktig med att arbeta med känsliga filer när du befinner dig på öppna nätverk.  

Värt att nämna är att det även finns hjälpmedel att ta till för att stärka säkerheten på din dator eller telefon, så som brandväggar, virusskydd och appar. Det är alltid bra att ha detta då de hjälper dig att skydda dig mot oönskade saker. Dock kan det inte skydda dig helt och hållet om du själv inte har något säkerhetstänk när du befinner dig på nätet. Därför är det bra att faktiskt ta sig tid och läsa på hur det fungerar. 

Har du blivit utsatt för en skadlig kod och vet inte hur du ska gå tillväga? Eller vill du ha en personlig genomgång vad du bör tänka på när du befinner dig på nätet och samtidigt få möjlighet att få svar på dina frågor? Boka ett besök från en av våra TechBuddies som är expert på området och kommer hem till dig för att hjälpa dig. Boka nu.


Martina Guslin