IFTTT - Programmera din mobil hur du vill

IFTTT, If This Then That, är en app och webbsida som ger dig möjlighet att själv programmera funktioner direkt i din telefon, utan att kunna en enda kodrad. Genom ställa in en trigger med en funktion kan du automatisera massor av grejer. 

Vi har tidigare pratat om det Smarta hemmet och hur man vill att allt ska prata med varandra. Den här appen tillåter dig att göra det, på flera olika sätt. Du kan välja att använda dig av färdiga applets som de kallar det, som andra har "programmerat" ihop eller så kan du välja att göra helt egna. Jag tänkte visa hur enkelt man gör detta och även tipsa om några befintliga. 

Genom att klicka på plus-tecknet uppe i högra hörnet får du möjlighet att skapa din egen Applet. Klicka på  this  för att välja vad det är som ska trigga din funktion.

Genom att klicka på plus-tecknet uppe i högra hörnet får du möjlighet att skapa din egen Applet. Klicka på this för att välja vad det är som ska trigga din funktion.

Du får nu upp massor av olika valmöjligheter som du kan välja att ställa in. Här väljer jag Väder ("Weather Underground").

Du får nu upp massor av olika valmöjligheter som du kan välja att ställa in. Här väljer jag Väder ("Weather Underground").

Där vill jag att något ska hända varje gång vädret blir klart. Exakt vad som ska hända väljer jag i nästa steg. När jag är klar klickar jag på Next.

Där vill jag att något ska hända varje gång vädret blir klart. Exakt vad som ska hända väljer jag i nästa steg. När jag är klar klickar jag på Next.

När du valt vad det är som triggar din funktion trycker du på  that.  Där ställer du in vad det är som ska hända.

När du valt vad det är som triggar din funktion trycker du på that. Där ställer du in vad det är som ska hända.

Jag väljer att få en notifikation varje gång det är klart väder. Du kan egentligen skriva in vilket meddelande som helst. De ord som är i gråa rutor är kodraden för något. T.ex. TempCelsius som du ser ovan skriver ut temperaturen i celsius. Tänk på att inte ta bort den du vill ha kvar. Dock kan du ändra och skriva till vad som helst runtomkring. 

Jag väljer att få en notifikation varje gång det är klart väder. Du kan egentligen skriva in vilket meddelande som helst. De ord som är i gråa rutor är kodraden för något. T.ex. TempCelsius som du ser ovan skriver ut temperaturen i celsius. Tänk på att inte ta bort den du vill ha kvar. Dock kan du ändra och skriva till vad som helst runtomkring. 

Jag har nu skapat min egna Applet! Där kan jag nu välja att sätta på/stänga av den hur jag vill. Den blir också tillgänglig för andra att ladda ner och använda sig av. 

Jag har nu skapat min egna Applet! Där kan jag nu välja att sätta på/stänga av den hur jag vill. Den blir också tillgänglig för andra att ladda ner och använda sig av. 

Känner du att fantasin inte riktigt är på topp idag? Istället kan du använda dig av andras Applets. Genom att klicka på Discover längst ned på skärmen får du upp ett flöde med alla tillgängliga Applets som finns. Många av de funktioner som finns handlar om rena nöjessaker, bl.a. att twittra varje gång man lägger upp en ny facebook-status, eller att få en notifikation varje gång Internationella Rymdstationen passerar ovanför ditt hem, eller varför inte automatiskt ändra färg på dina Philips Hue lampor till blå varje gång det regnar?

Sedan går det också att ställa in Applets som faktiskt är användbara och kan göra ditt liv lite enklare. T.ex. kan du skicka ett mail till din partner varje gång du lägger in en händelse i din kalender (tvätt-tiden?), du kan välja att sätta på tvättmaskinen när elpriset är som lägst, eller få en notis varje timme om att dricka ett glas vatten.

Appen IFTTT låter dig programmera din mobil hur du vill

Scrolla i flödet när du väntar på bussen, i reklampausen eller vid andra tillfällen när du vanligtvis vänder dig till mobilen. Det finns en massa Applets som du inte visste att du behövde - tills du såg den. Alla Applets sparas sedan under My Applets och där kan du enkelt få en överblick och kontroll över dem.

Det mesta av det som går att göra i IFTTT är inte jättenödvändiga grejer. En del saker underlättar för dig i vardagen och den kan fungera som en assistent som påminner dig om saker hit och dit. Andra saker är endast roliga och fyller inte någon egentlig funktion mer än att den är underhållande (som t.ex. den på bilden bredvid...). Dock är appen helt gratis, vilket gör att den får ett värde ändå. Du kan knåpa ihop några funktionella grejer som du faktiskt har nytta av och därefter kan du skratta åt flera andra!


Martina Guslin