Facebook: Har du koll på vem som ser vad?

I dagens samhälle har i princip varenda människa Facebook. Man skapar ett konto där man sen lägger upp det ena och det andra, vissa mer och andra mindre. Vid skapandet av sitt konto får man möjligheten att välja vem som ska kunna se vad du gör och deltar i osv. Många skapade dock sitt Facebook-konto inte långt efter att Facebook startade för ca 10 år sedan. Mycket har ju förändrats sedan dess. Både möjligheterna att faktiskt kontrollera deltagandet på en så detaljrik nivå som idag är möjligt, men också dina personliga tankar om vem du vill dela med dig till. Därför kan det vara viktigt och önskvärt att faktiskt ta sig en titt på de här inställningarna, dock är de många och lite krångliga att hänga med i. 

Facebook Guide

Facebook har lanserat en ny funktion som fungerar som en guide för dig. Här blir du guidad steg för steg i de olika inställningar som finns och du kan välja vem som får se vad. Genom att trycka på det lilla frågetecknet längst upp i högra hörnet när du är inloggad får du upp en meny med massor av val. I den menyn väljer du sedan Privacy Checkup för att starta den guide som kommer hjälpa dig att reglera din integritet på Facebook.

När du klickat dig in på Privacy Checkup kommer du att få en liten genomgång kring vad som finns i din profil och vem som kan se det. De berättar också att du inför varje ny post kan välja vem som ska kunna ta del av det. 

Välj vilka som ser din status på Facebook

När du väl lägger upp en status kan du vara väldigt specifik med vilka som ska kunna se den. Du kan om du vill lägga upp den endast för dig själv. Du kan också välja några specifika vänner som ska kunna se den, eller inte se den. 

FB3.png

En annan funktion som är en ögonöppnare är att du nu kan se din profil utifrån andras perspektiv. Kanske vill du se hur den ser ut för någon som inte är vän med dig? Eller om du hellre vill se hur en specifik person ser din profil är även det möjligt. När du är inne på din profil klicka  på de tre punkterna som finns i det övre högra hörnet. Där kan du välja View As... och din profil hamnar i ett läge på ett sådant sätt som andra människor ser den. Som sagt kan du sedan välja om du vill se den som de som inte är vän med dig ser din profil (då väljer du public), eller välja en specifik person. Det gör du högst upp på sidan där en svart ruta ger dig den valmöjligheten.

Se din Facebookprofil i som olika personer

Att kunna se sin profil ur olika perspektiv är en väldigt bra funktion som ofta gör att dina ögon öppnas och du direkt ser att du vill ta bort eller lägga till information om dig själv. Annars är det väldigt svårt att få en helhetsbild av vad som faktiskt visas av dig beroende vem det är som besöker din profil.

Att vara en del av Facebook är som nämnt i början av detta inlägg en vardag för de flesta i vår omgivning. Dock är det viktigt att ha koll på vad man faktiskt publicerar där då det inte går att ångra. Många vill inte dela med sig av allt just för att de är rädda för vilka som tar del av det osv. Därför är dessa olika funktioner väldigt användbara. Genom att ha dessa begränsningar kan du enkelt öka din uppdateringsfrekvens, och göra det endast med de du faktiskt vill dela det med.


Martina Guslin