Mobilt BankID: Så enkelt installerar du det!

Tillhör du en av dem som ännu inte fixat Mobilt BankID på din smartphone ännu? Tro mig, du är inte ensam. Dock är det lätt som en plätt du och jag lovar att du kommer ha stor användning för det. Men först och främst, varför ska man egentligen ha det då?

Installera Mobilt BankID

Jo, såhär är det. Mobilt BankID är ett sätt att legitimera att det faktiskt är du som vill utföra en åtgärd när du surfar på nätet. Många olika tjänster använder sig idag av Mobilt BankID för att försäkra sig om detta: banker, swish, CSN, försäkringskassan m.fl. Den här e-legitimationen skapades gemensamt av 10 banker och är i särklass den mest använda på marknaden. 

Mobilt BankID utgörs då av det här säkerhetssystemet som du laddar ner i form av en app på din telefon eller surfplatta. För att sedan kunna använda den behöver du ansöka om en e-legitimation hos din bank. Det är egentligen inte svårare än så. 

Så, hur gör du då för att skaffa Mobilt BankID?

Appen Mobilt BankID

1. Ladda ner mobilt bank-id appen på App Store eller Google Play.

2. Logga in på din internetbank och ladda ner en e-legitimation. Exakt hur det ser ut är lite olika från bank till bank. Sök efter i Mobilt BankID i sökrutan så borde du hitta och varje bank har väldigt tydliga instruktioner på tillvägagångssättet. 

3. Aktivera det. När du laddar ner e-legitimationen från din bank får du en aktiveringskod som du ska skriva in i din BankID app på telefonen. Klicka på ”Hämta BankID” i appen och skriv in ditt personnummer samt aktiveringskoden. Efter detta får du välja en personlig kod du använder varje gång du använder ditt Mobila BankID.

4. KLART.

Nu har du ditt Mobila BankID på din telefon, och oroa dig inte. Om du tappar din telefon går det enkelt att spärra det via din internet bank. Du kommer märka att det ger dig en stor frihet, du slipper att komma ihåg att ta med bankdosan och kan använda smidiga appar så som t.ex. swish. 

Lycka till!

Psst! Verkar det fortfarande krångligt? Boka en TechBuddy som kommer hem och hjälper dig!


Martina Guslin