Har du koll på vad cookies på internet faktiskt är?

Är du en person som ofta surfar runt på internet har du säkerligen mött på s.k. Cookies. För att få bort den lilla ruta som informerar dig av att sidan använder sig av cookies måste du tillåta det. Men har du koll på vad det faktiskt är som du godkänner? I det här inlägget går vi igenom varför cookies finns och vad de används till, samt hur det påverkar dig.

Såhär kan det se ut på en webbplats där cookies används. Där med en länk för användaren att läsa mer om vad det innebär och en OK-knapp för att godkänna detta. 

Såhär kan det se ut på en webbplats där cookies används. Där med en länk för användaren att läsa mer om vad det innebär och en OK-knapp för att godkänna detta. 

Kort och gott är cookies textfiler som sparas i din webbläsare. Dessa lagras när du besöker olika hemsidor och webbutiker. De finns för att kunna spara information om dig och vad du gjort för att förbättra upplevelsen. Det finns två olika typer av cookies:

1. Tidsbestämda Cookies: Det här är något som sparas på din dator mellan gångerna du använder den och ligger alltså kvar en bestämd tidsperiod. Har du upplevt att kläder ligger kvar i kundkorgen fast du inte vart inne på sidan på en vecka? Det är pga av tidsbestämda cookies. 

2. Sessionscookies: Till skillnad mot tidsbestämda är sessionscookies istället något som endast sparas så länge som du befinner dig ute på nätet. När du kryssar ner webbsidan försvinner också dessa cookies. 

Det finns många saker som cookies används till som är bra för oss användare:

Inloggning: En hemsida kommer ihåg att du är inloggad och du slipper därför logga in varje gång du besöker sidan. Ett bra exempel på det är Facebook.

Varukorg: Här används cookies för att komma ihåg vilka produkter du lagt i din varukorg och för att du ska kunna surfa vidare på sidan med dem i korgen. Och som jag nämnde ovan kan man även gå ut från sidan och komma tillbaka senare med kläderna kvar i varukorgen.

Vid omröstningar: När du ska rösta på något och du endast får göra det en gång. Då används cookies för att komma ihåg att du redan röstat och då inte har möjlighet att göra det igen.

Språk: När du ställer in ett språk kommer webbläsaren sedan ihåg det och du behöver inte ställa in det flera gånger. 

Sedan används cookies mycket för ägarna till webbsidorna också. Har du varit med om att reklamen på en sida känns som skräddarsydd för dig? Det är också för att den är det. Med hjälp av cookies baseras annonserna på vad du tidigare har sökt på, klickat vidare på osv. Därmed kan man få en mycket mer personligt inriktad annonsering. 

Det är även en viktig del i att ta statistik. Istället för att varje besök på hemsidan ska ses som en ny person så kan man med hjälp av cookies se om det är en ny person eller bara någon som besöker webbsidan en gång till. 

Alla webbplatser som använder sig av cookies måste också enligt svensk lag informera sina besökare om att de gör det och det är alltså därför som man måste klicka i ”Jag godkänner” eller något i den stilen. Det ska även finnas en länk där man kan läsa mer om vad cookies är för att veta vad det är man godkänner. 

Kan min dator få virus av cookies?

I och med att cookies endast är textfiler finns det ingen risk med att besöka sidor som använder sig av det. Dock kan en del tycka att det är integritetskränkande i och med att cookies faktiskt lagrar information om dig och ditt internetanvändande och därför välja att inte godkänna cookies. 

Cookies hittar du på alla olika typer av webbläsare

Martina Guslin