3 bra chattappar som är värda att ta upp

Att betala för SMS är det få som faktiskt gör idag. Förutom att de flesta mobiloperatörer har tvingats erbjuda gratis SMS i de flesta abonnemangslösningar finns det också massor av appar som ofta erbjuder fler och bättre funktioner än telefonernas egna SMS-app. Vi har listat våra tre favorit-chattappar.

Whatsapp
Whatsapp chattfönster

Whatsapp är en gratis app som fungerar både för iOS och Android samt att det också finns att ladda ner till din dator. Appen använder sig av internet för att kunna chatta och därför kräver det att du har en internetanslutning på din telefon. Dock är detta något i princip alla med en Smartphone har så det borde inte vara något hinder för någon. Förutom att ha privata chattar med alla dina vänner är det enkelt att skapa tydliga grupper och även namnge dem till något passande. Du kan se vilka som är uppkopplade i appen just nu och du kan också se om personen du skickat meddelande till har läst det eller inte. Självklart kan du också skicka över bilder, dokument, platser, och kontakter.

Förutom att chatta kan du också ringa i appen. Även då gör du det över internet och därför krävs att både du och den du ringer har en uppkoppling. Vill du inte ringa långa samtal kan du också skicka kortare röstsnuttar om du bara vill spela in en kort hälsning eller liknande. 

Appen kopplas ihop med dina kontakter på din telefon så du kan direkt se vilka det är som också har den här appen nedladdad. Värt att nämna är att det är mer än 1 miljard människor världen över som använder sig av appen. Alltså bör många i din kontaktlista finnas där. En stor grej som hände i den senaste uppdatering i appen är att alla konversationer nu är krypterade. Det innebär att allt det som skrivs och delas i konversationerna inte kan ses av någon annan än dig och den du pratar med. Inte ens Whatsapp själva. Detta trots att Facebook köpte upp Whatsapp för några år sedan då de har en stämpel att samla in väldigt mycket information om sina användare.  

Facebook Messenger

Facebook hade från början endast bara en chattfunktion integrerad i sin app och webbsida. Det har senare utvecklats till en egen app som används av många istället för sin klassiska SMS-app. Väldigt smidigt med den här appen är ju att alla som har Facebook då också automatiskt har tillgång till Messenger (det enda kruxet är att den faktiskt behöver laddas ned). Ofta har man de flesta av sina vänner på Facebook vilket då också innebär att du också kan skicka meddelanden till dem över Messenger. 

Precis som med Whatsapp använder sig Messenger sig av internet för att skicka meddelandena. Du kan även ringa över nätet, både ett vanligt röstsamtal och även videosamtal. När du skickar ett meddelande får du direkt en bekräftelse att det har skickats och sedan ser du direkt när personen du skickat till har läst ditt meddelande. Därmed blir det tydligt att det kommit fram så som det ska. Utöver de vanliga emojis som du kan använda i alla chattappar har Messenger också s.k. stickers för att uttrycka sina känslor extra starkt.

Det finns massor med olika stickers, många från kända filmer. Du väljer själv vilka olika kategorier du laddar ner och här finns som sagt massor att välja mellan.

Det finns massor med olika stickers, många från kända filmer. Du väljer själv vilka olika kategorier du laddar ner och här finns som sagt massor att välja mellan.

Facebook Messenger och Whatsapp är väldigt lika varandra i funktionalitet, men skiljer sig mer åt i utseende. Vilken av dessa två som är bäst att använda är svårt att säga. Många kan tycka att det är smidigt att integrera sina chatt-konversationer med Facebook och har då heller inget som de vill dölja. Andra tycker det är skönt att hålla isär dessa två och vill kunna lita på att det som sägs i chatten också stannar där. 

Google Allo

Google Allo är den nyaste appen av de tre som vi tar upp här. I och med detta har de också tänkt till en extra gång med funktionerna för att sticka ut mot sina konkurrenter. Förutom att chatta på ett klassiskt sätt har appen några roliga funktioner som jag tänkte ta upp här.

Här ser du både hur det fungerar med smart responding men också hur du kan prata med din Google Assistant. 

Här ser du både hur det fungerar med smart responding men också hur du kan prata med din Google Assistant. 

Allo är utrustad med något som de kallar ”smart responding”. Det är en funktion som föreslår svar på det din kompis har skrivit. Istället för klassiska förslag som finns i andra appar lär allo känna dig mer och mer och föreslår alltså saker i stil med vad du tidigare har skrivit. Som de själva beskriver det: ”den lär sig om du är en haha- eller lol-människa”. Du kan även själv skala upp och ner storleken på texten du skickar. Är det något som har hänt som inte beskrivs tillräckligt med endast Caps Lock? Då kan då göra texten mycket större och vice versa. Likt Snapchat kan du rita på bilderna du skickar till dina vänner. Istället för att skicka endast ett foto kan du själv måla på det du vill ha på bilden direkt i Allo-appen. 

En annan funktion som är värd att ta upp är att man kan chatta med Google Assistant i allo. Det här kan göras på två olika sätt. Antingen kan du skriva @google direkt i en konversation med din kompis och fråga om restaurangtips eller liknande utan att lämna chatten. Då svarar också Google Assistant dig som en ny chattruta som både du och din kompis kan se. Du kan även ha en egen chatt med Google Assistant där du kan fråga alla möjliga saker. Både saker som finns på internet men också saker som du själv har valt att dela med dig av. Det kan vara t.ex. vilken tid du hade det där mötet med chefen eller när ditt flyg till Hawaii går. 

Alltså har Google här tänkt till en extra gång för att göra appen lite extra rolig att chatta med. Ofta använder man inte alla de funktioner som finns inbyggda i apparna, men det är alltid roligt när alternativet finns!


Martina Guslin