Har du koll på din integritet på Facebook?

Genom att scrolla igenom Facebook-feeden stöter man snabbt på flera olika test som ens vänner har gjort. "Vilken Disney-prinsessa är du?" eller "Vad kommer du jobba med i ditt framtida liv" är typiska titlar på sådana test. Det kan tyckas roligt att ta del av vad andra får för resultat för att sedan jämföra med sitt eget, men vad många inte vet är att ens personliga integritet är så gott som bortblåst när man gör testen.

Vilken bokstav i alfabetet beskriver dig?
Vad kommer hända på Alla Hjärtans Dag?

Det har rapporterats mycket kring sådana här test, dock verkar de mer populära än någonsin. För att genomföra ett sånt här test behöver man alltid godkänna att företaget bakom får din tillåtelse att "samla in, lagra och bearbeta din information". De trycker dock mycket på att inget kommer delas på din sida utan din tillåtelse, vilket många tycker är jättebra! Vad de dock inte skyltar med lika mycket är att de istället använder informationen om dig på andra sätt som är fördelaktigt för dem själva.

Tänker man till en liten stund förstår man att det inte är många företag som gratis gör sådana här test bara för det är kul. De vill såklart tjäna något på det. Vilket de också gör - dina uppgifter. Detta kan de sedan sälja vidare till sina partners för att på så sätt få ut något av det. Alltså bör du inte göra tester av denna typ om du är rädd om din integritet. 


Martina Guslin