Minimera brandriskerna i hemmet

Brandfara i hemmet

Det flyttar in mer och mer elektroniska produkter i våra hem idag vilket också ökar antalet elbränder. Därför är det viktigt att tänka på hur man använder sig av sina produkter och även deras laddare då de ofta är boven i dramat. Produkterna kan bli överhettade och på så sätt starta bränder. Värt att nämna är att det oftast är pga att människan gör fel i samband med elektroniska bränder och beror alltså inte på produkterna i sig. Därför är det alltså otroligt viktigt att faktiskt använda sig av prylarna på rätt sätt och följa de rekommendationer som finns. 

  • Börjar dina apparater att bete sig konstigt: t.ex. lukta, ryka eller spraka ska du direkt sluta använda dem. Det betyder att något inte står rätt till och ökar risken att det börjar brinna. 
  • Innan du köper en elektronisk produkt bör du kontrollera att den är CE-märkt. Att en produkt är CE-märkt betyder att den uppfyller de krav och elektroniska standarder som krävs från EU.
  • När en produkt laddas är det viktigt att faktiskt ha koll på den då detta är ett tillfälle där brandrisken är större. Ladda alltså inte din telefon under natten när du sover och inte är så pass uppmärksam som du egentligen behöver vara.
  • Dra ut laddarna ur väggen när du inte använder dem. Lägg heller inte laddaren på en yta som är lättantändlig så som sängen, soffan eller liknande.
  • Använd inga trasiga laddare - det ökar risken för brand avsevärt.
Ser din laddare ut såhär? Släng den på en gång och köp en ny.

Ser din laddare ut såhär? Släng den på en gång och köp en ny.

Är olyckan ändå framme är det viktigt att du och ditt hem är beredda och utrustade med vad som kan tänkas behövas.

  • Se till att ha brandvarnare som fungerar i ditt hem. Du bör ha en i varje sovrum och även en på varje våning. Tänk också på att testa dem med jämna mellanrum så att batteriet inte är slut.
  • Om branden är i startskede och inte har spridit sig, börja med att dra ut kontakten ur väggen och släck sedan branden med vatten, pulversläckare eller brandfilt och larma sedan räddningstjänsten.
  • Har branden hunnit sprida sig? Försök att stänga inne branden genom att stänga dörren till det rummet för att sedan ta dig ut. Brinner det däremot ute i trapphuset bör du istället stanna i din lägenhet och stänga ute branden. Ställ dig och signalera till räddningstjänsten vid ett fönster så de ser att du befinner dig där inne.
Det finns massor av snygga brandsläckare idag som inte alls behöver gömmas undan i något hörn, utan funkar finfint som en rolig dekoration i hemmet.

Det finns massor av snygga brandsläckare idag som inte alls behöver gömmas undan i något hörn, utan funkar finfint som en rolig dekoration i hemmet.


Martina Guslin