Apple Homekit

Det har länge pratats om det Smarta hemmet. Men vad innebär det egentligen?Definitionen av ett riktigt smart hem är att alla produkter ska kunna prata med varandra och på så sätt komplettera varandra på ett bra sätt. Istället för att styra alla prylar en och en ska de kunna fungera som ett nätverk av flera produkter och kunna styras som en gemensam enhet. 

För att detta ska fungera behövs ett slags ramverk som tillverkare kan utveckla produkter inom för att sedan kunna integreras och användas med andra produkter. Apple har utvecklat ett sådant ramverk som de kallar för HomeKit och tanken med detta är att alla produkter ska kunna styras direkt i din iPhone eller iPad via Home-appen. Videon nedan förklarar på ett bra & tydligt sätt hur du kan använda dig av Home-appen med alla dess funktioner.  

I Sverige har det nu kommit en del produkter som är kompatibla med Apple HomeKit och på så sätt kan prata med varandra. Genom att använda hem-appen på din iPhone kan du ställa in olika scener för olika tillfällen på dagen eller liknande. Exempel på det är när du vaknar: Du vill tända lamporna i lägenheten för att komma igång ordentligt, men du vill ha ett lite varmare ljust så det inte blir en för snabb omställning för dig. Det här kan du själv då ställa in direkt i appen för att sedan endast behöva trycka på en knapp på telefonen.

Har du en iPhone har du också en personlig assistent, Siri. Hon har koll på alla de produkter som är kompatibla med HomeKit i ditt hem och kan reglera dem. Du kan bara prata med henne och be henne sätta på en lampa eller något liknande och hon gör det. Elgato Eve har flera olika produkter som du kan använda tillsammans med Apple HomeKit. Kolla in videon nedan för några exempel.

Det finns en produkt som är kompatibel med Apple HomeKit som heter Elegato Eve Motion som är en rörelsedetektor. Med den här prylen får du möjlighet att göra riktigt coola grejer. Sätt den innanför dörren och den slår på hemma-läget när du kliver över tröskeln. Vad hemma-läget är bestämmer du själv: höj värmen på elementen, tänd mysbelysning i vardagsrummet eller något helt annat. Du behöver då inte ens säga åt den vad den ska göra, utan det sker automatiskt. 

För att det här ska fungera behöver produkterna alltså vara kompatibla med Apple HomeKit. Det är inte alla produkter som är det i dagsläget men det blir hela tiden fler och fler. Inom en snar framtid kommer det finnas massor av produkter att välja och vraka på för att kunna styra alla områden i hemmet. Du vet att en produkt fungerar med Apple HomeKit om den är utrustad med den här symbolen. 

Apple Homekit

Martina Guslin