För dåligt internet hemma? Här är bästa tipsen för hur du gör det bättre.

För dåligt wifi hemma

Vill du kunna titta på film i sovrummet lika smidigt och bra som i vardagsrummet? Jag med. Dock finns ofta problemet att ditt internet inte når till alla delar i hemmet och för många är just vardagsrummet prio ett, vilket gör att sovrummet är den lidande delen. Varför når signalen inte alla delar i huset då? Det kan bero på många olika saker: att det är för långa avstånd, andra prylar som använder samma frekvens, tjocka väggar eller något helt annat. Dock kan du alltid gå runt detta och få en bra uppkoppling och njuta av filmer i sängen sena nätter som tidiga morgnar. 

1. Först och främst - utnyttja routern på rätt sätt:

En bra utgångspunkt för att veta om endast en router räcker för dig är att titta på storleken på din bostad. Bor du inte större än 60m2 ska det räcka med enbart en router. Om du ändå har dålig täckning kan det bero på att du har placerat routern på helt fel plats. En router är i regel ful och klumpig och det är inte många som vill ha den synlig för sina gäster (mig inkluderad). Därför ställer många den längst in i något skåp eller bakom en stor möbel. Då kan inte routerns fulla kapacitet utnyttjas. Så istället för att ha routern gömd någonstans, försök att ställa den så öppet som det bara går. Bästa är att placera den högt upp och så mycket i mitten av bostaden som möjligt. På det viset kommer du att täcka så mycket som det bara går.

Ett exempel som visar på hur en router bör vara placerad i din lägenhet för att få täckning både i sov- och vardagsrum.

Ett exempel som visar på hur en router bör vara placerad i din lägenhet för att få täckning både i sov- och vardagsrum.

Räcker det inte att endast ändra routerns placering?

För dig som bor i ett stort hus räcker det sällan att bara ha en router för att täcka hela huset. Då finns det prylar som du kan använda dig av som just förlänger signalen från din router. Har du flera våningar hemma eller ett arbetsrum i ena änden av lägenheten kan detta vara den enda lösningen för dig. 

Här finns det olika produkter som är ämnade för just det ändamålet. Repeaters och accesspunkter är just sådana produkter. Med hjälp av dessa kan du förlänga signalen till flera rum och delar av din bostad. Accesspunkter är lite mer komplicerade och utöver att förlänga signalen kan de också förstärka den. Här nedan går vi övergripande igenom hur det fungerar.

2. Att använda sig av accesspunkt/er:

En accesspunkt är väldigt likt en router till sitt utseende. Dock har den en helt annan funktion än vad en vanlig router har. Den kan egentligen göra 2 olika saker: 1. Göra ditt trådbundna nätverk trådlöst. 2. Förlänga det trådlösa nätverket. 

I det här fallet vill vi alltså använda accesspunkten till att förlänga signalen hemma. Du sätter din accesspunkt i eller nära det rum/område som du vill förlänga signalen till. Dock kan det vara ganska klumpigt att använda sig av accesspunkter då det krävs en nätverkskabel som du kopplar in i den. Accesspunkten i sig skickar ut en trådlös signal, som blir starkare och når längre än den som kommer från routern. Att använda sig av accesspunkter på det här sättet är det absolut bästa sättet att förlänga signalen hemma, då du inte tappar kvalitét på vägen. Dock finns ju inte alltid möjligheten att faktiskt dra en nätverkskabel till ytterligare en enhet och därför kan det vara lite klumpigt att ibland använda det. 

 

3. Förläng signalen trådlöst med hjälp av en Repeater:

Att använda en repeater fungerar helt trådlöst tillsammans med din router och går snabbt och är enkelt att installera själv. En repeater fångar upp den trådlösa signalen från din router och skickar den vidare. Värt att nämna är att en repeater inte förstärker signalen, utan just repeterar den. Det innebär alltså att signalen  enbart kommer förlängas. För att det ska fungera på ett önskvärt sätt behöver repeatern stå placerad på en plats där den får tillräckligt bra signal att kunna plocka upp, samtidigt som den kan skicka ut signalen hela vägen till den tänkta platsen. Det bästa är att placera den mittemellan den befintliga routern och den plats du vill ha signal på. Det kan vara lite klurigt att hitta den bästa platsen, men testa dig fram till den plats som ger bäst resultat för ditt tänkta ändamål. 

Som jag nämnde ovan förstärker alltså inte en repeater signalen, så som en accesspunkt kan göra. Det kan faktiskt t.o.m. vara så att en repeater endast kan använda 50% av den signal som skickas ut då den tar emot och skickar ut signaler samtidigt. Därför; finns möjligheten att använda accesspunkter? Gör alltid det. 

Att använda sig av sådana här lösningar är en hel djungel och klurigt för den som inte är van att handskas med sådana typer av produkter. Känner du dig vilsen finns alltid våra TechBuddies tillgängliga för att hjälpa och lösa allting åt dig. Boka din personliga TechBuddy här.


Martina Guslin