Tips för att spara batteri på din iPhone

Spara batteri på din iPhone

Att mobilen dör när du behöver den som mest har nog hänt oss flesta. För att motverka att detta händer finns det lite saker du kan göra, här har vi samlat de tipsen som vi tycker fungerar bäst.

Strömsparläge i iPhone
 • Slå på strömsparläge: på iPhone finns ett strömsparläge som hjälper dig att spara på batteriet. Bl.a. dras ljusstyrkan på skärmen ned och bakgrundsuppdateringar stängs av. Du kan heller inte använda Siri när du har strömsparläge på. Gå in på Inställningar, och klicka dig sedan in på Batteri.
   
 • Se vilka appar det är som slukar batteriet: På samma sida som ovan kan du snabbt se vilka appar du använder mest samt hur mycket batteri de drar. Du kan också se hur mycket apparna drar när de är aktiva (alltså när du använder dem) men också när de bara är på i bakgrunden. Många appar är just detta för att kunna skicka information till dig i form av notiser (t.ex. Facebook eller Aftonbladet). Det här leder över på nästa punkt…
   
 • Nämligen att inte låta appar uppdateras i bakgrunden. Att få nyhetsuppdateringar från Aftonbladet eller meddelanden från Facebook kan ju vara saker du fortfarande vill ha. Dock är det många andra appar som också drar batteri även när de inte är aktiva. Dessa kan du enkelt välja att stänga av under Inställningar - Allmänt - Bakgrundsuppdatering på telefonen. Detta gör också att du inte behöver tvångsavsluta apparna (dubbelklicka på hemknappen och sen dra upp för att avsluta appar). Många tror att det här sparar mycket batteri, medan det i själva verket faktiskt drar mer batteri då telefonen måste hämta appen för att sen stänga ner den, eftersom du redan stängt av bakgrundsuppdateringen.
   
 • Sätta på Autolås: Om telefonen fortsätter att lysa och ligga ”vaken” när du inte använder dig av den drar detta självklart batteri. Därför kan det hjälpa att minska på tiden från att du tryckt sista gången på telefonen till att den låser sig.
   
 • Sätt på flygplansläge: Detta kan vara en nödlösning om du behöver spara batteri till senare under dagen. Har du dålig täckning där du befinner dig är detta framförallt lönsamt. När telefonen inte hittar täckning behöver den hela tiden arbeta, vilket kan dra väldigt mycket batteri. Då kan det hjälpa att ställa in flygplansläge vilket gör att du fortfarande kan surfa genom att koppla upp dig på wifi.
   
 • Tänk på vilka appar du använder: Många spel drar väldigt mycket batteri (det märkte nog alla som spelade Pokemon Go i somras), men även gps-appar så som Kartor eller Google Maps. Har du dåligt med batteri bör du alltså inte använda dig av sådana appar.
   
 • Har du lite batteri? Ta inte bild, det är också en batteritjuv.
   
 • Slå av platstjänster: Många appar använder sig av platstjänster även när det inte nödvändigtvis behövs. Stäng av platstjänster på de apparna och sätt på de när du verkligen behöver det.

Fungerar ingenting av detta tillräckligt bra? 

Batteriskal
 • Extrabatterier går att köpa till för en billig peng i form av en powerbank. Det fungerar alltså som en liten dosa du laddar upp hemma för att sen ha med dig som då ger dig möjlighet att ladda upp telefonen via denna. Det finns också mobilskal med inbyggda batterier
   
 • Är det kris och du vet att du inte kommer ha tillgång till laddare innan du verkligen behöver ringa det där samtalet? Stäng då av mobilen. Dock är det viktigt att komma ihåg att med bara 1 eller 2% kvar av batteriet kommer det inte gå att sätta på den igen.
   
 • En del mobiler dör av kylan då de inte är rustade för att klara hög kyla. Vissa har en gräns vid 0 grader och här i Sverige överskrider vi den gränsen ganska många gånger om året. Framförallt högre upp i landet. Då kan telefonen dö oberoende batteriprocent och sedan vägra sättas på med anledningen av tomt batteri. Försök då att värma upp telefonen, kanske mellan händerna eller någon annanstans på kroppen som kan tänkas värma. Detta kan hjälpa att få igång telefonen igen (och då ofta med samma batteriprocent du hade innan den dog).

Martina Guslin