Såhär gör du när din Android-telefon hänger sig

Android

När man har haft sin telefon ett tag brukar den ofta börja krångla. Den hänger sig ibland och det ingenting fungerar. När det sker finns det lite olika saker att göra och här nedanför kommer några tips på vad man kan göra.

  • Stänga av en app som inte svarar: Om en app bråkar med dig och inte svarar när du försöker interagera med den kan en lösning vara att tvinga den till avstängning. Gå då in på Inställningar och välj sedan Appar. Där väljer du Kör och du kommer då få upp en lista på alla appar som är igång, där kan du enkelt välja den problematiska appen och trycka på Stoppa
     
  • Tvinga din Andorid till avstängning: Hänger sig hela telefonen och ingenting fungerar för dig? Då kan en idé vara att starta om telefonen. För att tvångsavsluta telefonen finns det lite olika sätt för olika tillverkare, men det brukar oftast fungera att hålla inne strömknappen några sekunder, alternativt hålla inne både strömknappen och upp-volymknappen.  
     
  • Fortsätter telefonen att hänga sig och allt är allmänt segt? Då kan det vara någon trasig fil eller någon app som fortsätter krångla vilket kan påverka hela telefonen. I det här läget kan det vara bra att återställa hela din telefon för att få den att bli som ny igen. Dock är det viktigt att tänka på att säkerhetskopiera telefonen innan så att du sparar allt du vill spara; kontakter, bilder, musik och allt du kan tänkas ha där. En bra app som hjälper dig göra detta är Mybackup Pro som låter dig välja vad du vill kopiera och vart du vill lägga det: dropbox, en dator, google drive eller något liknande. Återställa telefonen: Gå till Huvudmenyn och sedan Inställningar. Där väljer du Säkerhetskopiering och Återställning, välj sedan Återställ standardinställningar. Till sist väljer du Återställ telefonen och Radera allt. Detta kan ta en liten stund men när det är färdigt bör din telefon vara så gott som ny. Ladda ner Mybackup Pro igen och ladda ner allt som du tidigare sparat. 
     
  • Stänger du aldrig av din telefon? Tänk på att det kan vara bra att med jämna mellanrum stänga av telefonen för att rensa arbetsminnet. Att ha många appar igång tillsammans med att aldrig stänga av telefonen kommer göra att den blir långsammare och långsammare. Stäng därför av den med jämna mellanrum. Det gör du genom att hålla in strömknappen och sen trycka på Stäng av. 
Android symbol

Martina Guslin