Videochatt - så kommer du igång!

July 7, 2020

Sommaren i år är annorlunda än det vi är vana vid. Även om de fysiska kontakterna är mindre kan man säkert och tryggt umgås med familj och vänner genom skärmen, antingen på surfplatta, mobiltelefon eller dator. De flesta vet nog att möjligheten med videochatt finns, men drar sig för att sätta sig in i hur det fungerar för att det känns krångligt. Men att starta en videochatt är lättare än man tror! I denna guide går vi igenom vad du behöver för att videochatta, enkla program för videochatt och andra tips för hur videosamtalet blir så bra som möjligt.

Du behöver enenhet med internetanslutning, en mikrofon och en kamera.

Detta behöver du

Först och främst behöver du tillgång till en enhet att videochatta på. Det kan till exempel vara en dator, surfplatta eller smartphone. Dessutom behöver du ha en anslutning till internet.

För att kunna videochatta behöver du en kamera, och det finns oftast en inbyggd kamera i din enhet. Till sist behövs också en mikrofon (om det inte är på teckenspråk), vilket också finns inbyggt i din enhet. Skulle du sakna en inbyggd kamera hjälper någon av våra tekniker dig gärna att hitta rätt webbkamera för just dig. I även webbkameran finns en mikrofon inbyggd.

Enkla videochattprogram

För att chatta med någon behöver du vara ansluten till någon typ av program för videochatt. Det finns flera olika sådana, men vi kommer här gå igenom de två som är enkla att hantera, som har många användare och som är gratis.

Veteranen Skype.

Skype

Skype är en veteran på marknaden. Den är gratis att använda, med undantag av några extra betalfunktioner som de erbjuder. Den finns tillgängligt via datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Hur kommer man igång med den?

1. Registrera dig. För att lätt starta ett konto besöker man Skype-hemsidan här och klickar på Logga in i det övre högra hörnet. I rutan som kommer upp väljer du: Inte använt Skype än? Registrera dig.

2. Ladda ner Skype. Om det är på en dator gör man det direkt på knappen Ladda ner Skype här. Om det är på en smartphone eller surfplatta laddar du ner appen Skype.

3. Starta Skype-programmet och logga in med ditt Skype-namn och lösenord. Om det är första gången du loggar in kan du bli ombedd att anpassa dina inställningar. Det är tex språkinställningarna och valet om man vill att Skype ska startas automatiskt varje gång datorn startas upp.

5. Ta reda på vad dina vänner har för Skype-namn och lägg till dem bland dina kontakter. Personen man vill kontakta måste ha Skype. Ifall personen inte har det skickas det en inbjudan till att gå med i Skype.

Ringa med Skype: Bland dina kontakter som du har lagt in, leta upp din vän och tryck sedan på Ring, så kan ni starta ett röstsamtal. Klicka på knappen Videosamtal om du vill starta ett videosamtal istället.

Ikonen för Videosamtal till vänster, och ikonen för Röstsamtal i mitten.

Ring Facebook-vänner med Messenger.

Facebook Messenger

Facebook Messenger är en välanvänd chatttjänst som är kopplat till ditt Facebook konto. Med andra ord kan du chatta och ringa till alla dina Facebook-vänner. Du kan installera Messenger-appen på din smartphone eller surfplatta genom att ladda ner appen Messenger. På en dator kommer du åt Messenger från den vanliga Facebook-sidan på webben.

Ringa med Messenger: Sök efter personen du vill chatta med, alternativt klicka på personens namn om du ser den i listan. Klicka på videochatt-ikonen för att starta videochatt, eller på telefon-ikonen för att starta röstsamtal.

Såhär ser det ut på datorn när du trycker på en persons namn.


Placering av kamera

Att placera webbkameran i rätt höjd är viktigt. Vi tittar ofta ner mot våra skärmar när man håller sin mobiltelefon eller platta, eller vinklar upp skärmen på laptopen, och den vinkeln är sällan smickrande. För att få den mest smickrande vinkeln kan man placera webbkameran så att den ligger strax ovanför ögonlinjen, vinklad något nedåt. Hur gör man det på ett enkelt sätt? Sätt en låda på bordet där man ställer sin laptop, platta eller mobiltelefon. Eller sätt en trave böcker under.

Belysning

Belysning är viktig för att man ska kunna synas bra och framträda snyggt i kameran. Målet är att ha fin och jämn belysning i ansiktet, så att det minimerar skuggor i ansiktett. Man behöver ingen dyr uppsättning med studiolampor. Hur gör man? Egentligen behövs bara två spotlampor som man kan klämma fast på något på vardera sida bakom skärmen. Helst ska de vara placerade i samma höjd som webbkameran, men det kan man pröva sig fram med. Har man inte klämlampor kan man även använda mysbelsyning. Ljuset behöver inte vara superskarpt. Det ska vara behagligt för dig själv också. Man kan även köpa smarta lampor som man kan ändra ljuset på, både i styrka och sken (från kyligt till varmt sken).

_________________________________

Vi hjälper gärna till!

Vi på TechBuddy hjälper dig mer än gärna att komma igång med videochatt. Våra tekniker kan hjälpa dig på distans via telefon eller i ditt hem. Boka en TechBuddy här.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!