Effektivisera din datortid - använd kortkommandon

October 21, 2019

Sitter du vid datorn mycket? Har du effektiviserat ditt sätt att jobba med datorn? Med små enkla medel kan det faktiskt gå väldigt mycket snabbare för dig. Kortkommandon till exempel. Det innebär att du istället för att endast använda dig av datormusen istället kan använda tangentbordet och olika kombinationer av tangenter. Vi vill såklart ge dig alla tänkbara tips som hjälper dig att arbeta snabbare och effektivare, så att du sen får tid över till annat (okej, det här kanske inte är revolutionerande rent tidsmässigt, men du blir effektivare. Jag lovar!). Här är våra bästa kortkommandon som alla bör kunna och använda sig av.

(Och jag vet, i början kan det kännas krångligare att använda kortkommandon istället för att använda datormusen. Om du dock ger det ett försök för att få in detta på rutin, så kommer du se att det går mycket snabbare.)

KOPIERA

När du skriver i ett dokument är det inte helt ovanligt att klippa och klistra. Eller kopiera en textrad från internet eller liknande. För att kopiera med endast ett knapptryck:

För MAC: cmd+c
För PC: ctrl+c

ÅNGRA

Är du inne i något dokument, textdokument eller bilddokument och råkar göra något fel. Ett knapptryck, och du ångrar.

För MAC: cmd+z
För PC: ctrl+z

SPARA

Det här är en viktig funktion som alla borde få in i sin rutin när man sitter och arbetar i olika dokument (jag själv kom på att göra det just i skrivande stund). Att spara med jämna mellanrum gör att du inte behöver vara rädd för att allt försvinner om något händer med din dator. Och med det här kortkommandot tar det ca en sekund. Helt ok ändå.

För MAC: cmd+S
PC ctrl+S

KLIPP UT

På samma sätt som du kopierar mycket kan Klipp ut funktionen vara väldigt användbar.

För MAC: cmd+x
För PC: ctrl+x

SÖK I DOKUMENT (ELLER INTERNETBROWSER)

Letar du efter något specifikt i ett dokument eller på en webbsida? Snabbkommandot för sökning gör att du snabbt får upp en sökruta för att söka efter det du letar efter:

För MAC: cmd+F
För PC: ctrl+F

SKRIV UT

När du ska skriva ut ditt dokument kan du snabbt komma till utskriftsfönstret genom att använda dig av kortkommandot nedan:

För MAC: cmd+p
För PC: ctrl+p

KLISTRA IN

När du sen har kopierat eller klippt ut, då måste du ju klistra in det också. Det gör du såhär:

För MAC: cmd+v
För PC: ctrl+v

MARKERA

Om du ska markera ord eller kortare delar av en text använder jag mig hellre av tangenterna på det här sättet istället för musen. Det gör det mycket enklare för mig att styra mer exakt vilka ord eller t.o.m. bokstäver som jag vill markera.

För MAC:cmd+piltangenter
För PC: ctrl+piltangenter

Jag hoppas att du kommer få in några av de här kortkommandona i ditt användande av din dator. Sedan jag själv började använda dessa kortkommandon känner jag att mitt datoranvändande har effektiviserats.  

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!