Mesh-nätverk - vad är det?

De flesta som äger en trådlös router har upplevt frustrationen när den inte kan ge en stabil uppkoppling i hela hemmet, eller att kvaliteten är så dålig att det knappt går att ta ta emot e-post. Det vill många tillverkare av nätverksprodukter stoppa med så kallade mesh-nätverk.

BOKA EN BUDDY

Vad är egentligen ett mesh-nätverk?

Mesh-nätverket består oftast av tre stycken trådlösa enheter. En som är kopplad mot huvudroutern och två som placeras ut strategiskt för att få så bra anslutning som möjligt.

Hur fungerar mesh-nätverk?

Mesh-enheterna slussar trafiken mellan varandra så att du alltid har bästa möjliga trådlösa anslutning i hemmet. Det betyder att om du är så långt från mesh-enheten med internetförbindelsen att de andra två mesh-enheterna finns mellan dig och internet, skickas data från dig till den sista enheten i kedjan, från den sista till den mittersta och slussas vidare till enheten med internetförbindelsen och ut på internet.

Varför mesh-nätverk?

Mesh-nätverk är en effektivare lösning än att använda en vanlig router och ett antal så kallade repeaters. Repeaters kommunicerar nämligen alltid med routern men inte sinsemellan som ett mesh-nätverk.

De flesta mesh system har en eller två nätverksportar baktill så att du ska kunna ansluta en Smart-TV eller en stationär dator, trots att dom befinner sig en lång bit från huvud routern. Ett bra Mesh-system kostar från 2000 kr och uppåt, men lämnar många fördelar med sig. Det ger riktigt bra täckning i stora som små hus.