Så enkelt gör du högtalare trådlösa

November 2, 2019

Spanat in en snygg soundbar som ligger framför en stor TV? Skulle det vara skönt med att kunna koppla upp sin musik med lätthet som till en Sonos-anläggning? Längtar du efter Bluetooth-funktion på högtalarna? Däremot kanske budgeten inte tillåter något från HiFi-klubben. Hur gör man då? Om man är nöjd med med sina befintliga högtalare, kan man använda dem för att skapa en egen modern ljudanläggning?

Ja, det går faktiskt att använda sina befintliga högtalare och göra dem trådlösa. Eller, rätt så trådlösa i alla fall. Det är hur enkelt som helst.

Vi har testat med ett par studiomonitorer. De är aktiva, d.v.s högtalare med inbyggda förstärkare. Fördelen är att man slipper ha en receiver till dem, men strömsladdarna till dessa kommer man inte undan. Däremot kan vi minimera resten.

Tillvägagångssätt

Bluetoothadaptrar som denna finns i en uppsjö av olika lösningar. Googla ”Bluetooth adapter” för att finna den lösning som passar dig bäst.

Lösningen är en Bluetoothadapter. Det finns många olika alternativ, allt ifrån enkla och billiga, till rätt tunga och dyra. Prova att Googla Bluetooth adapter. Fördelen med de lite dyrare är tillförlitligheten. Vi har däremot prövat med en väldigt enkel väggansluten Bluetoothadapter.

Själva inkopplingen är mycket enkel: Dra en ljudkabel mellan högtalaren och adaptern. Koppla upp den mot enheten du vill spela ljud ifrån, tex mobilen, datorn.

Allt som behövs i detta fall är:
1. Hörlurskabel (se till att det är en schysst sådan, inte allt för billig).
2. Adapter för att passa i högtalaren.
3. Bluetoothadapter.

Denna adapter går in i läget för pairing automatiskt. Det innebär att den automatiskt ställer sig tillgänglig för att finnas av ljudenheter. Annars brukar det finnas en knapp för det.

Denna adapter går in i läget för pairing automatiskt. Det innebär att den automatiskt ställer sig tillgänglig för att finnas av ljudenheter. Annars brukar det finnas en knapp för det.

Just denna Bluetoothadapter ställer sig automatiskt i läget för pairing. Men vanligtvis finns det en knapp för det. Det brukar vara på/av-knappen som man håller in för att aktivera läget för pairing.

När det gäller monitorer behövs en ljudkabel mellan högtalarna och sen strömkablar. Så i detta fall blir det inte mindre sladdar än så. Men sen var det bara att sätta igång tex en spellista Spotify, som vi gjorde. Varför inte Netflix på TV:n?

På denna adapter finns också uttag för USB. Vi prövade även med ett par mediahögtalare, men subwoofern till den är aktiv, så där krävdes fortfarande strömförsörjning. Hade det handlat om en mindre högtalare, som kan drivas enbart via USB, hade man kunnat koppla in den här på adaptern.

Resultat

Vårt resultat fungerade bra. Ljudet streamas bra, utan vare sig fördröjningar eller störningar. Och det är väldigt bekvämt att kunna koppla upp sig mot högtalarna från mobilen och plattan, och sen även mot smartTVn. Det krävs ingen kabel där emellan, och det är jätteskönt.


Bra att tänka på

Med Bluetooth blir det alltid en liten fördröjning vid medlyssning vid t.ex. inspelning. Därför brukar man inte använda dem i sådana sammanhang. Fördröjning och störningar i ljudet kan också uppstå med de enklare och billigare adaptrarna. Det är värt att kolla upp i förväg, och ha i åtanke.

Sedan måste man minnas att detta är en budgetlösning. De riktiga apparaterna sköter allt detta mycket bättre. Är man finsmakare av ljud är denna lösning inte ultimat. Men vill man ha en snabb och enkel lösning för lite vardagslyssning och man inte är så kräsen på kvalitet, så är en Bluetoothadapter den ultimata budgetlösningen. När det gäller klimatsmarthet: koppla gärna till ett grenuttag som har on/off-knapp, så att adaptern och högtalaren inte alltid är igång när de inte används.

Vill du ha råd om högtalaranläggningar eller har andra funderingar kring hemelektronik? Boka hem en Buddy här.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!